tisdag 8 januari 2013

Det tog "bara" 3 timmar för polisen att få fram en båt

Ikväll var jag påväg till Gransegel i Limhamn för att hämta en sen julklapp. När jag stiger ur bilen hör jag en båt som backar för full maskin. Claes Hiersemann tittar ut och berättar att båten körde på piren några meter utanför piren i någon knops fart.
Båten fortsatte in mot södra fiskehamnen i full fart. Rammar piren på ön och det är då jag hör hur han backar. Sätter sen av in i hamnen och kör i högfart runder i inre hamnen.
Då kommer polisen. När han upptäcker dem kör han över mot ön i full fart och kraschar två gånger i piren innan han stänger av motorn och släcker ljusen.

Så här ligger båten i tre timmar i hamnen.

Klockan är sex på kvällen när den första smällen inträffar. Nu börjar det otroliga. Varken polis eller räddningstjänst har tillgång till en båt. Larmcentralen jagar efter SSRS och Kustbevakningen. Ingen har en båt tillgänglig. I tre timmar flyter båten i hamnen nersläckt innan Sjöräddningen kan komma och borda en båt som har kört som en galning i en av Malmös hamnar.

Det kan väl inte vara tillräcklig beredskap.

I somras hade vi en olycka på en torsdagssegling då kom räddningstjänsten för att rädda liv med två brandbilar och två ambulanser. De hade 80m lina med sig och det är så långt deras dykare kan gå.

Jag tycker ännu en gång att det måste ju vara ett stort glapp i räddningstjänsten förmåga.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/kapten-misstanks-for-sjofylleri/

3 kommentarer:

Claes sa...

Bravo Nilsson!!

Detta är skandal, Sveriges tredje största stad har ingen Polisbåt!

Ingen båt i hela Öresund om jag förstår, man kan ju inte ta SSRS frivilliga stöd/bidrags finansierade föreing om man skall fånga fyllerister, tjyvar/bovar, knarklangare som slänger ner knark från bron till "fiskebåtar", eller ta dessa vattenjet "mopeder" som kör fem meter från badande ungar i Västra Hamnen i 40 knop!

De har ju fullt upp att rädda oss seglare när vi broachat lite för mycket. Eller rädda Turister som går på grund utanför Pinhättan eller runt Sjollen............

1) Kan ngn med insyn i det offentliga hjälpa oss här att hitta till rätt instans för att kräva åtminstånde EN båt (gärna stidsbåt-90 i Polisversion) mellan H-Borg och T-Borg.

2) Kan du sedan lägga upp ngn form av "protestlista" fdär alla dina bloggvänner kan gå in och registrera sig.

- Vi som är i seglings världen måste ta tag i detta!

Anonym sa...

Otroligt är det verkligen så?

Anders Nilsson sa...

Det är så illa - inte ens räddningstjänsten har en båt.
Jag tror det är för många myndigheter som har delar av ansvaret(Polis, Räddningstjänst, Kustbevakning, SSRS, Lots?(Det var de som kom i somras)) och det blir lätt fel som blir kallade. Känns verkligen inte stabilt.

Här är länkar till andra relaterade händelser vad gäller sjöfylleri:

http://hd.se/skane/2012/10/10/berusad-kapten-greps/

 http://minbaad.dk/nyhed/archive/2013/07/january/article/10-steder-hvor-berusede-soefolk-har-vaeret-i-problemer-i-danmark/?cHash=5461f6b864ae6c785bccda1d453959f6