lördag 31 oktober 2015

2016 har börjat redan

Vårrustningen är i full gång. Rodret har efter renslipning fått fem nya lager epoxi, kölen som blev repad av en fiskeflagga med kätting är fixad och så är botten redo för ett lager Antifouling efter dagens vattenslipning. Blir vädret fint nästa söndag så blir det målning inför 2016.


Redo för ett lager ny färg inför 2016.
Ett annat gäng som också siktar på 2016 var ute och tränade på den nordiska Rivieran. Max Salminen, Oskari Muhonen och Mikael Hyryläinen körde ett pass idag.

måndag 26 oktober 2015

Idag damp det ner - F-skattebeviset

En hel del seglare tycker att vi saknar kunniga optimerare för respitreglerna i Sverige och Danmark.
Jag bestämde mig för att erbjuda en tjänst av analyser och optimeringstjänster för racingbåtar.
Jag har gjort ett avtal med Maurizio Cossutti där jag förmedlar Cossutti Yacht Designs tjänster i Danmark, Norge och Sverige.
Tanken är att vi i norden också ska ha tillgång till samma nivå av optimering som Italienare och Kroater för satsande team.
Från och med nu är det alltså möjligt för mig att offerera sådana tjänster.

söndag 25 oktober 2015

ORC World Championship 2016 - vinterträning i Tuborg planeras

Lagom till att vi precis har lyft Grynet och börjat göra henne iordning för en tidig vår så lanseras det på dansk sida nu en organiserad vinterträning i Tuborg. Coacherna kommer att vara proffsseglarna Jesper Radich og Stig Westergaard. Träningspassen kommer att utgå från Skovshoved.



Start 7. november - 2.500 kr. 

Prisen vil være 2.500 kr. for træningen, der starter i november og slutter ved udgangen af marts. Det er planen at sejle hver anden uge. Vi skal naturligvis ikke lave overskud på træningen, men vi vil entrere med hjælpere og trænere, som kan løfte kvaliteten af vores timer på vandet og det har naturligvis visse omkostninger.

7/11 – 21/11 – 5/12 – 19/12 – 16/1 – 30/1 – 13/2 – 27/2 – 12/3 – 9/4 – 23/4.

For spørgsmål skriv venligst til chris.norgaard(at)live.dk

Halloween Race 2015 - 43 båtar och 130 seglare på vattnet

Halloween Race som gick i lördags avslutar klassbåtssäsongen för de flesta i Öresund. Med deltagare från Alingsås, Tyskland och Ungern så får vi väl börja betrakta regattan som en väletablerad klassbåtsregatta. 
43 båtar och 130 seglare på vattnet i klasserna J-24, H-båt, C55 och Laser så var det en riktig fest på vattnet. Stark nordgående ström på ungefär 1.5 knop gjorde det till en trixig segling. I starterna och rundningarna var det en hel del påseglingar på märkena.

Mycket båtar på banan. J-24 fleeten körde sitt klassmästerskap. Tyska J-24 seglare och Ungerska höjde nivån på racet. Bäst av de svenska besättningarna var team Frontrunner med Per-Håkan Persson vid pinnen och Klaus Walkausch vid pinnen med sitt meriterade gäng.
I C55-klassen var det en del långväga seglare med och här syns de Svenska mästarna Flygare/Rydlöv i SWE295.
Laserklassen dominerades av ett härligt gäng Mastersseglare.
Tight i rundningarna i H-båtsklassen som dominerades av Team Edman som också är svenska mästare 2015.

H-båtsfleeten på väg upp. Man tror hela gänget förseglat sig men så är det inte i den nordgående strömmen.
Tjejgänget som börjat segla J-24 i år. Lorette 2 fick klubben av en Karlstadseglare som hört att vi hade en fleet J-24 och hoppades att båten skulle komma till användning. Fantastiskt trevligt initiativ och tjejerna är bra på gång. 

Själv var jag i banläggningsbåten tillsammans med MSS Ordförande Claes Österlind i lördags. Vinden och strömriktningen var stabila under dagen så det blev mest att kolla på seglingarna.
Vår kaffetermos läckte ut allt kaffet så det blev en tuff dag i banläggarbåten. Äpple juice och lyxbaguette med rostbiff och dansk remoulade funkade fint. Ärtsoppan efter målgång värmde gott med en öl och punsch. 

