måndag 17 februari 2025

Mer än 400 ILCA Masterseglare i Norden, ILCA Master Nordiskt Mästerskap på gång

I samband med att vi, Danmark, Norge, Finland och Sverige, nu har dragit igång att vi ska köra ett Nordiskt Mästerskap också för ILCA Master så gjorde vi tillsammans en inventering över dagsläget. 

Les marins s'amusent davantage, EurILCA Master EM, 2023 Douarnenez Frankrike

Vi har över 400 ILCA Masterseglare som kör på klubbnivå till deltar på Master EM och VM i Norden.
Ganska häftigt!

Nordiska ILCA Master Cluster

Med början i år med ett Nordiskt mästerskap så har vi med två tävlingar som ingår i EurILCA Master series. Det behövs alltså bara att delta i en till för att få till 3 tävlingar så man har en full EurILCA ranking. Själv satsar jag på EurILCA Master Cup i Calella i Spanien som föregås av Barcelona mästerskapen i slutet på mars.
ILCA Master NoM kommer att gå i Nagu i Finland 2-3/8 och ILCA Master SM som går i Kullavik 30-31/8 är de som räknas i EurILCA Master series.
Sanktionsansökan är inlämnad för NoM och NoR är på gång för Master SM. Snart är sommaren här. Nordiska mästerskapen blir en perfekt för race till Master SM.

torsdag 9 januari 2025

Fredagsbilden #20 - uppladdning inför Nordiska Mästerskapen i Laser 1994

Pontus Johnsson, Anders Borg och jag drog direkt till Nordiska Mästerskapen i Sandefjord efter SM i Laser i Vänersborg 1994. Vi fick lov att sova på ett loft i klubben under mästerskapen.

Vi hade dåligt med pengar så det var inte lönt att åka hem efter Vänersborg för då hade vi inte råd att åka till Norge. Lika bra och köra direkt. Pontus och Anders som jobbade på Gransegel skojade vi om att de hade Sömmerskeförbundets minimilöner. Jag minns det som att hela lönen gick till segling fast jag jobbade som civilingenjör var det alltid tomt.

Vi delade på en pyttipanna som tinat i sommarvärmen dagen innan. Vi hade nog stålmagar.

Vi körde ut mot havet och slog läger i havsbandet mellan klipporna på en gräsplätt. Minns fortfarande hur tyst det var på kvällen och man hörde hur måsarna dök i vattnet. Uppladdningen inför NM var knappast den bästa men vad gör man utan stålar.
En av morgnarna väcktes vi av att någon drog upp blixtlåsen i tältöppningen. Det var polisen som undrade vilka vi var. Ortsbefolkningen hade sett en rostig ljusblå Volvo 242L med tre kompasser en massa våtdräkter och segel i. Det måste såklart vara tjuvar.
Poliserna trodde oss och det var bara att stiga upp. Dagen efter var det dags att åka in och registrera sig.
En grön badmadrass är perfekt. Gick att sova på och bada med under dagen.

Kan säga att det här mästerskapet gick sådär. Svårt med sömnen och första natten innan mästerskapet sov Pontus under bilen, Anders under släpen och jag i förarsätet. Vi var i alla fall där, deltog och behållningen var så här långt efter mest ändå äventyret. Mitt SM helgen innan var mitt bästa då så detta nordiska mästerskap får väl ses till viss del som återhämtning om man skulle behöva försvara det.

tisdag 7 januari 2025

Segla 505, så här enkelt är det...

De flesta som kollar i en 505 tror det är omöjligt med alla trimmöjligheter. Den viktigaste parameterna är rake, justera masten fram och bakåt. Får man det rätt så är det sen mest att skota och köra. Det betalar sig i riktig seglingsglädje. Det är en stabil båt att segla så man har tid på sig.
Lyssna på videoklippet - en otroligt bra summering.

 International 505-förbundet har tre båtar för att testa på. Hör av er och häng på...

söndag 5 januari 2025

Dags att nollställa jollepassräknaren - ettan kom tvåan kommer så småningom

Lite bistert men det funkar. Jan-Olof Sandberg hade köpt ny vintervåtdräkt så den måste ju testas. 
2 grader i luften och 3 grader i vattnet går när man är riktigt sugen. 2,5h timme sen gav vi upp.

Vi fick passa på att träna på att rensa sjögräs idag. Längre ut i sundet var det fritt från gräs så där gick det bättre.

