onsdag 13 november 2013

Öresund Cup 2013 - Kim Rasmussen i X-99 Mille vinner första priset och statistiken redovisas



Stort Grattis till Kim Rasmussen med besättning!!!


Här är en länk till samtliga resultat:http://www.oresundcup.org/#home

Årets Cup som vi ändrade upplägget på och gjorde cupen oberoende av regel och klassindelning visar på en bra utveckling tycker jag.

Kölbåtsstatistik för Öresund Cup 2013
229 deltagande båtar i cupen på de 7 regattorna
49 gjorde 2 eller fler race
11 fick full serie

Av de 49 så var 16 svenska och 9 danska båtar på båda sidor sundet.

Kölbåtsstatistik för Öresund Cup 2012
51 deltagande båtar i cupen på de 7 regattorna
26 gjorde 2 eller fler race
8 fick full serie

Av de 26 så var 9 svenska och 2 danska båtar på båda sidor sundet.

2010 och 2011 körde vi efter SRS på bara svenska sidan och hade då 29 och 28 båtar som hade två regattor eller fler genomförda. Ingen direkt utveckling. 2012 var det 26 när vi körde efter DH regeln.

Intressantaste är att det 2013 är 25 besättningar som kör på båda sidorna jämfört med 2012 som det var 11. 49 gjorde mer än hemmaregattan 2013 jämfört med 26 2012.
Är vi på rätt väg eller inte?

17 kommentarer:

Anders B sa...

Det har varit kul att vara med (lätt att säga när vi kom trea). Hur kan dom danska seglingarna göras mer attraktiva för oss från norr? Pga dom små löbsindelningarna är det inte så många poäng på spel, som i kombination med den långa transporten från Höganäs fick oss välja bort seglingarna runt Köpenhamn. Det är definitivt så att vi valt fyra (minimiantalet) seglingar som ingår Öresunds Cup iår (istället för nåt annat). Jag tycker att gjorde detta bra!

Anonym sa...

Håller med Anders B om att något är konstigt med viktningen av de danska regattorna. Det är inte mindre regattor än de svenska ändå ger de mindre poäng. Av de båtar som har gjort så många seglingar att de kan göra borträkningar så är 7 av 9 borträkningar av danska race.

Poäng för startgrupp istället för löb? Be danskarna om större löb? Ge poäng för resultat och vikta deltagarantalkoefficienten (snyggt ord!) lägre?

Peter Kross sa...

Kul att ni fått en kraftig ökning i Öresundsområdet. Det tyder ju på att något har blivt rätt i upplägget. Det fanns ju en del kritiska röster i början av året men siffrorna talar ju sitt.

Anders Nilsson sa...

Jo, det unika i det vi försöker göra är att tona ner olikheter och jobba med potentialen. Vi vill ju alla kappsegla.
Klubbarna får ju med ett sånt här upplägg, jämfört med tidigare Öresund Cup, friheten att utveckla sin regatta och profilera den. Samtidigt så kan vi i klubbarna lära av varandra av vad som fungerar och vad som inte gör det.
Seglarna kan fortfarande ha ett mål med säsongen - att bli bäst i Öresund eller bara förbättra sig jämfört med tidigare. Det finns grymt många bra seglare i Öresund.
Sportsligt så är ju ändå entyp eller segling efter bara en regel överlägset. Med entyp förlorar man ju å andra sidan materialutvecklingen och med en regel att så många kan vara med.
Som Anders B ovan och anonym skriver så finns det fortfarande en del att jobba med men det känns inte som vi ska lägga ner vår vision. Det är bara att nöta på.

Martin sa...

Skulle vara intressant att diskutera hur cupen kan utvecklas inför 2014. Känns inte riktigt som om de bästa danska öresundsbåtarna satsar på cupen för att kunna titulera sig "bäst i Öresund"?
-vilka tävlingar?
-viktning bankappsegling/distans?
-hur får vi in nya båtar att deltaga?

Personligen tyckte jag Mumm Stelton var skittråkig. 5-6 båtar i 20-25? Löb. Ingen fantasi i banläggning, sista 2 banbenens slör/halvind/sträckbog som till slut blev kryss var ingen höjdare. Då hade det varit betydligt roligare att gå in på shikanen/banbojarna.

Som sagt, kul om vi kan diskutera och utveckla cupen för 2014.
Jag tippar på Farr 30 från Skåne,Halmstad, Göteborg, Stockholm,Västerås, Tyskland och Holland till lommatävlingen!

Mvh
Martin Strandberg

Anders Nilsson sa...

