torsdag 29 december 2011

Volvo Ocean Race 2011/2012 - Martin Krite rapporterar från Groupama

Rapport från Volvo.

Just nu befinner sig vi på hemlig ort någon stans inte allt för långt från det som från början var tänkt som slutdestinationen för leg 2 Abu Dhabi. Anledningen till att det ska vara så hemligt är oron för att pirater ska ge sig på våra båtar. Igår kväll lastade vi båten på ett skepp som ska transportera våra båtar till säkrare vatten.

Under första etappen av Volvo ocean race valde vi en helt annan rutt än våra konkurrenter och fick oss en ordentlig seglingslektion. Därför var det många med mig som såg ett annat händelseförlopp framför sig när vi lämnade Kapstaden. Vi hade som mål att hålla oss närmare de övriga fältet och utnyttja den båtfart vi är mycket nöjda med. Vi vet att vi på lite öppnare bogar går mycket bra och borde kunna rycka till oss en position i toppen om den skulle handla om ett rent drag race. Sedan blir det ju inte alltid som man tänkt sig och inte heller denna gång.

Vi såg att det fanns ett sydligare alternativ än vad de andra båtarna valde och hamnade återigen på en egen rutt. Vi var ju lite oroliga att det skulle bli en upprepning av första etappen men denna gången visade det löna sig betydligt mer. Vi lyckades rycka till oss en ordentlig ledning som dessvärre krossades när båtarna gick in i doldrums. 80 sjömil som kan låta mycket är ingenting när man kommer in i detta gigantiska blekebälte. Dessvärre gjorde de andra båtarna bättre än vad vi gjorde och det var inte mycket vi kunde göra åt situationen. Frustrationen ombord är enorm när man får information om att de andra båtarna gör 15 knop när man själv gör 2. När detta uppdateras timme efter timme är man väldigt nära bristningsgränsen. När vi kom ut ur doldrums låg vi trea och lyckades inte hålla Puma bakom oss. Anledningen till detta var att vi prioriterade att minska avståndet framåt istället för att försvara oss mot Puma och detta var ett felaktigt beslut. Fyra är inget resultat vi är nöjda men racet är inte heller över ännu. Vi ligger fortfarande trea i totalen och lovar kämpa för att förbättra denna position.

Nu ser jag fram emot att komma till Abu Dhabi och få träffa familjen. Att fira jul till havs är nog inget jag kommer göra igen.

Hälsningar och gott nytt år

Martin Krite

Yngling Worlds 2012 - Sydney - skåningarna är på plats

Mattias Dahlström, Petter Klang och Jonas Munck är på plats i vaggsång SWE36. Den andra baten, SWE 56, är Pelle Nihlmark, Elke Cronenberg och Göran Bengtsson, se mer pa fb eller http://www.ynglingworlds2012.com/
Just nu pågår open Gold Cup.

ORCi 2012 - är nu publicerat

Summering av ändringarna 2012

IMS 2012

ORC Rating system

tisdag 27 december 2011

Långfärdsseglaren Anders Hegardt har nu firat jul på Barbados

Anders Hegardt, som gav sig av från Limhamn i septemeber, har nu nått fram till Barbados. Det tog honom exakt 14 dygn att korsa Atlanten solo med sin Arcona 370. Cap verde var utgångspunkten för överfarten. Ante har nu firat jul i värmen.
 Hej igen allihopa.
Allt har gått bra och det har varit en behaglig segling över. Fick två dygn med lite vind, lite åska som var bekymmersamt men det var i princip allt. Tog ganska exakt 14 dygn över men då har jag också taget det riktigt lugnt. Såg 3 båtar på hel färden över i övrigt så var enda sällskapet flygfiskar som låg döda på däck varje morgon. De två sista dygnen fck jag sällskap att två bofinkar och en drös delfiner. De två ssta dygnen hissade jag allt som fanns ombord och gjorde nästan 6 knop i 2-3 m/s, men man blir lätt lite övermodig och jag blev som sagt lite överraskad med en vindkantring senre men allt gick hyfsat bra och det var bara lite skot och block som trasades men allt är redan lagat idag.



 Under seglingen så hittades en massa flygfiskar som låg på däck varje morgon, såg ut som ett slagfält ibland. Vanade en natt att dett small till och jag for upp för att se vad som gått sönder. Hittade så småningom en flyfisk som tydligen hade dundrat rakt in i kajutan och smällt i en vägg och dött på fläcken.



Känns ganska rättvist efter en lång överfart, eller hur?

fredag 23 december 2011

GOD JUL önskar jag Er alla

Dehler släpper 37-38 fotare i vår

Dehler är på hugget efter succén med Dehler 41. Nu så har varvet planer på att lansera en 37-38 fotare till våren.
Hur kommer hon att se ut?
Bred? Dubbla rattar? Litet peke till Code 0? J/V som designar?

Något i stil med det här?
L 11.5m
B  3.60m
Weight 6800kg
Keel    2600kg

Segelyta     86m2
Spinnaker 133m2

onsdag 21 december 2011

Groupama i topp - läs om deras rigg

Så här i nyhetsfattiga tider vad gäller kappsegling här i norden så vill jag ge ett riktigt hett bloggtips.
Rigging news är en av mina favoritbloggar. Många heta nyheter.
Här är en länk till ett inlägg om Groupamas rigg.
Riktigt mycket av det senaste.

söndag 18 december 2011

ISAF World Championship 2011 - Perth - de nordiska resultaten

Sverige är med i OS men ska vi uppfylla SOK förhoppningar om att det är svensk segling och simningen som ska hämta hem medaljer får nog en extra växel läggas i.
Danmark får ett brons med sig hem men missar OS-plats för Match racing. Ganska anmärkningsvärt med tanke på storsatningar på Match racing center.
Norge får som bäst med sig en 6e plats i Starbåt och Finland en 9e plats.
Överraskade mig gjorde Laserseglarnas placeringar. Johan Wigfors placering måste väl nu ha petat Stefan Rahms favorit Rasmus Myrgren från OS-platsen. Eller?
Jesper Stålheims 16e plats är säkert en besvikelse för honom själv. Väl med i toppen i många race men också några djupdykningar. laserseglarna överraskade mig mest.
Daniel Birgmark i Finn trodde jag starkt på men Finn är kanske den tuffaste klassen av alla?
Annars var det väl Fredrik lööf och enda skåningen Max Salminen som var närmst en medaljchans. Sydsvenskan skrev om segling i alla fall i två dagar. En eloge till Max som höll dem informerade.
OS-medaljer 2012 från Norden?
Dansk 49er och dansk Finn är väl de som jag tycker känns säkrast just nu. Fredrik och Max kan definitivt vara med.
Övriga? Vad säger ni?

Figaro II favoriter




Tipstack till Stefan Danielsson

lördag 17 december 2011

Seglare i Sundet - Marianne Schoke

Under 2011 känner jag ingen som kan slå Marianne Schokes seglingsengagemang.
På fördäck vann hon tillsammans med Anna Gunnarsson, Max Hölzer, Dan Fredskov och Klaus Walkausch Kieler Woche i J-24 i år, 3a på VM i J-24 tillsammans med Mike Ingham i  Buenos Aires. Stenhårt engagemang i J-24 klassens IJCA och svenska J-24 förbundet lyfter prestationen ännu mer.

En av de häftigaste bilder jag sett. Marianne ombord på flerfaldige världsmästaren Mauricio Santa Cruz J-24 i på Primo Cup i Monaco.
Som Cover Girl på tyska seglartidningen Segler Zeitung ombord med sina J-24 kompisar på DK46an Tutima. Marianne har under året hängt på Tutima gänget på tyska ORCi regattor.
Ett tränar engagemang i Italien med kids i OpenBic jollar.

Mitt förslag är att vi nominerar Marianne som Årets seglare 2011 här.

ISAF World Championship 2011 - Perth - 2x30minuter sommar




Match racing

måndag 12 december 2011

Årets Grynet 2011 - Lovisa Ransnäs

Till Årets Grynet 2011 har jag enväldigt valt att utse Lovisa Ransnäs, Lommabuktens Seglarklubb. Många jag talat med har lyft fram Lovisas framgångar på Zoom 8 World Championship som årets skånska prestation bland tjejerna. Klart på gång. Spik i ett av racen och en 22a plats totalt.
Grattis!!!

Årets Grynet - kaxigt resultat på VM.
Lovisa i sin Zoom 8.

lördag 10 december 2011

Volvo Ocean Race 2011/2012 - Alexander Simonis comments the designs

Hi Anders, we where driving one of the umpire boats so we got about as close as you can to the action .( that is other than sailing on one of them).
Telefonica just looks best prepared from every aspect, making the right choices and the least mistakes. Camper and Abu Dhabi look very powerfull and fast at times as does Puma. Although Abu dhabi gave us the idea of showing to have slightly less righting moment probably due to a slightly narrower waterline beam. From a designers point of view I think these 3rd gen boats are faster and more closely matched, groupama seems a bit of the pace during the last 3 days we spent on the water watching them.

Här skulle man inte vilja vara haj!! Ben Ainslie löper amok i Perth.

Ben Ainslie löper amok i gummibåten i VM i Perth. Gummibåten kör på tok för fort och nära Ben som tillslut hoppar upp i båten och tar saken i egna händer..
Hajarna får se upp.

Ben hade ingen bra dag blev dessutom diskad för black flag i 10 racet.

Här är hela bildspelet:

torsdag 8 december 2011

tisdag 6 december 2011

Hur kör ni med spinnaren?

När vi kör i chikanebanorna på danska sidan så har vi ibland när vi ska göra en gippsättning helt enkelt struntat i att sätta spinnakerbommen och kört korta benet flying. Anders Hansen menade ikväll att det inte var tillåtet.
Jag tyckte han skulle ge sig för matchracingfolket har ju en som ofta håller ut gajen.
Jag hotade med att lägga in det på bloggen om han inte gav med sig.
Han är ju då envis och min regelbok ligger i båten.
Vad gäller? Måste spinnakern ha bommen uppe?

måndag 5 december 2011

Årets sista seglaröl på Babas på Limhamn nu på onsdag

Som vanligt så kommer tjejerna från KDY Autumn Regatta och lättar upp stämningen.
Som vanligt är platsen på Babas i Limhamn.
Start när ni vill men de flesta brukar komma 21:00.
Hemfärd när baren stänger eller ni blir utkastade (har ännu inte hänt på Babas).
Omega 42an är uppe så det blir inget nattsudd den här onsdagen.
Orimligt bra ölpriser så ni behöver inte krita.

Välkomna alla (oberoende av båttyp och märke i seglen)

söndag 4 december 2011

DH2011 - vad funkade och vad måste förbättras?

Efter att ha kört tre race med DH2011 så kan en del saker tas upp:
Arrangemanget
  • Bådnyt Sailors Cup, Bröndby fixade att välja rätt bland de olika mättvärden. Blev perfekt. 
  • Mumm-Stelton Cup använde sig av GPH-talet. Borde de inte ha kört cirkelbana medelvind?
  • Race Rig-Tig hittade rätt. Hård kryss/läns och varierat med mellan kryss/läns på fjärde racet på söndagen. Blev perfekt.
  • Vår feedback angående att man hade för ovana att sätta X-Yachts i gemensamma löb och vriga fabrikat i en slask har haft effekt. Seglingsledningarna har lyssnat och det har blivit bra. Man blandar båttyperna bättre idag jämfört med vad man gjorde för 3 år sedan. Kul.
Mättalen
  • På något vis så känns det som inverkan från båtarnas styvhet, skrovets formstyvhet, i hårdvind överskattas. X-34 blir hårt straffad i hårt väder jämfört med First 35. Blir tydligare också på lite extremare båtar som Bongo 960. Här är något att kolla på inför 2012.
  • DH-regelns svaghet att bestämma skrovets formstyvhet genom att mäta vattenlinjebredden vid skrovets maxbredd kan vara en faktor att kolla på. Har man maxbredden långt bak och har en insnörpt akter (tex en typisk IRC-båt) så lurar man regeln på formstyvheten. Kan ju vara så att maxbredden är långt akterut på tex First 35.
  • Annars upplever vi det som att det varit tight racing. Naturligtvis hänger mycket på arrangörens förmåga att göra löbsindelningar.
Vad säger ni andra som kört i Danmark?

ISAF Sailing World Championship 2011 - Perth - här avgörs vem som får åka till OS

 Team Anna Kjellberg
Här ses danskorna med Trine Abrahmsen Danmark segla mot Lucy MacGregor Storbrittanien.

Trine och danskorna har det tufft i Perth och menar att segla i industrihamnen med Containerfartyg som hinder inte var riktigt vad de räknat med. Byigt och skiftigt och trångt.
Frågan är hur fair arena man har skapat? Hur mycket lämnas åt slumpen? Publiken? Jag tycker det ser ut att vara måttligt med folk som kollar längs pirarna? Match race i en industrihamn kanske inte lockar Perthborna?

lördag 3 december 2011

Det händer ute i vida världen också - klädkod på J-80 World Championship 2012

Britannia Royal Naval College som håller i nästa års VM för J-80 har till slut fått ge sig när det gäller klädkod.
Man hade tänkt sig "Black tie dress code" på prisutdelningscerimonin.
Nu blir det inte så men visst är det stiligt eller hur?
Nu blir det istället Jeans-, gympadojje- och flip-flopförbud.