Senare var jag med i Juryn med Anders Rydlöv som Juryordförande på lördag och söndag och vi avhandlade 8 protester under helgen. Det handlade i huvudsak om uppenbara märkesberöringar vid start och rundningar där seglarna inte tog straffrundningar. En protest där en seglare skrek "Fuck off" till jurybåten vilket inte kändes helt kul och ett par kollisioner.
Nyttig övning att vara med i förhören. Fantastiskt inspirerande också att se hur proffsigt vår tävlings och seglingsledare Christer Ahlkvist förbereder oss inför racet.
Till nästa säsong ska jag också försöka bli röd tävlings- och seglingsledare.

torsdag 22 oktober 2015

50 shades of grey - allt grått är inte 3Di

Härom dagen slog det mig hur himla knasigt och förmodligen också hur snurriga vi är som konsumenter av segel.
När Pentexduken kom som en billigare variant på kevlar laminatduk så fanns det de som färgade dem gula med hjälp av klistret. En Kevlar "Look a like" så att säga. Det är väl ok om man säljer den som en billigare duk men det ska ju inte uppfattas av kunden att det ersätter Kevlardukar eller är likvärdigt. 
Nu verkar det vara grå taffetta som gäller efter att North Sails 3Di-seglen är grå.
Jag fick en fråga i helgen om Dimensions senaste duk är en likvärdig duk till 3Di. 
- Ingen aning svarade jag. Igår var jag inne och kollade på deras sida. En duk för panelsegel med en yta som påminner om 3Di. En 3Di Look-a-like så att säga. Det kan ju aldrig vara ett svar på 3Di egenskaperna. Man får hoppas att kunderna inte inbillas att det är en billigare variant på 3Di eller att det har liknande egenskaper.
Det är inget annat än en duk med slitstarkare taffetta än en vanlig GPL med traditionell taffetta. Man får ett panelsegel där man inte ska uppfatta segmenten. Jag vill understryka att det behöver inte vara en dålig duk men någon variant på 3Di är det inte.
One-sails har också lanserat sin 4T Forte i grått så klart. Detta är ju inte heller en variant på 3Di mer än när det gäller färgen grå.

Jag undrar när North Sails kommer att ändra den grå färgen?


Halloween Race 2016, Malmö - bra tryck på anmälningarna

Årets Halloween Race samlar deltagare till och med från Ungern och Tyskland. Coolt.
Störst klass blir de 13 J-24orna med ca 65 seglare på vattnet som också avgör klassmästerskapet 2016.

56 J-24or utanför Turning Torso 2010

Andra klasser är H-båt, C55 och Laser.

Anmälda båtar

torsdag 15 oktober 2015

Mästarnas Mästare - skåningarna som vi håller på

Egentligen håller jag på Niklas Edler från BOJK men han har varit ute i förskingringen för länge för att räknas in bland skåningarna.
SM-guld 2016 som gått till Skåne är C55 och H-båt.

Skåningarna (+ Johan Barne då)
4 C55 Håkan Rydlöv Malmö SS Christer Flygare Peter Jönsson Anders Rydlöv
11 H-båt Henrik Edman Malmö SS Peder Edman Bent Pedersen Ida Pedersen
40 Jesper Stålheim KSSS Mathias Lantz Johan Barne Jens Allroth

Hela listan

Program

Lördag 17 okt 09.30-16  Gruppseglingar
19.00 Regattamiddag med utdelning av årets utmärkelser

Söndag 18 okt 09.30-ca12 Avslutande gruppseglingar
Ca 12-14 Semifinaler och finaler

Under lördagens regattamiddag delas årets mest prestigefyllda seglarutmärkelser ut såsom årets seglare, årets kvinnliga seglare, årets manliga seglare mfl samt om någon väljs in i seglingens Hall of Fame.

Seglingarna pågår utanför Hamnen, Båstad och utmärkelserna delas ut i Orangeriet, Norrvikens trädgårdar, Båstad.

tisdag 13 oktober 2015

Pantaenius Autumn Regatta - KDY Rungsted - det blåste 5 - 10m/s - vi hade mindre

Öresunds stora afdansningsbal Pantaenius Autumn Regatta gick i helgen i Rungsted. 
Ett starkt ORC fält och ett starkt DH fält mötte upp. 36 båtar anmälda varav 20 i ORC.

Att starta tillsammans med stora ORCi klassen var helgens utmaning. Vi var bland de minsta i startfältet.
Det kändes ibland som om det kvittade vad vi gjorde. Vinden var söndertrasad på något märkligt vis bakom de stora 44-45 fotarna.
Starterna på lördagen gick åt pipan och vi tappade fullständigt trycket bakom Swan 45, SLY43 och XP44. När vi väl kom igång var vinden fullkomligt söndertrasad. Taskig höjd och taskig fart gjorde att vi tappade koncentrationen på att segla.

SWE 43 Grynet börjar köra in bakom XP44. 
Kommer bra iväg men vad hjälper det. Om några minuter är det bara att slå över till babord.
Ett gäng som fixade det ändå var X-37 Hansen som vann klassen i helgen. Kwanza gjorde en fin lördag och ledde när KDY efter racen bjöd på öl i baren. Under kvällens regatta middag diskuterade vi mycket om hur vi skulle göra på söndagen.
Vi hade olika åsikt. Jag tyckte vi skulle akta oss för kanterna för blir vi täckta har vi inga val, Tomas vi skulle ut i fri vind på kanterna och hålla oss ifrån mitten, Simon att vi tog för många förluster när vinden vred emot för att få fri vind, Jacob att vi skulle starta i lovart och kunna ta oss ut från att bli nerkörda helt och så vidare gick diskussionen.
Vi gjorde en kombo av det här. Prenumererade på lovartsflaggen och det fungerade väl. Starterna blev bra. I någon av dem blev vi överkörda men slog oss fria då och sen blev vi överkörda slog igen men sen gick det att köra igen.
Så här efteråt så var nog Simon och min idé om att akta oss för kanterna sämst. Kwanza kom mer in i banan under söndagen och de var betydligt närmre oss. Strandberg/Lindell som under lördagen gjorde som oss tog sig under söndagen ut på de friare kanterna och distanserade oss.
Kanske ett ämne för nästa Go for Speed?
Hur seglar vi liten båt bland de större på ett effektivt sätt?

Bilderna har jag lånat av Per Heegaard

ORC World Championship 2016 - ibland kan man inte hålla sig - ny fock beställd

Segelinvesteringarna inför ORC World Championship 2016 var egentligen avklarade i och med att vi köpte ny stor, genua 1 L/M, S1 och S2 spinnakrarna från North för leverans till Malmo Offshore.
Under säsongen så har vi kommit längre och längre med vårt segeltrim. 
2011 i oktober hissade vi focken för första gången.

Vår Jib 3 har varit svår att köra så högt upp i registret som vi nu behöver den. Den har för mycket power för att passa med vår medium/heavy genua som vi nu klarar fint att köra upp till 16knop. En alldeles utmärkt medium/heavy fock men vi behöver en renodlad heavy Jib 3.

Den stora frågan var om jag skulle ge mig på att testa North Sails 3Di eller om jag skulle hålla mig till 3DL i focken. Det var mycket promotion för North Sails 3Di från Strandberg. 

Fredrik Alexanderssons 3Di fock på Swan 45 ser grym ut med sitt raka avslut.

Jag bestämde mig till slut för ett test, teknikhungrig som jag är. Det blir en Jib 3 3Di 780m. Ingen film som krymper, inga trådar som gör att seglet till slut delaminerar till vår Jib3.
Jag har en del funderingar på hur North Sails verkligen ska kunna få till en perfekt vinge. Den slutliga formen fås av den formbara vingen som man använder till 3DL.
Ju vassare material i duken ju noggrannare måste formen också vara för att det ska vara lönt. North Sails borde ha enklare att få till detta än övriga leverantörer eller har de andra kanske andra knep?
Ett material som 3DI borde vara extremt känsligt för formen. Blir inte vingprofilen perfekt när seglet tillverkas och vi trimmar det tokigt så borde det märkas tydligare.
Ett membran som inte är dragbelastad yta i alla riktningar får en rynka.
I ett vanligt laminatsegel som inte är lika stumt och ytan blir ojämnt belastad så töjer sig de överbelastade ytorna och belastningen utjämnas. Det innebär i sin tur att formen förloras.
Det ska inte hända med 3Di. Då krävs också att formen blir perfekt från början.
Jag tror på kolfiber för att se om det gör verklig skillnad med 3Di 780m.
Låt oss se när vi hissar till våren.

tisdag 6 oktober 2015

Tävlingslicens vs bredda underlaget

De flesta har väl vi det här laget sett SSF förslag på tävlingslicens och avgifter för sanktionerade seglingar.
Jag måste säga att det måste vara ett steg i rätt riktning. 
Nuvarande system där klubbar som har "tvångsanslutning" till båtklubben genom att de när de driftar båtparkeringen också kräver medlemskap, ska ha mest makt i svensk segling är helt åt pipan. 


Ett exempel.
När jag var aktiv i Skånska Seglarförbundet fanns det två saker som jag störde mig grymt på. Det ena var rösträtten på årsmötet.
En klubb som Falsterbokanalen var Skånes i särklass största klubb men utan verksamhet. De hade flest röster av alla. BOJK som har en grym ungdomsverksamhet och ska väl betraktas som den skånska seglarfabriken som är mest produktiv av alla har "bara" 150 medlemmar. Det är ett fantastiskt antal med en bod som väggarna lutar på som klubblokal och bara en brygga i Bjärred som anläggning. De har jämfört med Falsterbokanalensbåtklubbs 1750 medlemmar i princip inget att säga till om.
Malmö Segel Sällskap som kan betraktas som en medelstor klubb har 500-600 medlemmar. Av dessa är ca150 seglarskoledeltagare och klubben har sen ca125 kappseglare och då räknar jag alla som kappseglar.
Detta system, som är det som påverkar svensk seglingsutveckling, hade vid en sammanslagning med SBU blivit ännu värre. Ska svensk segling ändras i grunden då ska vi säkert ner och vända på de antal som kappseglar som medlemmar i klubbarna.
Klubbarnas verksamhet har ju gått från att utveckla idrotten segling till att drifta restauranger, hamnanläggningar och husbilscampingplatser.

Det andra som jag tyckte var skumt var bristen på kontakt med klubbarna. Det var inte kutym att jobba och engagera klubbarna.
De flesta kommittéer hade inga medlemmar mer än ordföranden. Det berodde inte på ointresse i klubbarna, tro mig, det ställdes inga krav på att föra en klubbdialog. SSF körde ut direktiv från centralt håll.
Det fanns intresse i att bestämma men man visste inte vad man bestämde över. Inte ett enda försök till att få in info om vad klubbarna behövde.
Istället kom en massa direktiv från centralt håll om hur en seglarskola skulle organiseras, krav på ålder på seglarskoleinstruktörer som gjorde att lönekraven ökade kraftigt, funktionärer som varit funktionärer i 20 år skulle plötsligt utbildas i att köra banläggarbåtar. Listan kan göras lång.
Kontakten genom klubben måste öka. Det behövs en plattare struktur och ett ledarskap som inte är direkt.

Jag anser att det är självklart att vi ska ha en tävlingslicens men den ska administreras genom klubben. Det är den strukturomvandling vi behöver.

måndag 5 oktober 2015

Höstseglingarnas Chikanebaner är nu borta

Chikanebanorna som satte de flesta besättningar på hårt prov vad gäller båthantering är nu helt borta. KDYs Autumn Regatta tog bort Chikanebanorna redan för något år sen och nu körs det traditionsenliga kryss/länsbanor. 
På Stelton Cup är de nu helt borta vilket jag tror är rätt utveckling. Enklare att vara med. Bra grepp från Vedbäck. 
Tyvärr fick vi inte kört i helgen då det var fullständigt bleke och dimma.

fredag 2 oktober 2015

ClubSwan 50 - första båten såld till Sverige

Enligt Yacht Concept Sweden lär första vara såld till Sverige. Coolt.

