måndag 28 december 2009

Bokslut 2009 - sett ur ett Grynet perspektiv

Hur ska 2009 summeras?
Vi hade ett gediget program framför oss i våras. För första gången skulle vi köra North Sails Trim Cup, höjdaren Palby Fyn Cup och KDY Autumn Regatta. Vi skulle dessutom köra de regattor som vi brukat köra som Kullaseglingen, Ven Runt, Saltholm Runt och Mumm Stelton Cup som avslutning.
Vi hade tränat hela hösten och båten lyftes inte förrän den andre januari. Jag kände att vi hade behövt en höst till men plötsligt så var våren här. Vi kom igång i mitten på april.
Första racet var North sails trim Cup. North sails och Vedbäck Sejlklub hade en hel del meningsskiljaktligheter så tävlingen flyttades till Skovshoved. I år är den för övrigt flyttad till Lomma.

Kjell Widmark körde sin nyligen sålda First 34.7 som Anders Mohlin i Trelleborg köpt. Vi blev 2a i klassen med Anders och Kjell precis efter.


Som träning på "boathandling" så kör vi MSS Torsdagsseglingar. Extra kul i år var att vi trots vår storlek lyckades spika ett race av 11. Världseliten i H-båt är tuff att tas med. :-) Vi slutade trea.
Efter North Sails Trim Cup och några Torsdagsseglingar så var det dags för Palby Fyn Cup. Efter en transportsegling som mest gick i dieselavgasernas tecken så var det så dags. Det var utlovat hård vind och det är ju alltid skönt när det är längre distans race. 135 NM är precis så långt så man blir rejält trött. De sista 30 distansminuterna var rejält kämpa. Det jag minns så här långt efter var hur trött jag var inför sista kryssen längs Fyns Norra kust mot målet i Bogense. Vi hade haft en tuff kryss till Lilla Bält och en ännu hårdare spinnakergång ner i de sydfynska farvattnen. Mitt livs första kinesgipp. Vi klarade det bra - allt höll. Båten går stadigt på undanvind men pressen från 14m/s och ingen sjö blev för mycket. Nu höll jag på att glömma vår grymma tjyvstart. Vi blev diskade efter 20 timmars race.


Väl framme och otroligt taggade. En sån start gör vi inte om. I alla fall inte på en 135 NM långt race. Trots malören så tror jag alla är överens om revansch. Den hårda spinnakergången mot Svendborg glömmer vi inte. Otroligt kul och nervigt. http://sundetregatta.blogspot.com/2009/05/palby-fyn-cup-2009-grynet.html

Årets Kullasegling hade samlat ett rejält startfält i vår storlek och såg ut att bli en riktig höjdare. Tyvärr blåste racet in. Hela året skulle visa sig bli ett hårdvindsår. Synd om HYC men det är bara att göra om det 2010.

På det här viset blev det bara två race på våren mot planerade tre.
Därefter följde en semester i Grynet på Ostkusten.
Direkt efter så var det dags för revansch från premiär racet 2008. Ven runt 2009. Vindprognosen visade återigen på vindar i det högre registret. Det gick riktigt kasst. Fel vägval och vi var dessutom i en del onödiga situationer som kunde slutat tråkigt om vi haft marginalerna på fel sida. Ett race som är bara att gräva ner och glömma. No Comments.
Återkommer 2010.
Desto bättre var vädret på årets Saltholm Runt. Med en start i 5-6 m/s solsken go värme så spann vi på.

Efter en bra kryss mot Dragör och en halvvind längs Drogden rännan så fick vi en lång läns hemåt. En kort bidevind och en läns avlutade det hele. Vi blev 2a i klassen och 3a i totalen. http://sundetregatta.blogspot.com/2009/08/saltholm-runt-2009-pelle-borgstrom-i.html

I september var det dags för klubbmästerskapet i MSS, KM 2009. Vi höll oss hela tiden på banans högerkant. Förstår fortfarande inte varför jag envisades med att det var rätt. Det handlade nämligen om det här caset:


Det kommer vi inte att göra om. :-)
I oktober så är det dags för två riktiga höjdare Mumm-Stelton Cup och KDY Autumn Regatta på danska sidan.
Precis som 2008 blåste Mumm-Stelton Cup bort.
Då var vädret betydligt bättre helgen efter på KDY Autumn Regatta och så här efteråt så tycker jag nog det var årets riktiga höjdare.


Här lyckas vi komma in under Leif Anderssons Seaquest 36 och trycka bort dem i starten.

Ska man summera året så blir det blåsigt, blåsigt och blåsigt. 2009 går till historien som ett riktigt hårdvindsår. Gott om potentiella nyårslöften att ösa ur skapades det också för vår del.

Inga kommentarer: