onsdag 13 juni 2012

Watski 2-Star Skagerrak Norge - Lasse Jörnvi och Rikard Roth är på plats

Xar med Rikard och Lasse är nu uppseglade till Hankö i Norge

Watski 2starNO startar imorgon

De verkar få tufft väder mot Arendal, när de är hemma i Höllviken har de seglat 2000 nm, detta inna de flesta har vaknat till midsommar.

5 kommentarer:

Claes Hiersemann sa...

Lycka till gubbar!!!
Tänk på strömmen!!

Anders Nilsson sa...

Någon som vet hur det går?

Patrick Kjell/swe-1300 sa...

8 i sin klass, 18 totalt.

http://www.seilmagasinet.no/regatta?regatta=778

Vad jag kan utläsa...

LuffeLasse sa...

Loggbok ws2star Skagerrack:

(Pga svajigt ICE-NET på Jyllands östkust är denna rapport ngt försenad..)

Hej alla sundsseglare,

Nu har vi fixat Watski Skagerrak TwoStar 2112.

Vi hamnade i den tuffaste klassen med många duktiga norrmännen p g à att Rikards Genua är 10 cm för lång.. Samt att vi har en Code O..
De andra x-43 gick i klassen innan oss. Starten gick kanon vi var ibland de 5 första båtarna mitt på linjen. Norrmännens startmärken är stora o grå o gjorda av sten.. Dessa vi man ju inte vara nära. Vi kryssade i sol och 5 m/s kämpade och höll oss nog ganska mitt i fältet. När vi närmade oss Arendal på kvällen så dog vinden o ny landvind byggde upp. Detta hade vi koll på, vi var ibland de första att sätta spinnakern. Full gas in ibland kobbar o skär in mot ett behövligt pitstop, dock så dog vinden o det visade sig vara mkt mkt långt in de sista 6 nm. Bleke o höga klippor, oljerigg m m gjorde denna del av seglingen mkt avgörande. När vi äntligen kom in så låg det inte så många konkurrenter där. En gammeldansk o snabbt i kojen. Gryning och vi går ut mot ett vackert men respektingivande Skagerrack - nu skall det surras till lysekil angöring, Jag vann surftävlingen 14,6 knop med fina vågor. Dock kom motvridet när vi närmade oss Sverige - kryss sista biten - rundning brofjorden angöring vinden lättar men spinnackern skall upp. Vi kollar med kamraterna på DMI/SMHI den nya vinden skall komma från öst. Vi skär in mot Sverige och lyckas hålla god fart o hyfsad vinkel mot vinden, gippar ett par gånger innan vi solnedgången rundar vi lysböje sydostgrunnen, nu skall det kryssas in mot inlöpte mot målet i Hankö. Regnat kommer och ökar med vinden samt ca 2 knops motström gör att denna nattkryss blir ett minne.. Norrännen är duktiga i dessa förhållanden - de håller god fart så trots att vi kämpar så kommer vi ej ikapp.. Dock håller vi koll bakåt och blir ej omseglade. 05.00.15 lördag morgon går vi i mål. Rikard lämnar igen yellowbrick trackern och vi slutar som nr 8 av de 19 båtarna i vår klass. Nöjda med detta så tankar vi vatten och byter försegel. Givetvis har kamraterna på DMI flyttat fläkten till syd- sydost så nu väntade 200 mysiga kryssmil. Vi tar en gammeldansk o hissar segel och börjar kryssa i en 8 - 10 m/s. Rikard tar första vakten och låter mig sova 2h. Vi byter och stagvänder mot Sverige. Efter ett par timmar når sydkoster. Kapten R kollar väder.. Det visar sig att vinden skall ligga på syd- sydväst hela helgen. Vi beslutat att ta oss över till Skagen dit vi kommer 01.30 lördagnatt - snabbt pistop på 5h samt nya danska bullar o lite diesel sen motorseglar vi ner mot läsö. Efter läsörännan faller vi av och XAR sätter fart mot Anholt med 8 - 10 knop så kommer vi in i solnedgången söndagkväll. Pasta ala Rikard sedan kojar vi tidigt. 04.00 går vi upp - 05.00 hissar vi segel då sydvästvinden skall vrida vid lunchtid (vilket den gjorde -Tack DMI) Måndag kl 10.30 passerar vi Kullens fyr med kurs mot Svanshall där Xar skall fira midsommar.

1700 härliga nm med Xar. Vilken båt!

Nu återstår endast den danska Watski2star i augusti sen har nått vårt Watski2star X 3 mål..

Med härliga seglarhälsningar:

Lars Jörnvi vid ipaden.
Rikard Roth vid rodret.

Ps - twohandsailors LBS Fyrtornsrunda 29-30.7 anmäler på www.lbs.nu

Anders Nilsson sa...

Härligt Lasse.
Vi ses.