Pantaenius Autumn Regatta - KDY - 10-11 oktober



Det är en rejäl ORC-fleet på gång i Rungsted

Swan 45 DEN 9503 KDY Erik Berth
XP44 DEN 5 KDY Anders Bogason
X-40 DEN 51 KDY Peter Buhl
X 40 DEN 249 HYC Mads Elleskov
Kracer 40r SWE 9139 MSS Anders Hansen
XP-38 DEN 3810 KDY/HS Lars Ive
XP-38 SWE 38 RHSS Patrik Jenemark
Sly 43 DEN 7222 E.S. John Jensen X-34
SWE 10915 HaSS Jonas Karlsson
X-35 DEN 118 FBK Per Lidefelt

First 40 GER 7140 FSC Peter Beck Mikkelsen
First 40.7 SWE SWE 164 Asss Michael Möller
X37 DEN 68 KDY Michael Møllmann
Dehler 34SV SWE 43 MSS Anders Nilsson
Farr40 DEN DEN 1 KDY Chris Nørgaard
First 40.7 SWE SWE 607 Wbs Percy Skyvell
First 35 SWE 49 GKSS Lars Sparrmark
X-35 SWE VSK Martin/Johan Strandberg/lindell
X362S DEN 225 Nivå Bådelaug Thomas Taatø
XP-44 DEN 201 KDY/NSK Steen Toftebjerg 



ORC Pre Worlds 2016 i Tuborg - första helgen i juni planeras

Jag hade diskussioner idag med KDY om att synkronisera våra program inför säsongen 2016.
Grynet strax före Sugar 2 och strax bakom Pro4u 2014 i Kiel

Mästerskapsuppladdningarna skulle kunna se ut något sånt här för en skåning?

North Sails Trim Cup i Lomma - andra helgen i maj
Marstrand Big Boat - sista helgen i maj
ORC Pre Worlds 2016 - första helgen i juni
Amager Cup + träning på söndagen - andra helgen i juni
Kieler Woche - ORC ban race måndag-torsdag i midsommarveckan
ORC VM 2016 - 15-24 juli i Tuborg
SM i havskappsegling - Malmö - 26-28 aug prel

ORC EM i Marstrand 2017 (ej 100% klart)
ORC VM 2018 i Holland (ej 100% klart)

There is a future - ;-)

SHFsyd - GoForSpeed igår - några reflektion

Ca 30 seglare mötte upp för att höra om hur man beräknar resultat i ORC, om ORC Sailor Service och om Team Vencoms ORC satsning.

Efter Malmö Offshore var det många som tyckte vi skulle förklara hur ORC fungerar. Min förhoppning är att det klarnat efter gårdagen. 
Martin Nilssons och Henrik Ottossons resa med Salona37 och Team Vencoms Ker 39 som precis börjat är imponerande. Kul att höra om hur de gjort med Salonan och det ska bli spännande att se vad de kan göra med Ker 39.
Att det var ett viktigt möte att ha kände jag på seglarnas engagemang och viljan att förstå. Jag ska ladda min presentation med fler exempel och distribuera den till de som anmälde sig.
Jag ska också göra en variant som vänder sig direkt till arrangörer som visar hur CyberAltura fungerar och hur lätt det är. Det är nämligen mycket lättare för arrangörerna än vad SRS och SailWave är. Inga båtdata behöver knappas in. Allt importeras från RMS-filerna.
Namn på skipper och klubbtillhörighet finns dock inte med så det får man knappa in. Båtägaren finns men inte skipper om man vill ha det i resultatlistan till exempel.

Kul tyckte jag. Det här gör jag gärna om. 

Nästa GoFor speed tänkte jag fokusera på ISAF Cat 3 och vad som gäller detta. Allt för att vi seglare ska känna oss trygga när det blir dags för Köpenhamn 2016 och SM i Malmö 2016.
Är det rätt tänkt? Ska vi försöka lura ner Patrik Forsgren och berätta om sin satsning med Team Pro4u?