onsdag 21 januari 2009

Seglare i sundet - Lars-Erik Sylvin HYC

Lars-Erik Sylvin är aktiv i Helsingborg Yacht Club och initiativtagare till en av Öresunds nya race i fjol nämligen Two-handed Helsingborg-Gilleleje. Lars-Erik är själv aktiv kappseglare i sin X-332 "X-online" i norra Öresund.
Jag frågade Lars-Erik hur han fick idén till att arrangera en two-handed kappsegling?
"- Roligt att det finns intresse för vår segling. Jag fick idén förra våren då jag funderade på hur man skulle locka fler till kappsegling. Jag har själv erfarenheter från deltagande i Östersjömaran vid 5 tillfällen och från



Lars-Erik skickade en bild på segraren 2008 Kjell Widmark själv kom han tvåa med sonen

Byxelkroksseglingen Västervik-Byxelkrok t.o.r med övernattning och fest i Byxelkrok cirka 15 ggr.. Jag tänkte att en kombination av allt detta borde kunna locka även de som inte brukar kappsegla dvs. 2-manssegling med uppehåll för umgänge mellan 2 etapper. Den hamn som låg lämpligast till var Gilleleje och det visade sig att seglingskomittén där var postitiv till att ta emot oss och ordna en gemensam middag i deras klubbhus.

För att minska stressen för de som var mindre kappseglingsvana så startade vi enl. det som jag kallar modifierad jaktstart. Det innebär att vi startar med tidsintervall beräknade efter LYS-tal och uppskattad seglad tid under rådande förhållanden men beräknar resultatet efter seglad tid gånger LYS-tal. På så sätt kan vi dela ut starttider på jämna minuter vilket underlättar för den som sköter starten och för beräkningen. Vi minskar också osäkerheten om den seglade tiden som är större i Sundet än på andra håll pga ofta ganska påtaglig ström.

Det var 17 båtar som kom till start av vilka några bröt pga svaga vindar. Vi hade en fantastiskt trevlig kväll i Gilleleje där delresultatet presenterades. Återseglingen på söndagen blev en rysare då vinden mot slutet strax norr om Helsingör var så svag att de främsta båtarna tvingades ankra en stund innan vinden kom tillbaka. Det allmänna omdömet om seglingen var glädjande nog mycket positivt och många har redan anmält sig för årets segling 19+20 sept.
"


Väldigt lyckat start på ett arrangemang och det blir säkert succé i år också. Gott med engagemang!!
Helsingborgs Yacht Club arrangerar också Kullaseglingen i juni som vi ska vara med på själva och senare på säsongen Viking Cup.

Kolla på hemsidan
http://www.hyc.nu/

Inga kommentarer: