måndag 9 april 2012

Nilsson har äntligen fått testat Melges 24

En båt som jag varit nyfiken på länge att få testsegla är Melges 24. Denna sportbåt har fått något av en renässans i Öresund. På danska sidan har det kommit fler och fler Melges och i Malmö har vi nu tre. Har jag rätt för mig så har det kommit en till Viken också.
I helgen kördes Happy Easter Regatta i Hellerup och man samlade ihop till 6 båtar. Inga svenskar var över så med lite synkning så blir det en rejäl fleet till sommaren.
 
Peter Ekdahl, gammal Laserpolare för övrigt, och Fredrik Carlsson köpte en bättre begagnad Melges från Italien förra säsongen. Förra säsongens höjdpunkt var mästerskapen i Århus. En lärorik vecka mot de bästa Italienarna.
Peter - som fisken i vattnet. Härligt släpp fast det blåste bara 5-7m/s.
Gennakern gör att hon går stadigt fort. Här ett av de långsammare partierna. Peter, Fredrik och Jonas menar att jobbigast har hon på kryss i hög krabb sjö. Melgesen väger inte mycket och har ingen tyngd att lita till utan måste drivas genom varje våg för att inte stanna.
Vi körde en hel del gippar och i mellanvinden var det inga problem. Viktigt var att verkligen dra gennakern åt lovart och att inte gå upp för mycket mot vinden efter gippen. Gick man för lågt så blev det ingen fart igenom gippen utan tvärnit. Här ska man nog lägga en del tid så det sitter i ryggmärgen.
Burkningtekniskt så hade vi en del till att hämta från bilder på Italienarna. Takten i slagen känns också som en viktig del i att driva båten. Överhuvudtaget så skulle jag nog kunna jämföra Melgesen med Laser på många sätt. Det är båten som man tjänar på att driva snarare än att hitta finliret. Trimfunktionerna är också basic men allt som behövs för upplevelsen finns med. Melges är båten man driver.
Öresund har definitivt plats till Melges 24an. Ett komplement till de andra etablerade klasserna. Vem kör i 10 knop i mellanvind?
Stort tack - ni räddade en annars gansk trist påskhelg. :-)

Inga kommentarer: