söndag 10 augusti 2008

Ven Runt 2008 - första racet gjort i Grynet

Igår körde vi Ven Runt. Första racet i Grynet. Lite att likna vid Blues Brothers som samlas igen för en spelning. Länge sedan vi körde ihop. Tre av oss sitter i båten första gången.
Jag tycker Ven Runt brukar vara ett av Skånes bäst arrangerade race. Ett måste. Några i besättningen har en klassseger och en total 2a plats att försvara sen i fjol då vi körde med Lasse Hanséns First 36.7a.
Bertil och jag seglade upp henne på fredagseftermiddagen.
Byggde om TD Furlexen till racingläge så man kan hiss dubbla försegel vid byten. Lyfte ur onödig vikt. Bar i land kolfiberfocken som vi haft på rulle under semestern. Lyfte av förvaringsboxarna i aktern.
Morgonen började med en västlig vind på ca 10 m/s. Kanske inte bästa läget att köra ihop för första gången. En skåning kan ju bara vara i två lägen - å däe eller pooh däe. Vi är pooh däe så det är bara att köra.
Första rundningsmärket var Knähaken. Kryss mot NW. Vi bestämde oss för en konservativ start mitt på linjen för att så snart som möjligt ta oss in under land. Vi hittade tyvärr inte riktigt trimmet utan halkade ner mot Ola Seglar skola och var blockerade att slå av en X-båt.
Efterhand ökade vi på buken i focken och båten gick bättre och bättre. Justeringarna på storseglet blev också mindre och mindre. Höjden börjar komma mot slutet av kryssen.
Vi missbedömmer hur mycket kraftigare strömmen är ute i sundet. Missar layline och får göra två justeringsslag. Grundskolenivå i Öresund. Keep the head out of the boat - svårt när man har problem med höjden.
Ola seglar skola som brukar gå bra i hårt drar iväg.
Vi får upp spinnakern. Haken till lägajen lossnar. Vi har haft spinnakern uppe 2 gånger tidigare. Detta har hänt en gång tidigare. Nu har det hänt 2 av 3 gånger. Nu ryker hakarna. Vi knyter i fortsättningen. Vi blir tvungna att köra spinnakern i gajen i lä. Svårt att köra med någon höjd på halvvind. Många låter bli att hissa i den hårda vinden.
Plötsligt smäller nedre backstagsblockets fäste och blocket träffar Ante i ansiktet. Ett kraftigt jack och blodsutgjutelse men Ante repar sig efter en stund.
Vi knyter fast blocket igen och säkrar med en rem så det inte ska flyga omkring om det lossnar igen.
Vi tar ner spinnakern och tar oss upp mot rumbline igen. Det var mest survival för oss på spinnakerbogen ner mot Landskrona. Byar uppåt 13 m/s på spetsig slör kräver sin samtrimmade besättning. Vi har massor att hämta här.
Vi bestämmer oss för att söka strömlä och köra på skiften under Vens sydsida. Utnyttja vindeffekterna runt uddarna.
Efter rundningen hittar vi ganska snabbt höjden denna gång och farten är god mot de andra. Vi har efter spinnakern Lasse Hansén framför oss i sin First 36.7 som också kör på ett LYS på 1.29. Vi närmar oss nu Lasse hela tiden på fart. Äntligen känns båten som att det går att bränna på. Vi provar att buka till focken lite till och plötsligt sitter drivet riktigt. Nu börjar de säkert bli nervösa på Firsten. Då smäller vårt backstag igen. Ingen skadad och det knyts fast igen och vi fortsätter. Då smäller ett däcksblock på Lasses båt till storfallet och vi är definitivt om.
Efter Vens norra är det sträckbog in mot svenska kusten.
Vi behåller focken uppe. Jag vet inte om genuan håller för 12 m/s halvvind annars hade det varit läge för ett byte. Lasse och hans gäng bestämmer sig för genua. Vi bestämmer oss för att åter prova med spinnaker. Det går bra och Lasses gäng hissar också spinnaker. De går lägre än oss och när vi behöver ta oss upp 20 grader så plockar vi. Lasse är tryggt bakom oss nu.
Vid rundningen har vi en välseglad Banner 30 från Skallkroken i Halland innanför oss. De har plats och och vi ger dem det de behöver och faller kraftigt av strax innan och gör en taktisk runding. De täcker fantastiskt snyggt - inte många millimeter till bojen men vi kommer ändå in lite bättre. Vi har dem nu ca 3m ner i lä. Banner kränger hårt i några vindbyar men jag är bra med. Vi är om. Puh. Nu är det sträck mot mål.
Vi går i mål som 7e båt i klassen och får det resultat som är rättvist.
Vi är nöjda med vår segling. Första gången i båten tillsammans och 10-13 m/s. Mycket sträckbogar och spetsiga spinnakerkör. En del grejor som vi får hitta andra lösningar på.
Vår bästa del i racet var helt klart kryssen efter Landskrona mot Vens Norra. Rätt i skiften och bra fart i båten. Vi löste också de problem vi fick på ett rutinerat sätt. Får vi den här säsongen på oss så ska vi nog bli att räkna med.

Resultatlistan
1. Sofia XV J/133 SWE 35 Lars Meijer HASS 1.41
2. Ola Seglarskola JOD 35 SWE 10817 Ola Bruno HYC 1.27
3. Liquid-X X-119 DEN 47 Niklas Sparrenbom SSP 1.32
4. La Loca Diva 38 SWE 440 Ulf Leeman ÄSSS 1.27
5. Donada First 44.7 SWE 26 Percy Skyvell HBS 1.38
6. Fru Malmgren X-99 SWE 382 Torbjörn Larsson RHSS 1.25
7. Grynet Dehler 34 SV SWE 43 Anders Nilsson MSS 1.29
8. BellatriX X-99 NED 519 Pelle Wiemenhög Domsten 1.25
9. Giséle First 36.7 FRA 28006 Lasse Hansén MSS 1.29
10. Belle Jeanneau Sun Fast 35 SWE 896 Joakim Torbjörn RHSS 1.25

Grattis till Lars Meijer och hans besättning som tog klassen som han lovade efter Fyn Cup i våras. Vi såg inte till hans J-133 mer än i starten sen flög de fram. Seglade sitt eget race med ett LYStal på 1.41. Spetsiga spinnakerbogar passar ju också gennakerbåtarna så det var nog inte mycket att göra denna gång för oss andra i klassen.
Ola seglarskola seglade ett snyggt race och brukar gå bra i hård vind.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gott kämpat.

Tre tips från en som vet hur kämpigt det är med ny båt.

1. tid i båten
2. tid i båten
3. tid i båten

:)

Anders Nilsson sa...

Visst är det så. Får vi bara lite tid tillsammans på det stora blå så...
Vi har fördelen att vi är ett gäng som verkligen vill och tycker det är kul.
Ingen av oss räknade med något resultat denna gång. Vi hade kul och det är det viktigaste. Nu har vi 14 dagar till nästa race - Saltholm Runt. Däremmellan är det två torsdagsseglingar i MSS och en helg. Bara kul frmför oss.

Anonym sa...

Grattis till en bra debut och nödvändig shakedown. Ska bli kul att föja er.