måndag 28 maj 2012

Seglingsarenorna i Öresund # I - Lommabukten

Lomma och Lommabukten har sen jag tränade Laser i Lomma i början på 90-talet tillhört mina favoritarenor för sporten.
Klubbarna som har sin hemvist i bukten är Barsebäcks Pinnhättans Segelsällskap, Vikhögs Båtklubb, Bjärreds Optimist Jolleklubb, och Lommabuktens Seglarklubb. Gott om meriterade seglare från anrika klubbar i bukten alltså.

North Sails Trim Cup i Lomma är största kölbåtstävlingen. Pinnhättan arrangerar återuppstådda Skåne Åttan och Vikhögs Båtklubb kör sin Vikhögsrundan. BOJK kan väl betraktas som Skånes plantskola nummer ett vad gäller Jolleseglare?

Lommabuktens vatten är i förhållande till övriga sundet ganska skonat från ström. Vattnet gör en virvel i bukten och strömmen snurrar runt runt här. Vattnet är grunt och sundet breddar sig så det bidrar nog också till att strömmen inte är så stark. Ström finns med som faktor men dominerar i regel inte helt strategin.
Hård frånlandsvind blir ofta trixigt med stora skift. Här gäller det att vara med.
När Öresund rullar in från nordväst och tillsammans med uppgrundningen i bukten så blir våghöjden häftig hög. Goa surfmöjligheter. Windsurfarna håller också till här. Det säger väl en del om hur varierande förhållandena är.
Vad säger ni håller ni med? Vad gäller annars för Lommabukten? Hur utvecklas sjöbrisen?

4 kommentarer:

Anders B sa...

Håller med. Lomma äger om man säger. Bytte från Lagunen till Lomma i början på 90-talet just pga bäöttre kappseglingsvatten och att ett SM för Expresser i Öresund skulle få så optimalt läge som möjligt. Svårseglat när augustibleken breder ut sig, sjöbris innebär högerkant (mot Danmark). Frånlandsvind är nog trixigt var du än seglar.

swe-1300 sa...

LBS har verkligen blivit stort, ca 1100 medlemmar( i topp med MSS?). Med kommer en bred verksamhet från jolle till kölbåt. Bukten har alltid varit speciell, man fick tidigt höra vilka "hörn" man skulle gå till för att få vriden. Likaså busväder från sydväst/nordväst, med medföljande vågor.. Vind från ost är ju ett kapitel för sig, personlig favorit faktiskt, där oftast kryssmärket kan läggas ända upp mot piren! Vågorna är obefintliga och det kan nästan blåsa "hur mycket som helst".Man visste var ifrån på land vinden kom, och dra rejäl nytta av det. Man kan addera på Fyrtorns2handed som stor segling i LBS regi. Som plantskola för jollar så är även det LBS med landslagsungdomar som ett lyckat exempel. Bojk var en faktor på 80/90-talet, men inte nu. Tänk att det var "snack" om att lägga vindkraftverk a la` Lillgrund mitt i bukten...Hur hade det sett ut idag? mvh, Patrick Kjell/LBS

Anders Nilsson sa...

Baksidan med Lommabukten kan jag tycka annars är allt sjögräs som finns i vattnet.

swe-1300 sa...

Stämmer säkert. Med det förhållandevis grunda vattnet i bukten som värms upp. Vindar från väst ca 75% av året gör att all skit från Dk stannar i bukten. Vi har en del mindre åar som transporterar ut övergödning från åkrar och den allmänna lerdriften från Höjeå. Sen har strömmarna ändrats radikalt sedan Spillepengen växte på 2000-talets början.