tisdag 30 november 2010

Klassbåtsmästerskapen 2010

Skåningarna håller sig väl framme i de största ISAF-klasserna J-24 och H-båt. J-80 och Melges 24 är undantagna då. Förklaringen är enkel då det inte finns några fleets att tala om i regionen så syns detta direkt på mästerskapsresultaten.
2011 tror jag blir året då det avgörs vilken av dem som blir sportbåten i Öresund. Här gäller för förbunden att satsa. J-80 kör på VM och SM i regionen, Dragör och Malmö, medan Melges förbundet ännu inte har någon strategi för Öresund. Melges EM inställt i Norge och danskarna verkar sugna på att ta på sig mästerskapet. Beslutar man sig för Danmark 2011 så blir det förmodligen inget av med EM i Borstahusen 2013. Synd för sportbåtssegling i Melges i Öresund.
KDY har köpt på sig en del J-80 som klubbbåtar och vi får se hur J-80 klassen lyckas samla sig för att manifistera sitt försprång.
Seglarna och prestationerna
När det gäller H-båt så är det imponerande att se hur stadigt de skånska Team Edman och Team Gustafsson lyckas hålla sig kvar i världstoppen. Bland skåningarna så bör Robert Nifelt med besättning nämnas som stadigt tar sig framåt i fältet och lyckades bra på SM 2010 och landade på en 7e plats bland 22 deltagande. Ser ut att bli ett bra 2011 om besättningen håller ihop.



Robert Nifelt, Mats Dalander och Björn Jönsson (tror jag det var som var med)

I J-24 klassen måste också nämnas Per-Håkan Persson med besättning och Anna Gunnarsson med besättning som under de senaste åren visat att de hör hemma i J-24 världstoppen.
På SM i F-18 vann Martin Strandberg/Johan Örtendahl guldmedaljen 2010 och detta var skåningarnas enda SM-guld 2010. Grattis!!



Arrangörerna i sundet
Vi avverkade en fantastisk mängd mästerskap i Malmö Segel Sällskaps namn:
- J-24 World Championship 2010 54 deltagare
Årets VM i J-24 med Malmö Segel Sällskap som arrangör var dessutom sveriges största mästerskapsarrangemang 2010. Express SM hade två båtar mer men betydligt färre deltagande seglare.


- SM-veckan
49er SM 2010, 7 deltagare - Laser SM 2010, 13 deltagare - CB66 SM 2010, 18 deltagare - Match Racing Dam 2010 8 deltagare

- Lag-SM i Optimistjolle 2010 41 lag

Årets klubb i Öresund
Trots allt vi gjorde i MSS så tycker jag att Skanörs Finnjolle SM var den riktigt stora överraskningen och höjdaren med 43 startande Finnjollar i somras. Skanörs Båtklubb är absolut Årets klubb i Öresund.

Kommentar till SM-veckan
Att SSF och Svenska Laserförbundet inte lyckas attrahera mer än 13 Laserseglare till att slåss om SM-titeln måste betraktas som årets fiasko. Ett år till och Laser, världens mest sålda Jolle lyckase inte få SM-status. Otroligt dåligt jobbat av framför allt Laserförbundet.
Jag tycker inte att formatet är rätt för att avgöra SM. Däremot är det framtidens melodi att samköra mästerskap under ett arrangemang. Så skapas seglarfesten - det ska vi ta vara på.

Kolla på alla topresultaten här:
http://www.svensksegling.se/Kappsegling/Resultat/Resultat2010/

5 kommentarer:

Patrick L sa...

Finns det ett Melges-förbund? Vem/vilka driver det?

Anders Nilsson sa...

Det är formellt inte klart hos SSF. De som driver att få förbundet på plats är de svenska Melges seglarna i Stenungssund, Öresund och Stockholm.
De satsar på att få till ett klassmästerskap i Stenungsund 2011. Ganska smart då de får ganska lätt draghjälp av Norska fleeten.

Patrick L sa...

Ok, vore kul att få kontakt med dem. Vi i Farr 30 funderar på att det kanske skulle vara kul att sammanföra internationella klasser på någon regatta framöver.

melges24.se är ju rätt död så det är inte så lätt att veta för oss som inte känner dem hur man kommer i kontakt.

Anders Nilsson sa...

Gillar idén.
Kör VM i Melges 24, J-80 och Farr 30 i Öresund 2014 samtidigt.
Helsingborg, Borstahusen, Malmö - städerna är säkert med. De vill vi ska komma upp med en portfölj av mästerskap.
Sportbåtsåret 2014?

Anonym sa...

Varför skriver du inte Råå och Limhamn, när du skriver Borstahusen? Tror inte Borstahusen räknas som stad!?

Nä, Helsingborg, Landskrona, Malmö ska det vara... ;-)