tisdag 9 augusti 2011

ORCi på gång att återhämta sig på allvar?

Low Noise, 2emme M37, världsmästare i ORCi II

Efter att det genomförts ett VM 2011 i Kroatien med 120 deltagande båtar, ÅF Offshore Race med 65båtar så tyckte jag att det verkar som om seglarna återvänder till ORCi. Kieler Woche kördes också enligt ORCi efter flera års diskussioner om att man borde gå över till IRC.
I helgen kördes Baltic Offshore race med 50 team som möttes samtidigt pågår ORCi European Championship i Norge med 26 besättningar.
Team Beluga har byggt nytt. Andra racers modifieras för att passa justeringarna av regeln.
Samtidigt visar VM resultaten, tycker jag, på att regeln just nu är oslagbar när det gäller att prediktera båtarnas prestanda.
Kan en entypsbåt vinna VM, Farr 40 i stora klassen, om än säkert mycket väl seglad med ORCi specialdesigns strax efter blandade med andra entypsbåtar som TP52 så borde tidigare välbefogad kritik bli betydligt lugnare. Kolla resultaten här:
http://www.scor.hr/regate/2011e/orcwc.htm
Båtar som tidare varit modifierade för att vara extra veka har nu designats om med T-kölar med låg tyngdpunkt. Exempel på detta är segraren i ORCi II klassen Low Noise en M37 byggd av 2emme.
Båtar med träkölar och håltomma kölar är påväg bort från tävlingarna. Att det numera funkar att köra med gennaker på peke(om än rimliga peken) visar också resultaten på.
Även om jag personligen är av åsikten att gennaker på peke på kryss/läns bana aldrig kommer att funka lika bra i fält med båtar som för symmetrisk spinnare så går det att vara med på justa villkor.
Nästa år, 2012, går VM i Helsingfors. Kan säkert bli välbesökt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En liten rättelse bara: ORC VM 2011 gick på Cres i Kroatien, inte Korsika. Annars håller jag med!

Anders Nilsson sa...

Justerat, blev fel där.