Jag tycker att det är ganska rimligt att bäst i Öresund avgörs i just Öresund.
Vill man vara bäst Farr 30 seglare i Sverige så får man segla SM. Vill man vara bäst Farr 30 i världen så avgörs det på VM. Om man vinner VM men inte ställer upp i SM så kan man ju inte kalla sig bäst i Sverige tycker jag. Man måste ju segla om titeln.

Johan sa...

Anders,det är väl ingen som påstår att Öresunds Cup skall avgöras utanför sundet? Du missförstår Martins inlägg. Däremot är det väl kul att vi får ännu fler vassa båtar på North Trim Cup 10-11/5 2014. Det satsar vi hårt på.
Vad gäller Cupens utveckling så är det jättekul att siffrorna tydligt pekar på utveckling i rätt riktning. Fler båta och ökat utbyte över sundet. Alltså måste vi satsa vidare på cupen. Dock kan den säkert utvecklas vidare. Tror dock inte att det behövs stora förändringar. Mer marknadsföring, breddat team som administrerar och driver cupen och gärna en justering så att starter och inte löb räknas. Detta skapar dock en del merarbete ved resultateberäkning varför det breddade admteamet behövs. Vore kul om vi kunde samal till möte med seglarna i vinter. Hilsen Johan

Anders B sa...

Upplägg och tydlighet har varit bra. Poängberäkningen också. "Problemet" (som inte ens har digniteten av problem utan mer ett tips på något att utveckla) är de små löben i DH seglingarna.

Anonym sa...

Nilsson; Tolkade du verkligen mitt inlägg som om att jag tycker att "bäst i Öresund" skulle avgöras utanför Öresund?????? Eller att det skulle avgöras i Farr 30 ???? I så fall tänker du och jag väldigt olikt!

Jag tycker det är superkul att Öresundscupen växer och att det finns ett "givet" val av tävlingar för de som kappseglar i Sundet.

Mvh
Martin

Anders Nilsson sa...

@Martin
Nä, Martin det tror jag inte. Jag kivade lite med dig.
Jag tycker bara inte att man ska börja diskutera om det verkligen är bäst seglare som vann. Klart det är. Så länge ingen bättre ställer upp så är det så. En grej som man kanske kan jobba med är att få fler satsande besättningar att köra fler av racen.

@Anders B
De små löben i DH är absolut en grej som bör upp på dagordningen. Särskilt Mumm-Stelton tycker jag. Man har en fleet på 150 båtar och delar upp den i löb om 3-9 båtar. Varför?

@Johan och Martin
Kan vi samlas hos North i Lomma kanske för ett seglarmöte? Hur många får vi plats?

Anonym sa...

Håller med Martin S.
- Nilsson har rätt mycke "hugg och slag" i sin text författning.
Lite onödigt.

Ingen blir bäst med kaxig attityd.

Lyssna på hela massan och så träffas Vi i sundet 2014.

Ni är ett förbannat bra gäng i Öresund som Vi är fler om att vidga på.

Seglar varje år från Halmstad och har som största önskan att kunna deltaga på minst en segling i sundet.

Gör detta mer vänligt från Vi andra utanför sundet, så kommer sundet bli Sveriges bästa seglings arena.
/pg X-332

Anders Nilsson sa...

Pg X-332
Jag tycker själv det är jättekul att ni kommer ner från Halmstad och Skallkroken.
I fjol hade vi två seglarmöten där alla är inbjudna att vara med.
Öresund Cup 2013 är ett resultat från dem.
Första mötet var ca 45 seglare med andra mötet så var det ca 85 seglare med.
Om du inte kan vara med när vi kallar till dessa får du gärna skicka in dina synpunkter till mig så ska jag skicka dem till rätt kontakt i klubben det berör.

Johan sa...

Bra ide' med seglarmöte i Lomma. Återkommer i veckan med förslag till tid o upplägg. Mvh Johan

Anders Nilsson sa...

Eller så passar vi på att köra det i Lynetten nu när vi har en dansk vinnare.
Vi hörs i övermorgon.

Anonym sa...

Eftersom mötet inför 2013 var i Malmö så är det rimligt att mötet inför 2014 är i Danmark.

Carlander

Anonym sa...

Svar till AN.
Tack för inbjudan.

Uppskattat att Ni tittar runt Kullensfyr....)

Jag vet att Halmstad / Skallkroken har både material och folk som gärna vill delta och segla på Era vatten i Öresund.

Återkom gärna när datum för seglamöten skall ske.

Vi har en stor pöl utanför Halmstad (Laholmsbukten).
Här får man allt när det brallar på....)

/pg Skallkroken.

Johan sa...

Ok, då avvaktar vi i Lomma inbjudan från Danmark. Hilsen Johan