söndag 18 augusti 2013

Melges 24 European Championship 2013 - Medemblik - racerapport från dag 1

Det var hårdvindsdag i Medemblik (uttalas med diftong på första e:et) idag när EM startade och vi seglade tre race.
Vinden var ca 10m/s och Ijseelmeer hade vita strimmor och låg kort sjö. Vi lyckades ta lovartsflaggan i första start med full fart och komma ut till höger vilket inte var fel.... så vi var med i toppen av racet hela vägen. I slutet av andra kryssen vred vinden plötsligen 30grader vänster och vi tappade en del på det.
In mot mål var vi ca 10-12 när vi fick en gulflagg för pumpning med storen. Vi var i full planing och när vi snurrat två varv, gippat tillbaka för att hissa etc hade vi tappat 25 båtar till 36.
Nästa segling var vi till vänster efter en dålig start men gick fint på BB slaget och var bra med. Sista biten in mot märket vred det ner 20 grader och därefter låg vi mitt i fältet. Farten var dock bra och vi slutade 29 med många bakom.
Tredje seglingen blev lite bättre vi startade dåligt igen men väntade ut de andra och seglade vänster från lä av linjen. När vi slog tillbaka såg det gradvis bättre ut och vi rundade ca 25 någonstans.
Första länsen blev lyckad och därefter gick det fint så vi kunde komma in som 16:e båt i kamp med en av de bästa proffsen R Simoneschi.
Totalt ligger vi 26.
Flavio Favini leder totalt före Ballestero och Simoneschi. Tolv seglingar ska genomföras. Imorgon är det lovat regn och lite mindre vind!

 Anders Rydlöv SWE 667 MSS

Inga kommentarer: