onsdag 23 januari 2008

Vår genua kommer att bli sydd i kolfiberlaminat av Gransegel i Malmö.

En R8 med storsegel och genua i GPL GraphX duk

Duken i närbild

Vi har bestämt oss för att även sy upp en genua till våran Dehler 34a. Genuan gör vi för att kunna toppa vår prestandan i lättvind i Öresund med sin korta stötiga sjö. Vid 5m/s byter vi till 107% fock i D4 som jag tidigare meddelat.
Vi kommer att sy genuan i kolfiberduk från Dimension-Polyant. Det blir värstingduken GPL-10 GraphX. Vi väljer att göra den i panel eftersom det är lättare att sy in en go och optimal form för lättvind än med D4 tekniken. Eftersom seglet ska användas i lätt vind max 5m/s så är naturligtvis form viktigt.
Med de ca 40 panelerna som Åke Nettelblad designar in formen på Gransegels HPR-Multiradialskärning,blir formen optimalt jämn i både vertikalplanet från toppen ned till kjolen samt tack vare de smala panelerna lika jämn från förliket till akterliket.
I alla membran så blir formen ofta jämn i det sista flödet (FL-AL) men ju mindre desto merojämn i det vertikala planet från topp till tå (kjolen), där blir det liksom "hack" i formen vid varje tvärgående intagning eftersom dessa är relativt stora i små lättvinds segel. Detta märks ju inte på en V70 GL, men på en J-24!
Jag och Gransegels Åke och Anders tror vi behöver kraften i Öresunds korta och toppiga sjö.
Bloggens läsare röstade hårt för att kolfiber var rätt, så varför inte?
Vad tror ni om detta? Vad är rätt i Öresund?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar