söndag 30 januari 2011

DH2011 möte den 10/3 18:30

På mötet kommer Anders Hansen att gå igenom vad som gäller angående mätbrev och Kasper Wedersoe om vad som finns innanför skalet på DH2011.
Kasper Wedersoe är den person som jobbat mest med VPP-beräkningarna och med vad de olika parametrarna har för inverkan på våra DH2011 mättal.

DH2011 tar ett stort steg framåt och det har varit ett gediget jobb bakom årets variant.
Boka in datum och tid i era kalendrar så återkommer vi med plats och en riktig inbjudan. Inbjudan kommer att gå ut till alla som har DH2009-brev.

Iskalla H-båtsskeppare testar isjakt i Ljunghusen medan Själlands Mästerskapen går på Roskildefjorden

Igår förmiddag testade Björn Olsson och Janne Gustafsson isjakt i Ljunghusen. Isjakten köpte Janne en gång i tiden i Chicago. Samtidigt gick Själlandsmästerskapen i farten närmare 100km/h. Ser ut som det krävs några pass till i Ljunghusen.

kolla också på http://teambjornligan.blogg.se/

torsdag 27 januari 2011

Att jobba ideellt

Nu står de i köket. Symbolen för tre års ideellt arbete i Malmö Segel Sällskaps styrelse och som ordförande i Tävlingskommittén. Ska det summeras kort så har det varit fantastiskt jobbigt kul.
Det som har varit roligast är att jag verkligen har lärt känna min klubb och medlemmarna i alla åldrar. Kul att vi tillsammans verkligen har lyckats genomföra så mycket träning och tävlingar. Ser jag tillbaka på dessa tre år så är det en fantastisk mängd seglare vi aktiverat på havet. Vilket resultat vi gjort!
Man brukar prata om att ha balans mellan jobb, fritid och hemma. 2010 års engagemang i Öresunds SRS-Cup, J-24 VM, MSS-Cup, Saltholm Runt, Halloween Race, klubbseglingar har tagit mycket tid från familj och vänner som inte seglar. Visst men jag har fått tillbaka fantastiskt mycket. Att genomföra och ha kul tillsammans är betalning nog.
Det räcker mer än väl med några rosor. Minnena bär man med sig. Tack allihop.
Ordförandeklubban i Tävlingskommittén lämnar jag nu över till Christer Frennert. Känns kul med Christer. Han har mycket fräscha idéer och kan det här med kappsegling. Känns kul att vi har en solid Tävlingskommitté.
Skönt att få varva ner. Nu ska jag bara vara med i Skånska seglarförbundets valberedning, ansvara för Saltholm Runt, jobba med Öresunds SRS-Cup... ;-)

Gör din egen kolfibermast

När det var dags för att bestämma sig för mast så valde Anders Bergmark att bygga en egen kolfibermast till sin Hansson 31, Piano. Med importerade rör från Australien som bas så "dressade" han själv och byggde masten klart. Kolla mer på:
http://piano-swe27.blogspot.com/2011/01/mest-mast.html


onsdag 26 januari 2011

J-80 Svenskt Mästerskap 2011 i Malmö - hjälp oss jaga J-80 seglare

J-80 Svenskt Mästerskap går till sommaren i Malmö. Det finns en del J-80 i Skåne men de finns inte med på förbundets lista. Hjälp mig få kontakt genom att skicka kontakt uppgifter till sundetregatta@hotmail.com
Vi ska också försöka samla så det blir klass på MSS-Cup den 20e maj.

måndag 24 januari 2011

ORCi 2011 - klart att ta ut breven inför säsongen

Kjell Marthinsen, Tekniska kontoret SSF, har nu installerat program och är klar att börja köra säsongens ORCi brev.
Själva saknar vi nu bara ett kontrollmätt P-mått sen är det möjligt att köra ORCi testbrev inför säsongen. Ska bli spännande att se var vi hamnar.

Ekdahl/Carlsson har fått hem nya Melges 24an till Malmö

Bild på hur hon ser ut i full action.
Hej!

Ingen Primi cup men båten är hemma efter en 2 100 km lång transport inom loppet av 1.5 dygn . Bifogar bilder på båten. Dels från vår transport, men också från förra ägarens seglingar. Båten har nummer 671 och är byggd i Oktober 2006. Båten är i nyskick och vi ser fram emot att få sätta igång på havet igen.
EM skall bli skitskoj, och en hel del träning krävs för att ens hänga med i det kvalificerade fältet!
Arbetet med att prata ihop en egen Melgesklass för MSS seglingen i maj kan nu påbörjas.


//Peter


Melges på väg till Maalmee.

fredag 21 januari 2011

DH2011 - Anders Hansen och jag har testkört

Inför tisdagens möte i veckan i Danmark så fick jag förmånen att ge input till nya DH2011. Ser lovande ut när jag vi körde genom Dehler 34SV i olika konfigurationer, jämförde med ORCi och egna erfarenheter.



Vi kollade fock vs genua, fock/code 1(65%) vs fock och genua i de tre vindregistren lätt, mellan och hård.
Vi kollade JOD 35 fock och liten spinnaker vs genua och storspinnaker.
Vi jämförde sen båtar i samma storleksklass för att se vad regeln gjorde med dessa. Dehler 34SV, X-34, First 35 och Arcona 340. Båtar som vi mött under säsongen.
Tyvärr är jag förhindrad att berätta om resultaten från dessa Beta-körningar. Programmet kommer att justeras och eventuella buggar fixas innan det är klart.
Att det blir en kanonuppryckning tycker jag står klart. Inte för att vi tjänar på det utan det känns som ändringarna verkligen "make scense".
Mycket jobb har lagts ner för att med de begränsade mått som DH-regeln ändå har komma så nära state of the art som möjligt. Så blir det säkert.

Om vi kan få någon av danskarna som jobbat med DH2011-regeln att komma över och presentera körningar och förklara tankarna en kväll i mars så blir det ett DH2011 möte.
Återkommer om detta.
Vi ses ;-)

Hansson 31 Piano - inredningsbygget

Kolla hur Piano inreddes på:
http://piano-swe27.blogspot.com/2011/01/inredning.html

torsdag 20 januari 2011

måndag 17 januari 2011

Första uppgraderingen till Grynet 2011 är klar - nya barberhaul

Barberhaullösningen som vi kört med har varit en enkel lina upp till lovart med märke som syns väl från justeringspositionen. I byig vind kan vi köra focken med bara Barberhaul justeringar från lovart. I en by så släpper vi lite i barberhaulen och focken flytta både ut och tvistar.
Lösningen ärvde vi från vår First 31.7 där det funkade utmärkt med rostfria ringar. På Dehlern är focken betydligt större och mer kraft har gått åt till friktion. Nu blir det Antal lågfriktionsringar och spektralina splitsad i en halände. Borde göra stor skillnad vad gäller friktionsmotståndet när focken ska hem. Anders Borg på Gransegel gjorde dem till oss. Ser riktigt kanon ut, eller hur?

AC 45 jungfrutur



New Cat Class Centerpiece of 2011-2012 America’s Cup World Series

Auckland’s Viaduct Harbour showcased a glimpse into the future of the America’s Cup with the debut of the wing-sailed AC45 catamaran. The forerunner to the next generation of America’s Cup boats, the AC45 made its maiden voyage, the first of many sea trials planned over the coming weeks.

“Thanks to the efficiency of the New Zealand boat building industry and a huge effort by our team, the first AC45 is now ready for sea trials just a mere four months after this exciting new multihull class was first conceptualized,” said Tim Smyth, co-construction manager for Core Builders Composites of Warkworth, New Zealand.

The AC45 will be the centerpiece of the 2011-2012 America’s Cup World Series, which will start mid-2011. The high-tech carbon fibre catamaran is the first in a fleet of the new 45-foot one-designs that will be tested by America’s Cup teams before racing on the America’s Cup World Series circuit.

AC 45 sjösatt

lördag 15 januari 2011

Seglare i Sundet - Anders Bergmark, Hansson 31 Swe27

Anders Bergmark i Viken har ett långt förflutet på kappseglingsbanan. Efter många år i Express och i topp bland Öresunds Expresseglare i slutet på 80-talet och i början på 90-talet.
Tillsammans med Arne Sjöberg, om jag minns rätt, blev det en topp på 2a på SM 1990. Anders med familj håller till i Viken i norra Öresund. Där skaffade han så småningom en Manzanita.
Just nu är det ett nybyggnadsprojekt en Hansson 31 som gäller.

Jag frågade Anders om han tar upp racing igen och kör Öresunds SRS-Cup?
- Öresunds SRS cup? Vi drar igång detta lite försiktigt. Kommer troligen att segla med liten besättning, oftast 2 man shorthanded även i SRS race. Har både gennaker och spinnaker, ska prova mig fram vilket alternativ som passar oss bäst. I augusti/september hoppas jag vi har fått fart på båten.
Vi är anmälda till Bohusracet, startnummer #36.
Hela båtkonceptet med smal båt och tung blybulb är ett shorthanded koncept, dvs det ska inte behövas massa folk på railen för att båten ska kryssa väl. Offrar maxfart (sweet konceptet men det går ändå fort på undanvind) till förmån för kryssfart alltså. Dessutom blir det familjevänligt, visserligen lite lut men ingen behövs på railen när vi (Kerstin, Erik 14 och Viktor 12) kryssar söderöver i 10 m/s (??) efter att ha seglat Hermanö Runt (ytterligare ett sommarmål vi har vårt sommarviste på Hermanö).

http://piano-swe27.blogspot.com/
kan ni följa i detalj hur bygget gick till.

Här står Piano och som alla andra väntar...

torsdag 13 januari 2011

Seglingsgymnasiet i Ängelholm har öppet hus den 17 januari

Seglingsgymnasiet i Ängelholm har öppet hus måndagen den 17 januari, kl.19.00-21.00 i Rönneskolan (ingång via Skolgatan 8).
Då har alla, som är intresserade av att gå på Seglingsgymnasiet nästa läsår, möjlighet att få mer information och se hur skolan ser ut.

Med två gymnasier med Segling på programmet i Skåne så finns det alla möjligheter för ungdomarna att gå.
Inte särskilt långt borta för varken Syd- eller nordöresundare. Kul.
Hoppas det går att hålla igång två.

onsdag 12 januari 2011

ORC, IRC - The show must go on

Press releasen om en organisation som skulle ta hand om ORC och IRC har kommenterats av RORC:

To: IRC Rule Authorities.
Subject: RORC/UNCL/ORC Press Release 15 November 2010

The press release announcing the possible merger of the RORC/UNCL and ORC has also produced speculation about IRC that we seek to address with the question and answers shown below. It is important to stress that the merger is a proposed goal and there is no intention to make any immediate changes. Both the RORC and UNCL are committed to improving the service and support of IRC and ensuring its continued development as a rule that produces fair racing between different types of boats. What will happen in the future is the subject of continued discussion and certainly neither the RORC nor UNCL would do anything to harm the growing fleet of boats using IRC and the close racing they enjoy.

1. How certain is this proposal?
The idea of having one governing body has to be good for yacht racing worldwide.
2. When is this going to happen? What time scale are we talking about? How long will it take? What are the implications for IRC?
The discussion with ORC has been going on for some time and we do not expect any immediate to change to either organisation. We will continue to develop IRC as normal.
3. What will happen to IRC?
Nothing will change. It will continue as usual and if we were able to join forces then one organisation will run both rules until such time as an alternative is created. But that’s a long way off.
4. How long?
It will certainly take some years and there is no certainty that we will ever achieve it. IRC is winning the ratings battle at the moment anyway so we may get there first without having to design a new one!
5. Should I wait and see what happens before recommending a design to a customer? Will the existing fleet continue to be protected?
It is absolutely certain that the RORC and UNCL would never do anything to harm the existing fleet. Any new rule would have to be acceptable to the majority but we are a long way from even thinking about the idea and have IRC to run and ensure its continued success and popularity.
6. Why is the RORC doing this when IRC is now the dominant rule worldwide?
Both ORC and RORC/UNCL with IRC see themselves as the guardians of offshore racing and want to see it grow and both feel that having one rule will help the sport. In some countries IRC is dominant, in others ORC. Where they clash it damages both fleets. Overall numbers of both fleets remain high so neither will disappear overnight.
7. Who will administer the new rule?
We are a long way from the development of a new rule and operational aspects will need to be agreed at the appropriate time.
8. Will it be a secret rule or VPP rule? Will there be performance curve scoring?

Technical details have not yet been discussed.
ENDS

måndag 10 januari 2011

Snart dags för Boot Dusseldorf igen

Boot Dusseldorf är den mäktigaste mässan jag varit på hittills. Allt ställs ut från flytande barer med möjlighet att grilla i till det hetaste kappseglingsbåtarna. Alla större varv är här.

Från i fjol så fick Stefan Blom till en intervju med Marten Voogd, ena halvan i Design teamet Simonis Voogd. En klart intressant 26-fotare byggd i Kina av varvet Far East. Kolla och döm själva.

Seglaröl på Onsdag - kom och träffa kölbåtskommittén i MSS

SEGLARÖLTRÄFFAR – 2011, för 14-året, 7:e på Babas Krog phoo Limhamn!

Vi ses på Babas Krog, Järnvägsgatan 35, 040-157791, på Limhamn, & om hungrig, exotiskt OTROLIGT gott Kött!
-Testa på er familjer!
-Ölen är alltid första Onsdagen var månad!
Utom i Januari 2:a & Augusti 3:e. Ibland har vi gäster som håller små ”föredrag”!

Kom som du är mellan kl. 21-24!!
Bara en kvart eller mys hela kvällen borta från allt, in i segel drömmarnas värld.

–Glöm ej att anmäla dig i baren som EN medlem av "SEGLARÖLEN", eftersom vi får bra priser!!!!

Stort glas fatöl 40 / 50 / 60cl , för 35:- / 40:- / 45:- , samt 50cl flaska Carlsberg / Gränges / Pripps 42:-/st.

Gammel-Dansk samt Famous-G 12:-/ cl, fria jordnötter samt chips etc.

Personalen på Babas Krog är supertrevliga och ger oss super bra villkor!!

Träff Nr-1....12 Januari 2:a onsdagen i månaden Januari!
Träff Nr-2.... 2 Februari 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-3.... 2 Mars 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-4.... 6 April 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-5.... 4 Maj 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-6.... 1 Juni 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-7.... 6 Juli 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-8....17 Augusti 3:e onsdagen i månaden Augusti!
Träff Nr-9.... 7 Sept. 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-10....5 Oktober 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-11....2 Nov. 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-12....7 Dec. 1:a onsdagen i månaden!

Seglarhälsningar Claes H

söndag 9 januari 2011

Seglingsgymnasium i Malmö till hösten

Segling
Vill du träna segling på elitnivå, vara en del av en bra träningsgrupp och samtidigt satsa på ditt skolarbete finns här alla möjligheter. Segling finns på Malmö Idrottsgymnasium från hösten 2011. Både pojkar och flickor är välkomna att söka. Verksamheten är ett samarbete med Svenska Seglarförbundet, Skånes Seglarförbund och Malmö Segel Sällskap




LOKALER: Malmö Idrottsgymnasium och styrkelokalen i baltiska hallen. Du tränar segling i Limhamn vid Malmö Segel Sällskap eller i Västra Hamnen med Kockums Fritid som bas.

ANSÖKNINGSFORMULÄR: www.malmo.se/idrottsgymnasium
SISTA ANSÖKNINGSDAG: 1 februari
ANTAL: Vi tar in 4-6 elever/år
TRÄNARE: Tjänsten är under tillsättning
KONTAKTPERSON: Jörgen Rosengren, 0704-20 57 05, jorgen.rosengren@isn.se

VC17 utgår ur sortimentet

Från och med den 1:e Januari kan man inte köpa VC17 hos International. Lagret är enligt uppgift sålt till båttillbehörsfirmorna typ Watski mfl som kan fortsätta att sälja t o m 2012. Ingen ersättningsprodukt verkar finnas för tillfället och ingen info finns på Internationals hemsida.
Dags att köpa på sig ett lager om man vill säkra tillgången !!!

Svar från International
VC 17m Ny Teknologi innehåller ett ämne som inte längre är godkänt och vi får inte leverera färgen efter årsskiftet. Butiker och grossister får dock sälja färgen under hela 2011. De flesta av våra västkuståterförsäljare samt grossister har laddat på sig för att kunna täcka upp hela kommande säsong. Huru vidare det i framtiden kommer en ersättningsprodukt är i dagsläget mycket osäkert.

Tipstack till Ulf Nilsson:
http://centerline40.blogspot.com

Hur man bygger en AC 45 del III

Hur man bygger en AC 45 del II

Hur man bygger en AC 45 del I

Danska Baadmagasinet börjar kappseglarskola på söndagarna



http://www.baadmagasinet.dk/index.php?sid=109&cid=7786&1294584160

Öresunds SRS-Cup 2011 - Team Kracer laddar med nytt roder

Team Kracer bygger nytt roder inför säsongen 2011 i Hansens garage. Det gäller att hålla stadig kurs. Ser svart ut? Undrar om de har bygglov?De ryktas att det tillkommit en X-35 till i södra Öresund?
First 40.7orna i Höganäs har satsat på nya segel inför säsongen.
Fler på G?

fredag 7 januari 2011

Det laddas inför säsongens Öresunds SRS-Cup 2011

Intresset inför Öresunds SRS-Cup 2011 verkar öka.
Flera nya besättningar verkar vara på gång till nästa år.
Segelmakarna säljer segel och seglarna uppgraderar inför 2011.
Även om det kommer några nybåt projekt till till säsongen så verkar trenden vara att hellre satsa på rusta nuvarande båt än att köpa nya båtar.
Kul.
Vad säger ni?
Vad har ni på gång till säsongen?


Här levererar North Sails en nya genua till Johan Wickmans Contrast 36 i Lomma


Öresunds SRS-Cup 2011

North Sails Trim Cup - 7-8/5 2011 - Lommabuktens Seglarklubb
Kullaseglingen - 11-12/6 2011 - Helsingborg Yacht Club
Ven Runt - 13/8 2011 - Råå Helsingborg Segel Sällskap
Saltholm Runt - 27/8 2011 - Malmö Segel Sällskap

söndag 2 januari 2011

Öresund, snyggt men tråkigt- när kommer sommaren?

"Who is staring at sea is already sailing a little" - Paul Carvel



DH2011 - en hel del nyheter

Informationen om DH2011 har hittills varit knapphändig.
Nu börjar det bli klart och efter flera testkörningar och nya revisioner börjar det nu sippra ut från danska sidan av Öresund en del om nyheterna också.
Overifierat så ryktas det nu om att:
- Gennaker på peke, halsad i centrumlinjen, får det lättare att segla upp till sitt mättal på kryss-läns bana.
- Det blir som förr ett mättal för kryss/läns bana och ett för runt öar.
Nyheten blir ett tal för lätt vind, ett för mellanvind och ett för hårdvind. Totalt sex mättal. Vilka som gäller avgör arrangören.
- VPP beräkningarna lär också vara kraftigt omgjorda.

Ska bli kul att se hur det slår när vi får tag i provkörningar. Bättre?