fredag 19 december 2014

ORC Sportboat European Championship 2015 at Lake Balaton

ORC arrangerar första sportbåts EM på Balatonsjön till sommaren. Intressant tycker jag som gått och funderat på hur gör man ett arrangemang som intresserar sportbåtar. 
I Malmö Segel Sällskap har vi Pia l'Obry Trophy som ger Mini 650 seglarna möjlighet att mötas på de villkor som Mini seglarna är efter.
Classic Yacht seglarna har varit inne på att använda Nordisk längd eftersom den används av danska classic.
Den stora frågan har varit - Hur gör vi ett race som attraherar sportbåtar?
Är detta lösningen? 

The ORC Sportboat is a special racing category of the international Offshore Racing Congress. This category accumulates dozens of easily trailerable sailing boats, under two tons, with between 6-9 m LOA, which also fit to some other detailed specifications. Racing in this category is very good possibility either for sailors, or yacht designers to prove their talent in sporty environment, under worldwide known, and accepted rules.

På sidan 23 och framåt så finns definitionen på en ORC sportboat:
http://www.orc.org/rules/Green%20Book%202014.pdf

Kolla här:
http://orcsportboateuropeans2015.byc.hu/

7 kommentarer:

Mikael Vesala sa...

Ingen vidare respons på detta inlägg tyvärr, för jag tror det är ett mycket bra sätt för oss som har sportbåtar att få segla mot liknande båtar. Kanske kan det kanske få fler att våga skaffa sig en dylik också. Det används ju ofta som argument att det inte går att köpa en sportbåt för att det inte finns likadana att segla mot, men om båten klassar in under ORC-sportbåt så finns det ju båtar som är tillräckligt lika för att det ska bli intressant.

Anders Nilsson sa...

De flesta sportbåtar säljs som entyp men de blir utspridda och samlar sällan fleets.
Jag tror också det går att öka och göra intressant i ORCi. Det är ett sätt att få igång seglare att köra sportbåtar.

Mikael Vesala sa...

Det ligger ofta ett moment 22 ivägen för ett skojigare båtbestånd. Många verkar välja båt det redan finns stora fleets av, och kommer det någon ny båt så vågar de inte köpa den båten förrän den blivit stor klass av. Funkar ju inte.. Kan det vara en väg till större sportbåtsfleet att tillämpa ORC-sportboat definition som en klass i våra större SRS-seglingar? Skulle ju samla tex Melges 24, CB-66 Cheetah30, FarEast 28, Borde ju kunna ge kul segling mot liknande båtar i väntan på att tex Fareast 28 finns i tillräckligt många antal för att entyp ska bli möjligt.

Anders Nilsson sa...

Ska vi jaga ihop ett gäng sportbåtar till Malmö Offshore?
Jag är beredd att öppna för att vi kör egen ORCi Sportboat Class om vi får ihop 5.

Peter Kross sa...

det verkar så att det finns visa områden där det seglas mer frekvent sprotbåt enligt ORC än andra i Europa. Alperna finns tydligen en del aktiviteter. Jag såg dock att även när sprotbåt EM arrangeras hos våra grannar fans inte så manga från Sverige med.
SRS har tagit fram sin sprotbåtklassning som för manga båttyper borde matcha även ORC-sportbåtklassning men troligtvis inte alla. Så är det väl med egna nationella regler...

Anders Nilsson sa...

DH-regel, som är en nationell regel, hade ett gäng anhängare som körde sportbåt. De hade en Sportsbådsklubb som hade en serie i Öresund. Massa coola båtar körde i flera år i Öresund. När de blir mer och mer trailerbara kanske det är dags att köra efter en internationell regel.

Mikael Vesala sa...

Jag har faktiskt ingen segling 28-29/8. ska ta mig en funderare på om jag klarar att klämma in en segling till. Kunde vara kul att prova något nytt och kan vi desutom köra en sportbåtsklass vore det riktigt kul.