onsdag 23 mars 2011

Palby Fyn Cup och Själland Runt - Två danska race med helt olika utveckling

De två "stora" danska racen Palby Fyn Cup och Själland Runt är två race som haft precis motsatt utveckling över åren.
Palby Fyn Cup känns fräscht man har varje gång något nytt på gång. I år kör man även IRC-klass förutom de sedvanliga DH2011 för de som så önskar. Flerskrov kör efter Texel-regeln.
Redan nu är det 90 anmälda båtar. När anmälningarna kom in gick det rekordfort i år.
De senaste tre åren har antalet deltagare varit strax under 400 båtar. Ska vi bli över 500?
Själv har jag seglat racet 2ggr. Första gången med lill-Kracern och andra gången i min egen Dehler 34 SV. Vi "lyckades" tjuva och fick ett tillägg på en timme.
I år har vi beslutat oss för att tjuvstart blir det i alla fall inte. Från Sverige så är det redan vi, Team Kracer, Krackemut, och team Maria, First 35 som kommer att köra. Flera andra är på gång så har ni möjlighet så missa inte årets höjdare. Har ni bestämt er så kommentera gärna. http://www.palbyfyncup.dk/

Själland Runt är ett race jag också seglat två ggr. En gång i min First 31.7 och en gång med Lasse Hanséns First 36.7. Två helt olika race. Första gången tog 33 timmar och det andra ca 55timmar.
Båda var riktiga höjdare.
Det verkar som intresset för racet är tillbaka. Det är märkligt att regionens klassiker kunde misshandlas så som det blev. Man skickade iväg seglarna i lättvind i motström, man struntade i regelbrott och la racet på svensk midsommarafton. Lyssnade inte på någon utan hade för sig att det går inte att ta kål på ett vinnande konscept.
Nu verkar det som tävlingen andas nystart. Man har nu lagt racet midsommarfritt den 1-3 juli i år. Jag hoppas att vi ska kunna få igång den igen.

http://www.sjaellandrundt.dk/

8 kommentarer:

Hansen sa...

Vi är anmälda till båda seglingarna. Det skall bli kul att segla Själland Rundt igen senast var 2006 då vi vann stort. Båda racen är fina seglingar som både erbjuder inomskärs och utomskärssegling.

Anders Nilsson sa...

Hur gör man anmälan utan att fått nya DH2011 i Websejler?

Hansen sa...

Anmäl utan mätetal och meddela senare.

Hansen sa...

Nilsson!

Kan du kan väl lägga upp en post där alla team kan lägga sina kappseglingsprogram i kommentarer.

Anders Nilsson sa...

Bra idé!!
Funderade på om jag skulle möblera om hela bloggen till nästa vinter kanske byta från Blogger.

Luffelasse sa...

.... Lite kasst att SR 2011 ligger på vår two-handed helg - LBS Fyrtorn-Two-handed.. Men seglingarna skiljer sig ngt.. 48h runt SR eller 24h härliga two-handed h i Öresund med härlig trolösast på lördagen.. Mer info i v.12 på vår www.LBS.nu - hjärtligt välkomna alla two-handed seglare/LBS Seglingsnämnd - Lars J

LuffeLasse sa...

... givetvis skall det vara grillfest på lördagen den 2 Juli.. - (fingrarna var snabbare än Ipaden) Sorry..
Härliga Lommaburgare utlovas med kalla pilsner till de twohandedlovers som är vakna... / Hjärtligt välkomna till LBS

Hansen sa...

Nära hundra båtar anmälda på Palby Fyn Cup nu