Skånes Seglarförbund får ny styrelse

Vid årets årsmöte valdes en ny styrelse till Skånes Seglarförbund.
Själv valdes jag in i styrelsen och tycker det ska bli kul att jobba med att utveckla skånsk segling.

På torsdag ska styrelsen ha sitt konstituerande möte.
Nya styrelsen består av:
Ola Lilja, Pelle Allroth, Anders Hansen, Jonas Jemt, Morgan Sundén, Thomas Nimmervoll, Peter Forslin och mig själv då.

Jag tycker det ska bli riktigt kul att se vad vi kan göra ihop för de skånska seglarna och klubbarna. Känns som ett kanongäng vilket naturligtvis är en förutsättning för gratis arbete. Gediget gäng seglare och windsurfare som vill.

Många klubbar som är på gång att få fart igen i Skåne och det är positivt. Trelleborg Båt Sällskap i Gislöv, Skanörs Båtklubb och nu senast Falsetrbokanalens Båtklubb som är på gång med ny energi.
På ostkusten är Simrishamn på hugget med sin Simrishamnsvecka och Bornholm Runt.
Borde gå att få ut mer information om ost och sydkust.

torsdag 1 december 2011

Långfärdsseglaren Anders Hegardt har nu nått Cap Verde

Efter att ha seglat runt bland Canarieörna några dagar bestämde sig Ante till slut för att utgå från Cap Verde för att korsa Atlanten. Idag angjorde Anders med sin Tina, Arcona 370.
Han ligger just nu i Mindelo marinan. 

Hej Allihop.
Tydligen så går tekniken fram fort på öarna. Idag så kan man uppkoppling för en ringa summa av 100 SEK. Denna sträcka har helt klart varit den enklaste av dem alla. Fin vind som har snittat på c:a 10 m/s, allt från 6 till 14 m/s. Hela vägen har jag gått med en segeluppsättning som jag ville pröva för Atlantöverfarten och Tina har lunkat fram på c:a 6.5 knop i snitt vilket ger 150 M per dygn. Vill jag så kan jag maxa segel och då gör jag omkring 200 M per dygn men då måste man vara på hugget och jag vill slappa.

/Anders

North Sails bjuder in till Öppet hus ochTwo-handed seminarie med Anders Lewander‏

Kære Sejler

Så nærmer julen sig med hastige skridt, men inden anden sættes i ovnen, vil vi gerne hjælpe dig med ikke helt at glemme sejler livet.

Derfor holder vi ÅBENT HUS her i Allerød søndag den 11. december mellem klokken 10 og 14.

Udover at vise de sidste nyheder frem fra sejlproducentens verden, har vi valgt at sætte fokus på TWO-STAR – Two-handed sejlads. Det er en sejlads form, der griber mere og mere om sig, ikke kun i Danmark, men i hele Nordeuropa.

Vi har i den anledning inviteret en af verdens mest erfarne havkapsejlads skippere, Anders Lewander, forbi sejlloftet, hvor han fortæller om, hvordan man bedst ruster sig til havsejlads, primært med reduceret mandskab – ikke kun hvad angår sejltyperne, men også omkring kost, søvn og andre vigtige forhold. Anders har sejlet Volvo Ocean Race som skipper og har deltaget i langt de fleste rigtig lange og krævende sejladser, både two-handed men også med en fuld besætning.

Anders vil holde sit foredrag to gange. Klokken 11 og igen klokken 13.

Vores salgskonsulenter vil naturligvis være til stede for at svare på dine konkrete spørgsmål, og for at vise dig en række af de nye produkter, vi bringer på markedet til næste sæson.

Og så vil der naturligvis være noget godt til ganen – både fast og flydende.

Vi vil også afholde en lille konkurrence, for at teste din sejl paratviden, og der vil være gode ting til julen som præmier.

Endelig håber vi under åbnet hus at kunne offentliggøre den helt store nyhed for dansk sejlsport i sæsonen 2012. Men mere om det den 11. december.

Vi vil meget gerne have en indikation, om du kommer forbi – enten på mail info@dk.northsails.com eller på +45 39204090 – bare så vi ikke løber tør for gløgg.

På snarlig gensyn

North Sails Teamet.

OG SÅ VIL DER OGSÅ VÆRE MASSER AF JULEGAVE IDEER TIL GODE PRISER FRA VORE SAMARBEJDSPARTNERE!