tisdag 3 januari 2012

Dags att komma igång med vårförberedelserna eller?

Seglen är inlämnade och har fått översyn på Gransegel. Klara att hissas.
Kollade över löpande rigg och stag. Ena backstagshöljet hade fått sig en törn så nytt hölje får ordnas. Finns det bättre linor än sotad Vectran med krympslangshölje till backstag och häckstag?
Det blir i alla fall nytt storskot också. Liros Magic sheet har funkat kanon i flera säsonger så det får det bli igen. Kinkar inte utan löper bra på.
Andra grejer som har gjort susen under säsongen är Lewmars One touch vinschhandtag som var ett fantastiskt lyft i slagen.
Antal-ringarna till fockens inhauler har också gjort susen jämfört med orginal stålringar. Slagen har blivit betydligt snabbare.
Blocket på spinnakerbommens nedhal kommer att bytas till Antal-ring. Detta mest för att Harkenblocket hakar tag i struten som vi förvarar bommen i på kryssen. Återkommer med hur det ser ut när splitsarna är klara. Här kan vi tjäna sekunder och sänka säkerhetsmarginalen inför upprundningarna.
Liros Top-grip till genuaskotet har också funkat kanon under säsongen. Det är inte världens sexigaste lina men på Harken vinscharna så är det den lina som funkat bäst. Greppet på Harkenvinscharna var för dåligt för att köra med linor som hade glatta höljen.
Till helgen ska jag ge vinscharna en rejäl översyn. Harken 40.2 på rufftaket är lite stökiga att serva. Man är tvungen att skruva loss dem från däcket för att komma åt de inre spärrklackarna. Vi fick inte ordning på dessa under säsongen utan de har krånglat av och till. Nu har nya spärrklackar, fjädrar och Harkens Pawl Oil införskaffats. De får en chans till. Vi provade att smörja med Maclube oil på klackarna men det funkade inte.
Sen är det dags för våtslipning av botten så det blir tidig målning. :-)
Sen är det bara att plocka ut alla mätbreven.

Inga kommentarer: