måndag 25 augusti 2008

Saltholm Runt 2008 - en race rapport från Grynet

Strategi snacket
Vi började morgonen med allt lägga upp en strategi för racet.
Årets bana började med en kort kryss längs land och sedan en kort slör och därefter en ren kryss till Malmö redd.
Strategin till Malmö redd handlade om att välja rätt mellan kraftig medström och hög sjö eller mindre medström och mindre motsjö. Vi valde att försöka hitta så mycket medström som möjligt och ta motsjön.
Efter Malmö redd bar det av mot Flakfort. I nordgående ström så får man akta sig för att bara köra mot Flakfort. Då hamnar man långt norrut. Här gäller det att köra kortaste väg över grund. I början av resan på djupt vatten är strömmen starkare än i slutet när man närmar sig Flakfort. Rejäl underbåge i början för att i slutet styra mer rakt på. Nordostlig vind och nordgående ström ger dessutom högre vågor som det går bra att utnyttja nerför. Vår taktik blev underbåge i början för hämta hem i slutet.
Efter Flakfort mot smågrundene var den stora frågan om man skulle hissa först och gippa sedan eller gippa först för att hissa sedan. Helt klart är det gäller att komma in under Saltholm för att få strömlä och akta sig för att komma ut i strömmen i Drogdenrännan. Säkrast att ta gippen och hissa sen.
Från Smågrundene ner mot boj nr 14 i drogdenrännan var det ca 20 grader spetsigare. Ganska trygg spinnakerbog i hårt väder. Här gäller det dessutom att akta sig för fartygen.
Efter boj nr 14 var det kryss hem. Här valde vi att ligga på babordsbog länge för att så snabbt som möjligt ta fördel av strömmen vid bron. Därefter ett slag genom Trindelrännan och sedan in mot mål fick bli vår strategi.
Starten
Vid checken av startlinjen var det lovartsfördel. I veckans torsdagskappsegling hade vi haft svårt att hantera medströmmen i starterna. Vi blev förtidiga hela tiden. Vilka klubbar har förresten allmän omstart på kvällsracen.:-)
Hur som hellst så bestämde vi oss för att hålla igen riktigt denna gång. Tjuvstart är ju mörker. Vi tar oss upp för babord för att positionera oss och ha ca 1½minut till start. Tyvärr kommer vi upp ca 30 sekunder sent och hittar inte riktigt ett bra spår. Vi får X-332 Pollux i lovart och så har vi en till båt som täcker oss. Riktigt mörker.
Första kryssen
Detta färgar vår segling på den korta kryssen och inte förrän sista halvan har vi fri vind. Rundningen till slör blir också lite styrd så vi har inte tid att få upp säcken förrän efter rundning och vi kladdar med spinnakerbomssättningen. Tiden går och jag bedömmer när vi fått upp grejerna att det inte kommer att betala sig med spinnaker.
På väg mot Malmö redd
X-332 pollux rundar strax före oss mot Malmö redd. Vi gör en bra rundning och uppe vid Oskarsgrundet är vi nästan i fatt dem. Sjön är grymm här ute och vi bestämmer oss för at dra in mot land över sjollen och mindre nordgående ström. Vi gör dagens sämsta slag i den grova sjön och hårda vinden. Nu seglar vi ordentligt och båter stoppar inte så våldsamt i vågorna.
Mot Flakfort
Nere vid Malmö redd är vi om Pollux men kladdar till rundning och de är förbi igen. Vi kör om dem ganska snart efter rundningen. Onödigt men det är vår ovana vid båten. De styr nog direkt på Flakfort och vi kör underbåge. Vi får upp ett bra avstånd och börjar komma i fatt de surrande H-båtarna som startade 10 minuter före. Vi kör också om en av J-24orna. Vi har X-412 bakom men Overup i X-119 går bra och är långt framme. X-119 är giftig i hårt.
Uppe vid Flakfort är vi ifatt Edmans Elvström ½-tonnare Q. Klubbens värsta hårdvindsbåt på kryss.
Från Flakfort mot Smågrundene
Lite nöjda med att få upp spinnakern före bröderna Edman är vi. Att köra överbåge som vi tänkt blir det inte tal om. Vi kör rakt på för att undvika att behöva falla mot slutet och kanske riskera att kinesgippa med spinnaker.
