måndag 18 augusti 2008

Saltholm Runt 2008 - en intervju med MSS´s ordförande Mikael Stamming

Jag gjorde en intervju med Mikael Stamming om varför han tycker man ska segla Saltholm Runt. Mikael är dessutom seglingsledare för arrangemenget.

Varför ska man ställa upp på Saltholm Runt egentligen?
- Det är södra Öresunds största och roligaste segling.

Vilka förändringar är gjorda i år? Varför har ni gjort dessa?
- Vi har en enklare klassindelning. Vi har gjort det roligare för publiken, som får se båtarna ta ett liten runda utanför hamnen innan de sätter kurs runt Saltholm. Och så har vi de härliga cruisingbåtarna i egen klass.

Vad får seglarna ut av Saltholm Runt?
- Det viktigaste är att vi erbjuder en bra distanskappsegling. Det tycker jag vi har. Att det är kul att segla så många båtar i olika storlekar. Det är "sommaren seglingsmål", säger några. Ett måste och framför allt ett tillfälle för seglarna att mötas.
Och så gillar alla festen, som i år har lägre pris än tidigare.

Varför har ni skapat en Cruising klass? Vad hoppas ni på där?
- Vi tror att många som har fina cruisingbåtar känner att de inte vill "tampas" med sportigare och kappseglingsutrustade båtar. Nu seglar man mot likasinnade. Vi ger även de mer cruising orienterade seglarna ett tillfälle att vara med på seglarfesten som Saltholm Runt ändå är. Alla ska ju få vara med.

Flerskrovsintresset ökar hela tiden. Vad tänker ni göra där?
- Vi har flerskrovsbåtar med i år också. Vi har haft det nu under några år och intresset ökar. Kul.

Varför har ni inte skapat en shorthanded klass?
- Det skulle man kunna tänka sig, men inte i år. Måhända kommer det om många seglare önskar det.

Det traditionella Saltholm runt är ju ändå en kölbåtskappsegling. Vilka förändringar har ni gjort där? Varför?
- När det gäller Distanskappseglingen så har vi gjort en rakare klassindelning. Båtar med liknande fart har sats i samma klass. Vi hade tidigare fokus på accelerationstal som mer beskriver båtens ”sportighet”. Det används i DH2007 men ska egentligen inte påverka i SWELYS. Vi har lyssnat på seglarna som vill ha det så här.
- Sportbåtar ska vi försöka samla under DH2007 som är en bättre regel när det gäller att ta hänsyn till one off byggen och modifierade båtar. Vi vill dessutom till 2009 jobba för att Saltholm Runt ska bli en del av Sportbådscupen som går i Öresund. De danska sportbåtsseglarna har inte SWELYS tal så enkelt är det.
- När det gäller flerskrov så touchar vi bara potentialen. Saltholm Runt har bra förutsättningar och är lagom långt för flerskrovsseglarna. Vi hoppas i år slå deltagarrekord bland flerskrovsbåtarna.
- Banan kommer vi att ändra mot förr så att seglarna kommer att köra två kortare ben utanför hamnområdet för att sedan ta sig runt Saltholm. Banan kommer att bestå av fyrar och fasta märken i Öresund som tidigare. Vi begränsar genom vårt val av bojar och fyrar vinsten av att gå extremt nära land.
De två korta benen kommer också att göra det roligare att kolla på seglingarna från piren.

Vilken funktion fyller festen?
- Festen är viktig. Kamp på havet men glädje och samvaro i klubbhusets restaurang är också viktigt. Då kan man få tillfälle och "brodera" om sina insatser. Det hör till en bra regatta.

http://www.saltholmrunt.se/

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kul å se att det tas lite ny tag för att lyfta en bra tävling så fler ställer upp!

Som ni redan uppmärksammat så ökar intresset även ifrån flerskrovsklasserna. En tanke efter helgens Tjörn runt är värför inte vi (flerskrovsklassen) räknas in i de totala LYS-resultaten?? Vi seglar ju trots allt i en lys-klass.....!? Ja, jag vet att LYS för en flerskrovsbåt "flackar" mer än för en kölbåt, men ena gången vinner man på det, andra gången förlorar man på det - ofrånkommligt i handikapp-segling...
Om inte flerskrov räknas in i LYS listan, så finns det mer rättvisand handikapp-system även för flerskrov - tex. Texel-rating.

Ingen stor grej i sig, men det är alltid kul att mäta sig mot andra - oavsett båttyp. Lite av grundfilosofin med att tävla enl. min mening.

Jag förstår syftet med DH för sportbåtar om det ska ingå i en större serie/cup där det är DH som gäller. Annars tror jag att enkelhet i regler/klasser/handikapp-system etc gör att fler blir intresserade och kommer ut och seglar.

Hur blir det på Saltholm runt??
/Kristian

Anonym sa...

Hej 10:an !

För oss som håller mtrl i skick och anpassar farten efter förutsättningarnara och tar oss i mål, så fick vi en total resultatlista med flerskrov inräknat förra året!!

Är det ändrat i år? tråkigt i så fall...

Anonym sa...

Så e det å åka formel 1.... ibland håller prylarna, ibland (oftast) inte ;-)

Låter bra att det var en total lista förra året - hoppas inget har ändrats då...

Anonym sa...

Flerskrovarna är med på totallistan på årets Tjörn Runt.
se www.tjornrunt.nu

Anonym sa...

jaha, det blev inte många rätt på detta inlägget....

Men jag fick besked på tjörn att vi inte skulle räknas in i totalen - men d va tydligen fel.

Hur som helst - Bra med nya tag inför saltis!!! :-)

Anders Nilsson sa...

Självklart blir det en totallista på alla som som kör i kappseglingsklasserna på Saltholm Runt. Sportbåtar som har LYS-tal räknas med i totalen men klassen i DH2007.