torsdag 18 april 2013

Grynet Swe 43 - reachern inhandlad

Så då är beslutet taget och reachern inhandlad.
Lite beslutsvånda har jag haft för det känns som ett lyx segel.
Ett special segel skulle många säga men om man kör rund bana så har detta segel faktiskt ett otroligt register. Ska bli kul att se om vi har rätt. Leverans från Gransegel Malmö lagom till Kullaseglingen men vi kommer inte att mäta in det i SRS utan det får bli ett DH2013 och ORCi segel.
För oss ersätter detta segel en Code 0/CodeZero eller vad man väljer att kalla sitt halvvindssegel med kabel istället för förstag. Skillnaden är att en Code 0 räknas som undanvindssegel och att reachern inte är lika utbyggd.
Reachern räknas som genua och hissas på förstagsprofilen och kostar oss inget i DH2013 och ORCi. Ytan är mindre än en Code0 vilket jag ser som positivt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Låter najs!
Jag är inne på en fetstor genua/reacher till HPn oxå
Tror inte jag kan hantera så mycket mera segelyta!

Hoppas snart få se några fina bilder på båten med reachern hissad!

MVH Andreas i HP

Anonym sa...

Vad kostar den i SRS?

Johan sa...

Spännade segel, men hur skall det användas i Kullaseglingen om ni inte mäter in det i SRS? DH eller ORCi tillämpas väl inte i Kullaseglingen och ni tänker väl inte enbart på transportseglingen? Hilsen Johan

Anders Nilsson sa...

Vi kommer förmodligen inte att köra med den på Kullaseglingen.
Den kostar i SRS som en genua eftersom den är per definition en genua.
För vår del som redan har 6 segel ombord(3 försegel + 3 spinnakrar) så får vi ett extra tillägg för det 6e och 7e seglet. Det är inte lönt då.
DH2013 har inga segelbegränsningar och i ORCi får vi ha 3 genuor, 2 fockar och 3 spinnakrar.

Peter Kross sa...

du kan ju alltid lämna ett försegel på bryggan/hemma så ökar du inte antalet heller. Antalet försegel anser ju endast antal segel ombord under en tävling.

Peter Kross sa...

naturligtvis prattade jag om SRS...

Anders Nilsson sa...

SRSv tillåter väl inte det?

Peter Kross sa...

judå, jag trodde också att även för SRSv måste man uppge alla segel. Jag vill minnas att man initialt inte fick men jag kan minnas fel.
Frågan diskuterades under vintern och det kom fram att det är även för SRSv maxmått för försegel. Man får dock endast anvönda inmätta segel, dvs. med dekal i.

Läs gärna manualen (citat ur manualen):

Om alla försegel är av samma typ räcker det med att du anger måtten för det största seglet förutsatt att alla mått faller inom det för det största. Har du olika typ på dina segel måste måtten för det största seglet av respektive typ anges.
Ansöker du om ett SRSv-mätbrev måste alla segel mätas av licenserad mätman eller av en segelmakare som är licenserad att mäta sin egen produktion och seglens mått skall stå angivna i seglet på avsedd dekal.

http://www.svensksegling.se/ImageVaultFiles/id_11167/cf_32/SRS%20ansökan%20instruktion%20v2.PDF