söndag 31 maj 2009

Kullaseglingen i Norra Öresund blir nästa race för oss


I fjol missade vi Kullaseglingen för vi hade precis fått vår båt och höll på med att fixa köl och botten. I år är det då dags igen. Ett måste.
Lars-Erik Sylvin ska köra med sin sprillans nya X-34.

Anmäl er på:
http://www.hyc.nu/kullasegling/

På torsdagsseglingen denna vecka gäller det.

Vi utmanar Lomma på vem som blir flest denna Torsdag.

Målgångsöl och korvgrillning utlovas - kostnadsfritt.
Alla som bara vill prova på en gång kör gratis annars är det 100kr som är avgift för 11 torsdagar och klubbmästerskap.
Jaga tag i era båtgrannar i hamnen denna vecka och häng på.
Anmälningslista i klubbhuset.

Stefan har fått sitt SRS-tal på Minitransat 6.50

Stefan Danielsson, som jag seglat med några gånger i vintras, har nu fått sitt SRS-tal. Stefan har anmält sin båt till 4-torns-rundan two handed från Lomma.

Det blev 1.24.
Det tycker jag är imponerande på en båt som är 6.5m lång. Blåser det så planar båten så det borde gå att segla upp till. Vad tror ni?

lördag 30 maj 2009

Watski 2 Star - en rapport från en sliten Leif Englund

Bilden är från Leifs målgång.
Foto: Jim Qvarnström/ www.tangosailing.nu



Hej Anders,,

Tillbaka från Watski2star vill jag efter en god middag med tillhörande goda drycker ge dig en snabbrapport: Min kropp värker och är stel som aldrig förr och jag är helt slut… Det här var för tufft för en pensionär det är bara att erkänna.
Stora framgångar dock för Dehler med en total 1:sta (Rut Dehler 36Sq men Jonas Svensson) och Funny (Dehler 29 med Anders Mattson) på andra plats totalt. Det kanske säger mer om ägarna än om båtarna men ändock så är det här en stor framgång för Dehler. Vi slutade på en 21:dra plats totalt efter att ha hamnat på femtonde plats på de två sista etapperna dock före övriga Dehler båtar. Vi misslyckade på den första etappen til Visby p.g.a. diverse strul med vår spinnaker strumpa. Gipparna funkade inte och inte nertagningen heller då vi fick fortsätta mot Estland ett bra tag innan grejorna kom under kontroll. Det blåste 13 m/sek och då är spinnakergipparna inte att leka med på två mans besättning. Vi gick i mål idag i Oxelösund vid lunchtid efter en hård kamp med Sjöman och hans nya Finn Flyer 36. Vi var en båtlängd före över linjen. Jag terrade Sjöman med att vi hade en fin bild från målgången som vi tänkte använda i vår marknadsföring med texten: Dehler 34 9 meter före Finn Flyer 36 efter 3 dygns segling under Watski 2Star . De startade 1 timme efter oss från början men ändå.


En sak är säker det här var mitt sista Watski 2Star Baltic. Jag kommer att hålla mig till fysikt mindre krävande seglingar som Gotland Runt, Lidingö Runt etc.

Bästa seglarhälsning
Leif

Watski 2 Star - En kort rapport från Yukai

Hej Anders,
Har tyvärr tvingats bryta Watski efter en gipp som drog sönder rattpedistalen.
Skoten fastnade mellan ratten och pedistalen vilket medförde att pedistalens skruvar i däcket slets upp.
Vi försökta köra ett tag och rundade Landsord men det kändes inte bra inför kommande kryss från Oskarshamn till Ox.Surt!
Ola startade förövrigt fint och tog täten bland S/V. Jag skuggade Leif för att få draghjälp men han skakade av mig efter tag.
Hur som helst, en dålig dag på sjön är ALLTID bättre än en bra dag på jobbet!
/Per



Dehler 36 rut som ligger precis efter Leif Englund just nu.