Här är det rejält ladd igrejerna. Anders Rydlöv på spinnakerskoten borde borja för en trygg spinnaker resa. :-)
Jag har aldrig kört en så stor båt i så hårt väder, stadigt runt 10-13m/s, med spinnaker och dessutom med ratt. Jag blir otroligt nervig när båten börjar pendla åt lovart. Jag vill köra mer safe men Anders tycker vi ska visa mer. Direkt kommer pendlingarna gång.
Det blir en hårt straffad spinnaker framåt. Som Ante sa - ingen närmar sig.
Smågrundene mot boj nr 14 i Drogden rännan
Efter Smågrunderne blir det lugnare. 12 -14 m/s med 105 m2 spinnaker är faktiskt respekt. Vi lovar 20 grader och kör stadigt runt 10 knop. Vi har sjölä bakom Saltholm så det är inte mycket till surfar. Vi kommer kanske upp i 12.5 i surfarna.
Det känns som det kommer att komma fler och fler rökare ju närmre vi kommer boj nr 14. Plötsligt slår en till och vi broschar rejält. vi får gång i båten men nu måste vi upp med focken för rundningens skull. Två man på fördäck och en rejäl pust till och vi broschar igen.
Den här gången hjälper focken oss ner på kurs så det blir inte så tokigt.
Rundningen vid boj nr 14
Nu är utmaningen att få in spinnakern i lä bakom storen. Magnus har inte en chans skotet rycker och drar i honom och Ante skyndar för att hjälpa. Jag faller vad jag kan men kommer då in i farleden. Containerfartyget som kommer från söder blir nervös och tutar. Vi måste ju få in grejerna.
Äntligen får vi in spinnakern och kan lova igen. Vi har nu halvvind upp till märket.
Byar på 15 m/s och fullt kryss ställ. Vi broachar för halvvind och måste släppa på storen.
Spinnakerbommen hann vi inte få in så den blir klämd i påsen mellan mast och bom och med ett klingande ljud så har den gått va på mitten.
Vi petar in stumparna och tar två rev.
Sista kryssen hem
Tyvärr har jag ingen genua#4 den skulle vi behövt nu och hellre kört med ett rev.
Vi har i rundningen tävlingens vassast seglade J-24, marianne Schoke, framför oss i rundningen. En bra måttstock för att hitta gång i båten. De har klarat av att hålla oss 10 minuter bakom sig. Snyggt och imponerande men nu är vi ifatt.
Vi flyttar skotpunkten mer och mer bakåt och till slut när vi släpper lite på skotet så börjar Grynet tåga på. Här märks tydligt vår brist på timmar i båten.
Det tar tid att hitta och ställa om trimmet.
Det känns inte särskilt bra att köra med focken och två rev i byar uppåt 16.5m/s. Vad gör man? Vi hade en kvart tjugo minuters överlevnad tills vinden mojnade lite.
Nu mojnade vinden till ca 10m/s. Varje gång vi tänkte slå ut revet kom det en rejäl pust till 13 m/s igen.
Vi är ganska snart i Limhamn och racet är över. Vi slutar 4a i klassen och jag är nöjd med det. Vårt bästa resultat i år.
Ett tappat vinschhandtag vid spinnaker nedtagningen och en knäckt kolfiber bom. Tråkigt men det är sånt som händer när båten och vi är nya. Sura pengar dock.
Nu gäller det att Seldén har service och kan skaka fram en nytt rör till oss vilket inte var helt självklart idag.

Bra tryck i grejerna. På spinnacker bogen från Flakfort låg vinden på stadiga 12m/s med toppar på 13.5m/s. Ungarna verkar ha kul i optimisterna.

Här går deras spinnaker i bitar.

Bilderna fick jag av Torben Sten som påpassligt var i dragör med sin fru Eva. tack för dem.

3 kommentarer:

mattias sa...

Vilken tävling ni verkar ha haft. Ledsen att jag inte kunnat vara med detta året. Vi kommer nästa år.

Hoppas vi ses i Vedbæk.
Mattias

mattias sa...

Vad var det för spinnaker ni körde med? Jag minns den som hel blå.

Anders Nilsson sa...

Otydligt det är inte vår båt som bränner spinnakern. Jag vet inte vilken båt det var. Tråkigt för dem.
Anders på Grynet