måndag 19 augusti 2013

Ven Runt 2013 - en race rapport från Kjell Widmark - Årets klassegrare och totalsegrare

Ven Runt, Sydsveriges största segling. 
I år var vi med med Maria igen. Vi klarade oss ifrån att gå på grund, välta med med båten och fastna på bojar som annars är vårt kännetecken.
Seglingen gick i 4-8 m/s, sydlig vind, med ganska besvärlig ström. Svår analyserad men vår navigatör Niklas Emond lyckades bra. Alla trodde man skulle in under land men det var ut som gällde.
Kryss ner mot Ålabodarna och sen mot Knölen utanför Landskrona. Kryssen gick fantastiskt bra och vi var hack i häl på Team Kracer.
First 35 Maria - Bilden är från Ven Runt 2010

Efter rundningen vid Knölen var det spinnacker på Vens sydsida. Det var snäv spinnaker bog och vi rev snabbt när ett moln kom. Snabba till beslut och bra besättningsarbete gjorde det till en fin manöver.
Efter Vens NV prick så var det öppen spinnaker bog ner till Rydebäck i ganska lätt väder och sen gipp in i mål.
Besättningsarbetet och taktiken räckte i år till en totalseger och segrare i Stora SRS-klassen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mystiskt med strömmen. Maria gick ut och hittade medström. Antheor gick i en tidigare start och varje gång vi gick ut förlorade vi på båtarna vid land. Vi kom inte loss från fältet förrän vi gick ordentligt in mot land och slapp motströmmen där ute.

Carlander

Anders B sa...

Strömmen minskade och tom för svann vid grundbankarna Staffans Bank och den norr därom. Grunt och grunt, djupet minskar från ca 30 m i djuprännorna till 10 - 15 m på bankarna. Det räcker - Mille, den danska X99:an - seglade över Staffans bank och mätte strömmen under passagen!

Anders Nilsson sa...

Intressant. Det förklarar kanske våra tillkortkommanden förra gången det blåste från syd med nordgående ström.
Vi blev helt borttrollade. Vi körde först lite långt ut. Tog oss in och kom ifatt Ola Bruno och Sylvin. De gick sen rätt i skiftet vid slutet och lämnade oss bakom. De som gick där ute nästan ända upp till Ven var hela havet före vid rundningen vid Landskrona.