Tråkigt för Per på Yukai men det är bara att komma igen. Det var en tuff start på racet med hård vind. Strul för många med materialskador som följd.

torsdag 28 maj 2009

Idag fick jag min #3.5 fock levererad från Gransegel

Nu känns det äntligen som jag har en komplett garderob. Den här genua #3.5 är gjord i D4 100%kevlar med enkeltaffeta av Gransegel. Taffettan gör seglet betydligt stryktåligare.
Vindregistret 9-13 med full stor i gropig sjö ska nu bli en riktig höjdare. Från 13 tar vi nog ett rev.
Focken är något överlappande men inte så hög. Tanken är att vi ska kunna vagna ner kraftigt i vindbyarna utan att vi får bara backvind i storseglet. Det kommer att göra det enklare att styra på vågorna när sjön är hög och krabb. Som den ofta blir i vårt Öresund och i Bälten.
Nu har vi god täckning från 0 -15m/s på kryss för all sorts sjö.

Tyvärr blåste det stadigt 14m/s och 17 i byarna idag så jag ville inte sticka ut och testa. Vår torsdagssegling blev inställd.

tisdag 26 maj 2009

Vilken båttyp var det som gjorde det?


För alla er som inte kör Watski 2 Star så går Vårregattan i Viken till helgen

Klicka på inbjudan eller på länken: http://www.vikensbs.se/default.aspx?pageid=262

Watski 2Star Baltic - Tre Dehler 34 SV är med i startgrupp 5

Leif Englund är med med Dehlta, genua och kolfiberrigg SRS=1.29, förre Malmöseglaren Ola Burmark kör sin med gennaker och spinnaker SRS=1.28 och Per Lundquist kör som standardbåt på SRS=1.27. Leif Englund borde gentligen ha sänkt handikapp eftersom han kör med tejpad axel. Hoppas på styrbordsbog hela vägen. Även om Leif har fått fixat axeln av en elitidrottsläkare så borde han ha sänkt handikapp. Vi får hoppas han inte blir sänkt av sitt handikapp.:-)
Enligt säkra källor så har skadan uppkommit genom alldeles för ensidiga kappseglingsbanor på Mälaren.
Per var med i fjol också med Yukai. Då gick det så där både för Per och Leif. Som Blur-Peter sa "i år får vi visa vad vi går för."
Ola Burmark kan om det vill sig väl ha god nytta av gennakern. Vädergudarna avgör om vem som har fördel. Bäst seglare vinner ändå.
Ska bli kul att följa er.

måndag 25 maj 2009

Palby Fyn Cup 2009 - fler bilder på Minbaad.dk

Bilden är från ingången till Lilla Bält. Visst är hon en snygging?


http://minbaad.dk/galleri/galleri-palby-fyn-cup/

söndag 24 maj 2009

Palby Fyn Cup 2009 - Grynet en race rapport

Årets Palby Fyn Cup blev som utlovat ett race i övre vindregistret. Stadig västlig vind över båda dagarna var utlovat. Prognosen gav 10-13 m/s under natten kring 10m/s under eftermiddagen . Kanske lite i överkant för att jag ska känna vinsten med att ha straffet med genua men val är val och nu gällde det att köra.

Vi förstärkte besättningen med Mattias Allroth och Anders Rydlöv eftersom Ante och Micke, två ordinarie inte kunde hänga på. Inför ett race som det här är det alldeles utmärkt med mer än en rorsman. Mattias som annars kör Express och fick hem en 6e plats i fjol i Borstahusen är ju en tillgång nu när Ante inte hängde på.

Vi var överens om att vara på hugget från början och inte såsa i starten. Vi var inte helt överens om var vi skulle starta på linjen men eftersom det inte var någon särskild fördel så föredrar jag 50-100m från lovart med en lucka som vi jobbar upp i lä.
Så fick det bli.


Vi var i tid i Bogense. Redan i tisdags. Halva Grynet syns på bilden.

Vi får en ok lucka i lä att köra på men en X-37 i lovart har också en lucka att köra i. De är också på hugget och vi måste med framåt. Det blir förmodligen onödigt tight att ha en X-37 i lovart och vi jobbar oss upp ytterliggare men det räcker inte för att de inte ska börja köra.
Starten går och besättningen är övertygad över att det är bara att köra. Vi går högt och bra i starten. Lite låsta att slå oss ut i medströmmen är vi men kan dra fördel av den mindre våghöjden inne vid land.
Halvvägs upp på kryssen tappar vi något i skiften och får plötsligt problem med gången. Det tar ett tag innan vi hittar farten igen och Kjell Widmark i Anders Mohlins First 34.7 är förbi. Irriterande. De kommer in i Lilla bält innan oss. Vinden ökar ytterliggare uppe vid ingången till 13-14m/s och vi har för mycket segel. Vi räknar dock med en minskning när vi kommer in i bältet. Detta var en missräkning vinden står sig även inne i Lilla Bält.

Vi var väl med i starten som vi sa.

Det var inte bara vi som hade det jobbigt i den gropiga sjön.

Vi gör ett bra Lilla Bält vägvalsmässigt även om vi skulle kört med en mindre fock. Vi vinner en hel del i en av krökarna strax innan ”meldepunkten” genom att göra tvärs emot skolboken. Vi tar en innerkurva för att vinna iväg vad de andra skulle hämta i strömhastighet i ytterkurvan.
Efter Lilla bält följde en lång halvvind ner mot Svendborgsund. Vi passerar snart First 34.7 och efter ett tag så hissar vi genuan på vägen ner. Carl-Henrik och Mattias Bodlund gör ett snyggt jobb på fördäck och vi hissar genuan bakom focken.
Vinden öppnar sig något vi sätter spinnaker bland de första. Det går riktigt bra. Vi skulle nog kunna ha satt ännu tidigare men att vara bland de första är ändå bra. Gennakerbåtarna har fört sina gennakers en stund och har tjänat duktigt på detta.
In mot Svendborgsund blir kursen lägre och vi måste köra läns. Båten går stadigt och det känns som vi flyter på bra. Ju närmare Svendborgsund vi kommer ju mer ökar vindens styrka i puffarna. Vindbyar uppåt 13-14 m/s blir vanligare.
Det är trångt och mycket båtar så lite otäckt känns det. Att ha en kraftigt pendlande X-402 bredvid är en riktig ”nervdödare” nu.



Koncentrerade gubbs. Till och med rorsman har fått öppna på seglarjackan. Svettigt.


Bertil på storskotet och Mattias Allroth vid rodret.
Rodret släpper flera gånger i byar som också ändrar riktning. Vi klarar flera. Mattias tar över rodret och efter en liten stund är det riktigt nära att det blir kinesgipp.
Jag tar över igen och efter en stund av daller så blir kinesen ett faktum. Snabbt gick det. Båten började rolla och jag styr emot samtidigt som det kommer en by som har en fallning i sig och kinesen är ett faktum.
Jag provar med att bara falla av och den fladdrande spinnakern, ett under av hållfasthet, hjälper oss neråt. Spinnakern fyller med spibommen i lä när storen gett oss fart och vi kastar över storen och är på väg igen.
Nu kör vi safe i vindstyrkor som är ganska stadigt uppe i 13-14m/s under långa stunder. Vi börjar närma oss kohagarna i lovart och snart måste vi gippa helt enkelt. Ingen höjdare i 13-14m/s.
När vi skotar hem storen något i gippen, vinden minskade till 9-10 m/s tillfälligt, så träffas vi av en riktig rökare och vi broachar rejält. Nu bestämmer jag mig för att vi tar ner hissar genua innan något går sönder.
Vi kör några sjömil för genua och har tappat det vi dragit Kjell Widmark som kommer för spinnaker för babordshalsar mot flera styrbordsbåtar. Kjell och Mulle blir tvungna att gippa och får en kraftig uppskärning medan vi förbereder hissning neremot Svendborgsund. Vi drar ifrån igen.
Vi ska vara ca 30minuter före Kjell för att ha en chans mot honom i mål. Vi ligger redan efter schemat alltså. De har gått bra på första kryssen för Kjell och vi har inte råd att han är ifatt igen.

Även Anders Rydlöv pausade. En bild ljuger aldrig. :-)

Mattias kör genuan på spinnakergajen. Passade ok för att få ut genuan i sida.

Darrig spinnaker bog. Rydlöv på spinnaker, jag själv på rodret och Mattias Allroth på lovart gajen. Rejäla byar kom bakifrån. Grynet måste betraktas som stabil på hård undanvind. En kombination av segeldesign och skrovform.
Vi gippar och sätter spinnaker ner mot Svendborg och kör ifatt en Esse 990 som hissar gennaker och formligen lättar ifrån vattnet. De gör ett konstigt vägval och vi har hunnit ifatt dem igen. In genom Svendborg vi tar flera bojar på ”fel sida”. Bertil sköter navigeringen perfekt och det går bra. Vi kommer lite nära skogen och en Ballad får ett ryck i lä och drar ifrån.
Plötsligt kommer en H-båt i en privatare och kör om oss. Ett mycket märkligt läge att ligga still mellan två betydligt långsammare båtar som går om.
Vi hissar genua och tar in spinnakern packar om och hissar igen.
Vi går snabbt och nu är det mörkt. Vi gör dagens mest perfekta gipp. Som Carl-Henrik på fördäck sa:
– ”Typiskt när ingen såg den”.
Vi trodde vi skulle ha en chans att bära spinnaker en bit upp längs Langeland men ser snart att det är omöjligt. Kvickt upp med genuan.
Här går hon fint. Glider på bra i över sju knop.
Det blir sträck upp mot Fyns Hoved och nu blåser det kraftigt. Vi gör att dåligt byte till fock vid Sprogö. Det var klart bökigt att byta till fock i 8-10m/s. Fock krånglar och kryper ur skenan. Ner med genuan först sen i med focken och vi är på gång igen.
Uppe vid Fyns Hoved blir det en hel del argumentation om vi ska byta till mindre fock eller inte. tyvärr börjar nog tröttheten ta över logiken. Vi fortsätter med ett rev och 107% fock. Vi skulle gått ner ett snäpp så här i efterhand.
Efter den röda pricken utanför Bogense är det bara målrakan kvar. Vi har gått bra mot slutet på kryssen i den hårda vinden.
Efter i mål kommer Kjell Widamark och Mulle men tiden kommer inte att räcka. De har inte varit en halvtimme efter. Ca 20 minuter senare kommer den andra Dehler 34 SV från Århus.
Vi tog dem i alla fall.
Överraskningarna är inte över. Vi kollar resultaten och det visar sig då att vi tjuvat. Bestörtning. Hur kan man vara så djäkla dumma att tjuva på ett 24 timmars race? Vet inte. Vi ville väl vinna.
Vad har vi lärt oss då?
Av misstagen skulle jag vilja summera det så här:
- I stampig sjö ska hon ha betydligt mer släpp och buk i fock. Då börjar hon segla riktigt bra. Vi har haft svårt med detta hela tiden sen jag fick båten. Farten kommer men vi har inte hittat den snabbt nog. Timmar i båten är lösningen. Hon är svår på hård kryss med riktigt gropig sjö.
- Träna på att ha koll på linjen. Vi gjorde detta i höstas men höll oss inte till vår metodik. Dumt.
- Gänget ska ha kört ihop tidigare för att ha rollfördelningen på plats. Sista minuten biljetter är svårt. Inget problem med någon enskild utan bara samkörningen.
- Var överens om hur beslutsordningen är. Beslut måste gillas. Diskussion i hamnen efteråt. "Regel #1. Kapten har alltid rätt. Regel #2 Skulle Kapten ha fel gäller regel #1" är inte så dum. Jag skulle bara vilja byta Kapten till rorsman.
Av det som var riktigt bra skulle jag vilja lyfta fram de mjuka faktorerna:
- Vi bytte rorsman med jämna intervall. Det är svårt att hålla sig koncentrerad länge. Särskilt i ett race som är så här pass hårt. 3-4 timmar max.
- Matlogistiken. Tack Bertil kanon! Riktiga humörhöjare. tur vi inte kokade varmkorv när vi kinesgippade.
- Ha båten i skick. Allt fungerade. Vi kan lita på henne.
Förbättringar till nästa år kommer att bli någon slags lösning på sova frågan. Som det är nu kan en man sova i akterkojen om vi seglar för babordshalsar. Vi ska också ta med några mjuka kuddar som man kan luta sig mot på rejlen när man ska slumra.
Viktigast av allt - TJUVSTARTA INTE PÅ 24 TIMMARS RACE.
Vi kommer igen nästa år. Bilderna med flera hundra spinnakrar uppe kommer inte att lossna från hornhinnan. Att hela tiden ha båtar att köra mot är fantastiskt kul.
Bilderna ombord togs av Magnus Grubb. Magnus körde också focken mesta delen av tiden. Helt slut mot slutet. Gott kämpat alla.

