fredag 23 oktober 2009

Speed & Smarts om att segla i strömt vatten

David Dellenbaugh ställer frågan myt eller fakta?

"If you are racing upwind and port tack takes you directly into current, you can increase your velocity-made-good to windward on port tack by pinching slightly so the current hits the leeward(starboard) side of your hull and underwater foils.

True or false? Vad säger ni? Förklara!!

7 kommentarer:

Sneseglaren sa...

Ja,det är korrekt.
Man seglar i tre sorters vind, den verkliga vinden, fartvinden samt den vind som genereras av strömmen.
Kan du få strömmen på din läbog så kan du segla högre, inte för att strömmen trycker dig uppåt mot lovart(strömmen förflyttar alla båtar lika så länge de ligger i samma strömstyrka och riktning)utan för att du helt enkelt får en annan vind att segla i!
Jag har själv haft utdelning av det ett antal gånger genom att pointa så högt att du får kraftigt inslag i seglen... men så plötsligt får du "strömeffekten" och konkurrenterna kliar sig i huvudet medan du seglar 5-10 grader högre (beroende på strömmens styrka).
Det gäller dock att ha väldigt bra instrumentering ombord för veta när det är läge att göra en sådan manöver.

Anonym sa...

Det är en myt. Den upplevda vinden är den samma i båda fallen.

Anonym sa...

Eller visst, fartvinden blir mindre vilket innebär att man upplever ett medvrid. Men den effekten är oberoende av strömmen.

Sneseglaren sa...

Ja, den upplevda vindstyrkan är densamma, men inte vindriktningen! Vindriktningen du seglar i är en produkt av de tre nämnda och kan du få strömmen att "läboga" så får du en annorlunda vindriktning.
Den sanna vindriktningen är den du känner när du står på land eller ligger ankrad, fartvinden tillkommer när du seglar och båten rör sig genom vattnet, och vinden som generas av strömmen är den man känner när du t.ex står på en flotte som flyter fram på en flod en vindstilla dag och som rör sig med en hastighet av låt säga 1-2 knop, står du då på land känner du ingen vind, står du på flotten känner en vind som inte är fartvind eftersom flotten inte rör sig genom vattnet utan bara gentemot land. Dessa tre bildar den vindriktningen du seglar i. Den vind som bildas av strömmen är ofta den som ställer till det för startfartyget. Eftersom de ligger ankrade är de opåverkade av "strömvinden" och tycker att de har lagt en bra startlinje, medan vi som seglar är påverkade av "strömvinden" och undrar hur f-n de kan lägga en så sned linje...

Anonym sa...

Ström- och verkliga vind-vektorn är samma i båda fallen. Att vindriktningen är annorlunda i ditt exempel beror bara på att fartvinden ändras.

Anonym sa...

dvs effekten du har upplevt är obeoende av strömmen. Strömmens "lee-bow effect" är en klassisk myt.

Anders Nilsson sa...

Ja, detta är ju klassikern "Boga strömmen" frågan. Många vassa seglare tror fortfarande på fenomenet. Jag tror det kommer av känslan av att strömmen trycker båten upp i lovart men att man missar i känslan av att den drar en bakåt samtidigt.