Träffade Ludde på Kapell och Annat när jag lämnade in mitt kapell till Folkbåten.
- Så kul är det väl inte? frågade Ludde. Han hade noterat att jag fortfarande seglar.
Hela vägen hem funderade jag på vad han egentligen hade sagt, helt enkelt obegripligt.
Då måste jag säga att Per-Eric Törnström som är före detta Laserseglare men seglat 505 därefter förstod precis grejen.
- Vattnet stänker inte lika mycket på vintern, sa Per-Eric när jag snackade med honom. 
Så ska det låta, man måste sätta sig i rätt mode. Själv tänker jag att den fuktiga och kalla luften är tyngre så det är bättre fysträning på vintern. Från och med nu tänker jag att den kalla fuktiga luften pressar såklart också ner stänket. Life is good.

Jan-Olof Sandberg är en bra sparring partner. Grymma pass vi får ihop.

505-klassens signum grindstart med hare

De flesta jolleklasser har sina sätt att köra sina regattor. I 505-klassen har vi bland annat grindstart som ett signum. De flesta av oss kör start med hare när vi tränar speed i andra jolleklasser men i 505 använder vi det på samtliga internationella mästerskap. 

Här hemma är det en blandning på regattorna om vi kör traditionell start och harstart. Det hänger mest på att klubbarna som arrangörer inte är vana vid harstart eller att flera klasser är med men som 505-seglare vill man ju köra så som klassen kör på mästerskapen.

505 hör till de snabbare jollarna. Speeden och redskapet påverkar formatet.

Hur går det då till med har/grindstart?

Steg1. Haren utses av Seglingsledningen. Oftast är detta på mästerskapen, som har mellan 70-120 deltagare, den båt som ligger på 10 plats. Efter varje race visas Harens segelnummer på en tavla så den ska alla kolla på. På tavlan visas också tiden grindbåten kör innan haren släpps.

Steg2. En reservhare ska också utses. Står på samma tavla. Det är oftast nummer 11 i föregående race.

Steg3. Haren och reservharen kör upp till startfartyget och meddelar att de är med på att de är hare respektive reservhare. Om man misslyckas med detta innan förberedelsesignalen så får man DNS så det gäller att vara på hugget. Haren går upp till gatebåten och får sina instruktioner.

Steg4. Haren håller sig vid startbojen och startproceduren drar igång. När startskottet går rundar haren bojen skotar hem till dikt bidevind och seglar så fort den kan. Som hare gäller det att ha koll för haren ska starta inom 10s efter startskottet går. Gatebåten ansluter och kör strax i lä om haren.

Gatebåten (grindbåten) ansluter efter att AUS9191 har rundat och ligger dikt bidevind.

Steg4. Fältet startar sedan bakom gatebåten som är en RIB. I en båt som 505 som gör 8.5-9.2 knop på kryssen när det blåser så är det en konst att få ett fritt spår att segla i och passera i full fart med gasten fullt ute i trapetsen.

Det blir en del skvalp efter grindbåten som man måste ta hänsyn till.

Steg5. Det gäller att ha koll på växlarna i 505 så man kan speeda eller gå högt för att ha ett rent spår. Att snabbt behöva slå över till babord i början är förödande.
Det är ofta lite glesare längre upp på startlinjen. Går vinden höger eller vänster? Är det mer sjö att undvika på en sida? Mycket att ta hänsyn till när man väljer att starta.

Steg6. Tekniken är annars som vanligt att det gäller att skapa en lucka i lä och försvara den. Eftersom det är så kritiskt att kunna speeda är det ofta mycket trångt vid läbojen. Längre upp längs linjen så är lättare att starta men det ökar risken för smalare spår att köra i. 

Finns det något vackrare? Bilderna är från VM som pågår just nu i Australien med 70 båtar på linjen. I Varberg i somras var vi 97 besättningar.

Steg7. Att klara av att köra snabbt i fria spår är konsten och att driva båten med alla växlarna. När haren har kört tiden som annonserats på tavlan droppar Gatebåten ett märke. Gaten stängs efter 2 minuter och Gatebåten sänker sin flagga G.

Det finns en del särskilda regler förutom de som gäller haren att ha koll på:
1. Man får inte komma utifrån och passera startlinjen
2. Man får inte krocka med Grindbåten
3. När Gaten stängs så får de som inte startat DNS

Lyssna på Chris Nicholson om 505 och grindstart.