lördag 31 oktober 2009

Vad har hänt med klassbåtskappseglingen i Öresund?

Bloggen fyllde två år den 27 oktober. Ganska snart efter att jag började med bloggen satte jag mig för att kolla vad som egentligen hände ibland Öresunds kölbåtsklasser. Det var ganska lätt att få tag i information.
I år är det mycket svårare. Många av regionens hemsidor är inte uppdaterade eller så finns det inget driv kvar i klassen. Fel namn på klassernas kontaktpersoner. Vad har hänt?
Jag hittar inte att IF-båtarna kör någon Öresundsserie längre, Expressklassen har knappt kört klass på något race i sommar, Folkbåtsklassen verkar helt nerlagd, Melges 24 seglarna har knappt deltagit i några race. Är det så?
Den så imponerande Sportbådscupen 2007 är inte vid liv längre.
Det verkar som om de klasser som är aktiva är X-99, Luffe 37, Späckhuggare, H-båt, J-24, Yngling och C55 klassen. Har jag missat något helt?

Öresunds J-24 fleet lockade upp en hel del tyska besättningar till sitt RM. Koncentrerad till södra Öresund och håller sig ungefär på samma nivå.

H-båtsklassen är stark och växer i Malmö. Det finns en fleet i Hvidovre och enstaka båtar i Ängelholm, Lomma och Hellerup. Dags att samla sig.

5 kommentarer:

Jonas Jemt sa...

Hej,

Vi är 2st 606:or i Borstahusen, där vi skall försöka att bygga upp en 606 fleet, vi i SWE 271 har hunnit med några seglingar i år. SM, Danska mästerskapet samt rikscups final i Lidköping, Mattias och Martin håller på och renoverar sin båt, men var med i Danmark med en lånad Hellerup klubbåt där de la beslag på en hedrande 10 plats av 20 startande, själva kom vi på 4 plats.

606 är en billig kölbåt och Sveriges största kölbåtsklass 59 båtar i år, SM 2010 går nästan på hemmaplan, i Karlshamn, ca: 2 timmars bilresa med båten på släp.

Vi seglade tidigare Express SWE 123 -04-08 då var det ganka så bra fart på klassen framförallt i Norra delen av sundet, ca:8-10 båtar då var det hälften danska båtar. Men Matte på SWE 39 försöker att dra igång på klassen igen.

Jonas J

Anders Nilsson sa...

Ja, det är kanonbra att Mattias Allroth tar tag i det för Expresserna.
Såg att du står fortfarande som ordförande. Tog ingen vid?

Kontaktpersoner region Öresund
Ordförande: Jonas Jemt 042-12 30 88/070-330 44 33
Sekreterare: Henrik Larsen
Kassör: Mattias Allroth 046-70 61 97
Ledamot: Bengt Stoltz 040-41 18 81/0733-41 21 73

www.swe39.com sa...

Öresund ligger lite i malpåse sen ett par år tyvärr men planerna finns på att vid ett kommande årsmöte i januari/februari försöka få till en ny styrelse som kan jobba med nya friska krafter igen så att det kan bli en stark region att segla express i igen 2010.

Du får gärna lägga upp en blänkare här så småningom anders om det får plats mellan alla h-båts och J-24 inlägg ;)

Mattias A

Kassör i Sv. Expresseglare swe 39

0736-263237

www.swe39.com

Anders Nilsson sa...

Hör av dig.
Tycker själv det är konstigt att inte Expressförbundet ligger på mer för att få det organiserat i Öresundsregionen. När jag seglade Express i början på 90-talet så var det ca 15 aktiva båtar. I regionen är det säkert lika många båtar idag men de ligger still. Många av dem används idag till sportig cruising men jag ser ju inget hinder i att ta med sig yngre jolleseglare på klubbseglingar och de närmsta regattorna om man nu inte seglar på andra båtar.

Jonas Jemt sa...

Det var ingen som ville engagera sig när vi slutade, men jag hjälper dig gärna Matte att komma igång igen.
Det största problemet är att sundet är långt, det blir ganska långa transportseglinger, om man sprider ut regattorna, det funkade bra för några år sedan då de flesta båtarna kom från Barsebäck i syd och Höganäs i norr samt 4-5 båtar från danska sidan. den cup vi seglade då var Vårregattan i Viken, Kullaseglingen, Ven Runt, med bansegling på söndagen och Mumm Stelton. Men nu ligger ju SWE 39 i Malmö så det blir att ragga de båtarna som finns i det området.