söndag 18 februari 2018

Sjukt bra med Zhikvästen, ett tvåtimmars pass på Öresund idag

Passen den här vintern får verkligen räknas som bonuspass. I januari blev det två pass och i februari har det hittills varit för kallt.
Idag fick vi så en tillfällig temperaturhöjning till 3 grader. I morse såg sundet också alldeles för inbjudande ut för att jag skulle kunna släppa det. 4-5 m/s från syd.
Jag fick min nya Zhikflytväst i veckan. Den måste ju testas. Balticvästen gör att jag måste krypa ihop mer än jag fixar. När jag provade Zhikvästen kände jag direkt att en sån måste göra skillnad.

Laserjollen 15 minuter efter att jag bestämt mig för att segla. Det blir inte lättare att komma ut på vattnet. Idag körde jag tre långa kryssar och länsar. Vind från syd gör att den förstärks inne vid land. Vänsterkanten då alltså. Kryss från hamninloppet mot bron och läns tillbaka. Gäller att hålla press på båten även när det minskar. Vänsterkanten gällde.

Som avslutning gjorde jag ett dussin kortbanor. Vad gör man när man har bara en prick att runda?
Tanken var att få upp tempot och värmen. Efter rundningen gällde det att snabbt få ordning på allt så jag kunde slå så fort som möjligt. Därefter ett kort kryssben för styrbords halsar på 3-4 båtlängder, slag igen, kort ben, slag igen, släpp på grejerna, runda ner i en gipprundning, kort länsben gipp igen, gipp och rundning. Pulsen blir hög och värmen kommer tillbaka. 
Efter två timmar träning gav jag upp. Det börjar funka nu. I februari går det inte att ta en paus på vattnet för att köra ytterligare pass så nu är det bara att vänta på nästa temperatur höjning.

måndag 12 februari 2018

ORCi 2018 - större ändringar än vad man först kanske tror

Som en del av förberedelserna så gäller det ju att få koll på ändringarna från 2016 då vi seglade senast.
Det här med att jämföra hur stora förändringarna är från år till år ger då att man inte ser var det barkar i den långsiktiga trenden. Vi har ju fördelen av att kunna följa utvecklingen genom Grynet sen 2013.
I år har ORC fortsatt med att göra så att samtliga båtar går snabbare också gjort det något fördelaktigare för fockbåtarna(de närmar sig) i lättvind.
Om jag kollar på ett enkelt värde som GPH över tiden, på s/sjömil på kryss i 6knop och på kryss i 20 knop, läns i 6 repektive 20 knop så ser man på en intressant trend.
Team Grynet SWE 43s foto.
Respitvärdena påverkar inte bara respittalet utan det man ska ha med sig är också hur det påverkar resultatberäkningen. Vindstyrkan man seglar i bestäms av den snabbaste båten och den kallas då Implied Wind. Sjunker implied wind så flyttas också själva beräkningen i diagrammet till lägre Implied Wind.
Det går alltså inte att jämföra bara GPH mellan olika båtar. Det är endast relevant när båtarna är lika som First 36.7, First 34.7, Salona 37 om båtarna är lika konfigurerade.
Är båtarna olika konfigurerade så måste jämförelserna göras noggrannare. Ska det göras riktigt noggrant ska man segla en fiktiv bana i resultatdiagrammet med en normerad Implied Wind. Steg ett är att ta ett jämförelse år och sen se hur tidsskillnaden på banan förändras. Då kan man ha en referensbåt som till exempel vinnaren på EM i fjol First 36.7, Malin. Nu har de ju gjort förändringar på båten år från år så det spelar ju till viss del också in. Det kommer man ifrån om man kör på båtens värde de hade 2017 och ändrar och lägger till tex genua.
Klassindelningarnas betydelse har som alltid stor betydelse för resultatet eftersom det avgör vem man möter. Att vara störst båt i klassen anses av många utomstående som viktigast för det blir lättare att segla då. Det är ju så om man bara tänker kryss. Att vara först vid kryssrundningen är ju viktigt men det handlar ju också om att ha kört ostört i fältet. Snabbast kryssbåt gör ju att man får lättare att segla sin egen strategi. Italia 9.98 är ju en mindre båt som är snabba ungefär som Dehler 34SV och ligger alltid högt upp utan att vara störst båt. Det räcker inte med att vara stor båt.
Team Grynet SWE 43s foto.
I diskussionen på Peter Gustafssons Blur så blir analysen rent av snurrig. Båtarna i Class C blir de fakto mindre och mindre. Frågan att ställa sig är väl egentligen hur mycket bly får de lägga ner i Italia 11.98 för att få in henne i Class C. Intressant är också om NM38s Sugar 2 kommer att trilla ur som hittills varit största båtarna men klart underriggade i lättvind. Att J112E skulle vara en vanlig båt är inte sant då de fick reducera focken och hade en ORC-köl istället för standardkölen.
Martin Nilssons Salona 37 med genua fick lasta i mer och mer bly för att få vara med. Nu trillar även Salona 37 med fock Ramdata (Fd Lenco) ur om de inte lastar i ännu mer bly.

Team Grynet SWE 43s foto.
Klassindelningarna 2018
Class A: 16.5 ≥ CDL < 11.6
Class B: 11.6 ≥ CDL < 9.8
Class C:  9.8 ≥ CDL < 8.6 blir då den nya istället för den tidigare övre gränsen på 9.7

Intressant kan jag också tycka är följande punkter med årets förändringar (med mina kommentarer):
  • Minimum Crew Weight is added to the Crew Weight box.
    Det är intressant att man nu inför en minsta besättningsvikt i båtarna. När nya DH-regeln presenterades så hade man dragit slutsatsen att man fick igen på länsarna vad man förlorade på kryssarna. Så fungerade det ju inte i praktiken utan 35-fotsbåtarna kunde ju ösa på med 10man på morgonen när det var +12m/s i Öresund. Likadant kom man med minimibesättning när det var lättvind.
    En bra ändring men på ett mästerskap så kan man ändå inte vikten ändå under veckan.
  • HHW measurement is added on the boat drawing.
Det som är gjort är att HHW Head Sails - Mid Width är tillagt på ritningen. På bilden syns också kravet på mitt bredden och det gör att det går inte att göra hur utbyggbara fockar som helst i ORCi.
  • ORC event management website and ORC Scoring software are recommended for use in 2018 with a plan to have it mandatory starting in 2019.
Den här punkten tog jag med eftersom ORC då skapar sin egen och i princip tar över kvalitetssäkringen av rresultatberäkningarna. Det innebär att alla svenska klubbar som fått utbildning av mig i Cyber Altura nu får lära ett nytt program till 2019.



fredag 2 februari 2018

505 utmaningen 2018 - låna en 505

505-förbundet lånar ut 505-jollar till hugade seglare. I år är det två jollar som lånas ut. 2020 är det VM i Båstad så funderar man på det så är det ett gyllene tillfälle att prova båten. Jag är grymt sugen själv.

En båt lånas ut i Göteborg eller Skåne. Man har till i år lyckats skaffa sprillans nya BojsenMöller segel så grejerna är det inget fel på. 
Läs mer här:
https://drive.google.com/file/d/1Pjf_bPb1sA6n4luTROEyqINGJ2dvtzmi/view

Vill ni veta mer om 505 så satsa på Båtmässan i Göteborg. Passa då på att gå på Jolleträff på Båtmässsan den 7/2 kl. 17-20.

Förbundet är på plats med båt och allt.