tisdag 7 juli 2009

Fyrtorn 2-handed - en race rapport från Lars Jörnvi och bilder från prisutdelning

Hej Sailors,
TACK för ni hjälpte oss igång med vår Premiärsegling av nya varianten på Fyrtornsrundan. För att hedra och minnas de stora seglare som i mitten på av 1900- talet seglade ”riktiga” Fyrtornsrundan (Svinbådan - Falsterborev)så spånade vi fram denna 2-mannasegling - LBS Fyrtorn 2-Handed vid några möten i vintras.
Man kan ju lugnt säga att det ligger i tiden.I den danska Watski-2-stars 2008 - hade LBS med ca 8 – 10 båtar. Vilken annan svensk klubb hade det..
Vi hade 35 st anmälda. 30 st startade. 26 st gick i mål. Seglingen började häftigt +15 m/s dock ifrån SO.. så det vara att åka. Vi var många som fegade ur spinnackrarna i början.
Men uppe vid Ven - Hbg så började man se lite goa spinnackers i takt med att vinden lade sig. Upp mot Svinbådan gjorde vi över 10 knopöver grund.. vikken medström. Det blev en intressant översegling till Danska sidan och en härlig bonnkryss längs med danska land.
Några båtar gick lite väl långt in och blev sittande en stund. Andra (som vi i Cayennen) borstade bara av lite snäcker vid en stagvändning. Men det betalade sig väl.. än så länge hade vi inte blivit omseglade bakifrån.. härligt med jaktstart. Vi rundade kronborg ihop med ett sådant härligt mörkt kvällsmoln som piskade upp +17 m/s oj vad jag var nervös för Anders gamla genua.Men den höll. det öppnade lite och blev halvvind ner mot Nivå.
Här väntade våra superklubbkamrater med gulaschsoppa och Öl & Kaffe.Det satt superfint. 3 h vila sen var det på det igen. Vi skulle starta 00.45. Chrichan startade 10 minuter bakom.. här skulle seglas.Vissa av båtarna i fäletet gick ut i sundet, vi valde att smecka den danska guldkusten för att söka strömlä.. I höjd med skovshoved så satte vi spinnackernkurs innanför vindmöllerna vid Cph ut om Nordre Röse - Chrichan var fortfarande bakom - Vi såg Sequesten komma flåsande men vi hade en ganska bra bit bakom till dem.
Vinden dog ut lite grann och vår lilla halvvindsspinnacker var ganska liten på sista biten ner mot Drogden. Men vi rundade före Sequesten med Martin & Leif.Bidevindbog över till Höllvikenfyren - riktigt kryss upp mot bron och Lomma - nu kämpande Anders och jag mot Sequestgrabbarna med oj vad de kom på kryssen.Efter halva kryssen till bron så fick vi se oss slagna av dem.. bara att kämpa emot Chrichan/Drabant 35 som går otroligt högt. Efter bron blir det många slag in under Limhamn och Ön in på Ribban - längst med oljehamnsbojarna - in i Lommabukten på riktigt - Vissa av båtarna var nog inne på Spillepengen och slängde sopor.
Vi ser Miss H (H-323) och Maxi 77 och Anders i IF-båten. Vi kämpar - precis före mållinjen så möter vi Miss-, de går precis framför oss men kan inte stoppa våra 7,5 ton CayenneVi slår dem med 1 båtlängd. Chrichan flåsar i vårt kölvatten. Maxi 77 Anjoli hann precis gå imål före oss. 4 båtar går i mål inom 30 sekunder efter 13 H segling. Härligt En härlig syn för oss som är vakna en lördagmorgon i juni. 26 båtar kommer jagande in emot Lomma i superväder. Lördagen blir till vilodag. Vissa seglar vidare - Olas Seglarkola skall segla runt hela sverige och upp på Norrlandskusten då går vid lunchtid. Vissa stannar och deltar i vår grillfest med prisudelningen. Jag bifogar lite bilder från denna. Martin & Leif var snälla att donera de fina Granväskorna tilll vårt KM då Martin som ni alla vet arbetar för North Sails. Så TACK än en gång för de fina priserna. Vi kör ingen 2010. Hoppas att vi får se er på startlinjen samt gärna som sponsorer även då.
Trevlig Sommar - Hoppas vi ses på sundet.
Mvh / LBS / Lars Jörnvi 1:a pristagarna
Andra pristagarna

Tredje pristagarna
Fjärdepristagarna
Femtepristagarna

Sjätte pristagarna

Inga kommentarer: