söndag 4 september 2011

Bådnyt Sailors Cup 2011 - Bröndby - racet som växer 61 båtar med i år

Öresunds seglare hade förväntat sig en go helg med lätta vindar i Kögebukten utanför Bröndby. Go helg blev det men vinden låg länge på 9-10m/s från sydost. Vågorna har fritt blås ända från Gdansk för att möta en sydgående strömvirvel inne vid Bröndby som gör dem ännu högre.
Racet var bra arrangerat och samlade 61 besättningar. Rekord på svenskar som var över vilket också uppmärksammades. Trevligt!
Racet körs efter DH2011. För oss var det första gången som vi skulle prova nya DH2011 i praktiken. Vårt löb bestod av X-34or, Dynamic 35 och Arcona 340. Förra året rann Arcona 340 iväg och vi hade Steen Christensen runt om oss som till slut var före. De danska Dynamic 35 seglarna kan sina båtar och den seglar bra. Tufft löb helt enkelt. X362 Sport flyttade man konstigt nog till 40-fotarna och lika så X-37. Känns som de hörde hemma i vår grupp.

Med vindriktning på Sydost så hade seglingsledningen det tufft att få till kryssar när man kollar på de två banalternativen.


Vårt Race
Starten skulle bli en spinnakerstart det här året. Vi hade en diskussion om vi skulle köra lilla hårdvindaren eller vår mer länsbetonade allround spinnare. Jag tog beslutet att köra allroundspinnaren eftersom vinden dels var ganska moderat i styrka och tyckte det borde vara TWA 135grader och nästa spinnakerbog borde vara djupare.
Vi startade med 40-fotare, trimaraner och så stora båtar som Essex Girl. De stora la sig vid lovartsmärket. Vi lite längre ner. Upp med blåsan starten har gått.
Blir genast tufft att bära den. De andra hissar på Code sails. Missbedömnd i arla morgonstund. Här hade nog varit idé med hårdvindaren. Vi rundar efter alla i Löbe 4 utom Arcona 340 vid rundningen.
Dags för att segla upp sig. Vi gör en snygg rundning. Steen Christensen, X-34, ligger i skitvind och får slå sig fri. De går bakom och Arconan måste slå utåt. Svårt läge att bevaka.
Dynamic 35 och Frank Bach Madsen, X-34, fortsätter. Det gör vi också. Längst ben först. Dynamic 35 jobbar sig uppåt och vi går på speed.
Vinden känns stadig inte mycket att göra.
Vi rundar och det är nu ren kryss. Frank Bach Madsen har en onödig ledning från ben 1. Efter rundningen av tredje märket (B) är det halvvind. Arconan gick om oss på kryssen. De före pressar mot lovart men vi kör svag underbåge. Strömmen är ju sydgående inne vid märket. Här tar vi in på dem. Gipprundning och spinnakerhissning mot märke 5, A i banan.
Här går vi fint. Jagar Arconan, Dynamic och X-34an.

På väg mot märke A. Här syns Arcona 340ans försprång. Det går stabilt undan för spinnaker. I tid ligger de inte så långt före. Banner 30an är vi snart i fatt.

Lovarts nertagning och gipp mot början på Chikanebane. Vi börjar benet med bara fock men vinden vrider lite med och vi går i överbåge för att hissa mot slutet. Här går det undan i vågorna.
Chikanen
Chikanebane tränar en att köra konservativt. Kladd kostar och rundningarna handlar om positionering. Manövrarna får inte kosta och det ställs höga krav på att snabbt kunna ställa om sin båt.
I år hade vi kört en gång så minnet från i fjol var OK.
Alla märken i Cikanebanen ska tas om styrbord. Alla möjliga båtar rundar X-märket (längst in i Chikanen) och är på väg i alla möjliga riktningar. Det gäller att ha koll på vem man möter.
I år lönade sig absolut det att ha Code Sail i Chikanen.


Vi använde benet från W in mot X för att byta till hårdvindsspinnaren. När vi rundade hade vi TWA 105grader vilket är otroligt tufft i 8-9m/s. Vi hissar för att prova. En broach men den redde ut sig igen ganska lätt. En taskig nertagning med en del stök så var vinsten med att ha hissat nog borta. Att möta ett helt gäng styrbordsbåtar med snäv spinnakergång är kanske inte helt optimalt taktiskt sett. Vi lärde oss en hel del. Goa spinnakerbogar norrut på med farter på 10-12knop. Här har vi absolut ännu mer att hämta med mer samkörning.
Mot sista rundningen dojade vinden och vi fick en paradsegling mot mål i 4-6 m/s.
Vi sluatade 3a i löbet. Nöjda med att ha de flesta 40-fotarna i Löb5 bakom oss och även de två som slog oss i fjol bakom oss.
Resultaten hittar ni här:
http://www.bss.dk/bss/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=81
Tyvärr så hade vi inga möjligheter att stanna kvar på regattafesten med ölprovning på kvällen. Hade annars varit kul.
4 timmar kryss hem och man somnade gott med lite ny färg i facet.


1 kommentar:

Anders Nilsson sa...

kolla också in Centerlinegängets rapport. http://centerline40.blogspot.com/2011/09/sailors-cup-brondby-kul-segling-helt.html