måndag 30 november 2020

Nya Bojsen-Møller storseglet hissat på 505 SWE9013

Jag har varit sugen på att se vad som skiljer vårt nya storsegel från BM Sails jämfört med vårt tidigare från Pinnell&Bax. Det som vi körde med i somras och gick så fort med i hårdvind. Jag hoppades ju få ett mer kraftfullt segel med mer form för att bättra på vårt mellanvindsregister när jag beställde detta. 
Jag ställde in riggen för max Prebend med minsta rake, 7890mm och hissade. 
Vid första kollen undrade jag om det fanns någon spalt kvar. International 505 har ju överlappande fock och att då trycka till spalten med ett frambukigt storsegel kändes märkligt.
Det passade i alla fall.

 

Det här kändes inte helt riktigt. Dags att ta sig en funderare. Ännu mera prebend kanske?

Att köra med böjd mast och mycket power i seglet känns som det passar bäst i gropig krabb sjö. Med tung besättning är det så klart mer förlåtande. Igår kändes det inte helt övertygande så efter en del funderande innan jag somnade så åkte jag ner och testade på lunchen idag också.

Max prebend som jag kan få till är ungefär 4/6x72mm=45mm
På www.int505.org hemsidan visar de hur man mäter prebend men har jag tryck i akterliket så får jag det till 75mm, om storseglet är hissat. Tycker inte det är en bra metod utan gör det så här utan storseglet med strut max upp, min rake och spänning i toppvanten.

Hur som helst så när jag hissade Pinnell and Bax storseglet så var det mycket planare. För att få form fick masten vara helt rak. Det var så stor skillnad att jag fick fråga Nathan Bachelor om det var av typen Flat. Efter att han svarade idag att det var ett standard så kunde jag inte låta det vara.
Om alla andra körde BM på SM och i Björlanda Kile Cup så känns det inte konstigt att vi kunde vara så snabba som vi var med Pinnel and Bax i de hårda vindarna. 
Hur som helst så kan man inte ge sig med att hissa och kolla på seglet bara en gång.
På lunchen idag stack jag ner hissade storseglet kollade mer på hur det reagerade på bomuthal och skotning. Jag kom fram till att mer bomuthal än P&B storseglet, extra försiktig med bommen så den inte kommer över mitten och mer tryck i skotet så börjar det likna något. Får man mast toppen att böja lite så händer mycket.

Tyckte det blev betydligt bättre efter ett tag. Lite djupt i toppen men det blir nog annat tryck i grejerna när vi seglar.

Mer vinklade spridare är nästa grej att testa. Jag ska vänta med spridarlängden tills någon ser på det bakifrån. Det ska bli intressant att se hur spalten kommer att fungera. Det är skönt att veta att man kan ju alltid ta till Pinnell and Bax i över 16 knop och i platt vatten.
Tror Bojsen-Møller storseglet kommer att ha en sweet spot för oss just när Jacob kommer ut i trapetsen och i det lägre registret. Inbillar mig just nu att vi kommer att komma tidigare ut i trapets vilket är riktigt bra. Ska bli kul att se hur focken ser ut. Får se om jag hinner i veckan.

måndag 16 november 2020

Nya fräscha segel levererade från Bojsen-Møller Sails inför 2021

Till nästa säsong steppar vi upp segelgarderoben och går över till Bojsen-Møller Sails. Ska bli gott med fräscha segel. Vi vet ju att Pinnell and Bax gick att få fart i så det borde ju gå med BM-sails grejer också.

Unboxing - får vi se när det blir. Focken och den lätta spinnakern köpte jag i fjol men har aldrig hissat dem. Den som spar han har.

Jag förväntar mig ett djupare storsegel som kräver lite mer krum på masten efter att ha jämfört trimguiderna. Kollar jag och jämför trimguiderna så verkar det som det är mer form och mer kraft i storseglet som kräver mer pre-bend. Mer vinklade spridare och lite längre borgar för detta. 

Så snart det är möjligt får vi hissa och kolla hur olika de är. Vi har ju ett bra utgångsläge i alla fall för hårdvindstrim. Tror framför allt att BM-sails storseglet kommer att ge oss ett bättre mellanregister och att vi kan komma tidigare ut i trapetsen.

När det gäller focken upptäckte jag att den vi har förmodligen är en Pinnell and Bax flat. Många av de svenska 505-seglarna menade att det går att köra med en allround fock även i hårdvind. Vi är nog bland de tyngsta besättningarna och körde med flat och gick ruggigt fort i hårt så vem vet. Gissar att den största vinsten med en flat är att den inte vispar in backvind i storen lika lätt när det blåser hårt så vi kan jobba mer med storskotet och ändå inte behöva skicka ut focken så långt åt lä.

Elefantröv eller feltrimmad?

Spinnakrarna är det jag hoppas mest på. Nu spelar ju också spinnakerbommens höjd en hel del roll i hur den ser ut. Det blir till att sticka ut, hissa dem och filma och fotografera för att se vad som sen känns rätt i både lätt och hårt. Mycket jobb kvar där. Köpte en till när jag ändå var igång och behövde en stor, en lättare och en tyngre duk har vi nu. 112gram på en yta på 28m2 skiljer dem. Vi får se om vi märker skillnad men det känns bra att ha två nya krispiga ifall något händer.

söndag 1 november 2020

Över 1000 individuella jollepass i år i Malmö Segel Sällskap

Idag passerade vi 1000 jollepass i vår Träningsliga i Malmö Segel Sällskap. 
Ska det bli antal så får man inte bara vara vackert väder seglare

Det innebär att vi sedan 2018 kommer att ha ökat med mer än 50%. Vi gjorde då 637 pass. Statistik är kul när siffrorna går på rätt håll.

Heavily joy

Extra kul är att all jollesegling ökar. Inte bara vi som kör Laser ökar utan 2018 var vi bara en 505, en Snipe, två E-jollar och två Finnjollar. Nu är det ca 25 Laser, fem Finnjollar, tre 505, en Snipe och en E-jolle som tränar förutom de flitiga optimistjollarna. Till nästa säsong så kommer det att fylla på med några ungdomar i 29er också och i Laser. Blir trångt på vattnet 2021 om vi ska samsas med de andra tränande i klubbens C-55, J-24or och J-70 som körs hela veckan. På torsdagarna kör kölbåtar Torsdagsseglingar. Kölbåtarna som tränar regelbundet är Drake, H-båt och Melges 20. 
Vi kan sen lägga till seglarskolan med 250 deltagare på sommaren också.