måndag 16 juli 2018

Offshore Worlds 2018 den Hague - Öresundsseglarna i topp

J-112E vinner Havsrace #1 (60miles) med en ORC 2a och en IRC 1a före X-37 Hansen Michael Möllman i sin X-37 Hansen som får en ORC 1a och en IRC 4a på samma poäng som One-Off NF/35 New Frontier.
Ett havsrace som taktiskt sett handlat mycket om trafiksepareringszoner och därmed förbjudna områden samt strömma vatten. Havsracet är uppdelat i två sträckor på 60 respektive 135 sjömil. Detta är första delen.


De svenska Farr 30 båtarna klarade sig bra i de lättare vindarna och Cheyenne blir bästa svenska båt. Team Pro4u på 6e plats säger en del om konkurrensen. Gänget körde på läbojen i starten i det strömma vattnet och fick göra en straffrunda. Kunde börjat bättre.
Bästa Italia 998 Sugar på 10 plats. Matteo Polli är personligen på plats för att lära sig mer om IRC regeln. Ganska stor skillnad mellan ORC och IRC resultaten kan jag tycka liksom för X-37 Hansen. För stor för att säga att reglerna är lika kan jag tycka. World Sailings tekniska anser nämligen det. Vad tycker ni?
Trean New Frontier är en intressant båt med rejäl genua och litet storsegel och med masthead rigg. Är vi tillbaka till 90-talet?



Erik Van Vuuren i Waarship 36 är inte med i toppen trots de gjort omtrimningar av båten och bland annat ökat rake på masten. Eesti Media fick inte heller till det på havsracet. Då gick det bättre för Katariina II med en sjunde plats. Katariinas resultat är ju också intressanta att jämföra i de båda reglerna.

3 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Team Pro4u verkar ha vunnit Offshore 2, 135 sjömil. Alla är inte i mål än men det ser bra ut.

Peter Kross sa...

hamnar man i den ena regeln på plats 6 och i den andra på plats 12 då kan det ju inte ens avar i närheten av ganska lika. men så finns ju en del seglare som också hävda respitsystem spelar ingen roll .... och så finns ju även de som tycker att ett-siffer-system är grejen och det jämnar ut se. får vi ser detta påstående bekröftad när VM är över? jag har mina tveksamheter men låter gärna mig överbevisa.

Anders Nilsson sa...

Det finns ju ytterligheter som du nämner. Båda sätten, ORCi Triple number och IRC, att räkna är i det här mästerskapet är ensiffersystem.
Det skiljer sig principiellt avsevärt från Perfomance Curve Scoring som ORC Green Book mästerskapen använder.
Jag kan förstå att man använder det här sättet att räkna eftersom PCS kräver att man mäter strömmen noga. Om det blir svårt eller att den ändrar sig över tiden, som med tidvatten, så blir det en väldigt jobbig parameter.