onsdag 20 maj 2009

Palby Fyn Cup - Kracer gänget ska köra i värstingklassen

Team Kracer stack mot Bogense ikväll. Båten är väl bemannad och det ska bli riktigt kul att se hur det går.
De hamnade i samma Löb som gamla H2O och nya Esse 990. Essex girl är också i klassen. Precis som en av Danmarks Farr 40. http://www.fyncup.dk/velkomst_ramme.html
Ger man sig in i leken får man ju tåla den. Det blir en tuff match tror jag. Mer timmar behövs nog för att hitta gången på riktigt.
Fyn Cup är ju ett alldeles utmärkt tillfälle att få timmar i båten. :-)

Palby Fyn Cup 2009 - Vi ska köra i Löb 35

Från början var det tänkt vi skulle köra i ett "Löb" tillsammans med övriga Dehler 34or. Detta blev ändrat då seglingsledningen blev uppmärksam på att det inte var samma typ av Dehler 34or i klassen. Anders Mohlin med sin First 34.7, med Kjell Widmark ombord, flyttades också in i klassen efter att först ha varit tänkt att köra med 40-44 fotare.
Det ska bli riktigt kul.
Löb 35 verkar bli en tuff grupp med många normalt sett välseglade båtar. Starten går klockan 13:00 och jag räknar med att vi går i mål omkring ett dygn senare.
Vi ska slå den andra Dehler 34SV med 15½ minut. Det är vårt straff för att vi har genua på en 24 timmar lång bana. Blir det lite öppet och lätt vind så kan det gå. Vi får se annars får vi försöka segla bättre. :-)
Lätt kryss känns som det är avlägset om man kollar på prognoserna. Prognosen ser ut att bli vindar uppmot 10m/s på fredagen och därefter avtagande. Förmodligen så ska Fyn tas om babord och det innebär bara lite kryss i början och halvvind eller spetsig slör längs ostsidan. Spinnaker genom Svendborgsund och halvvind genom lilla Bält. Lite tidigt att lita på prognosen är det dock.

DH-regeln är en Time-on-Distance regel så vi vet redan hur långt före vi ska vara varandra. Den inbördes förhållandet ses i listan bakom TA-talet. Vi ska altså komma i mål i den ordning vi står i listan med marginalerna längst bak i förhållande till racets snabbaste båt.

35.Løb DH
Gruppe 9. 9. Start(13:00:00) Dist: 138,00 Sm.

281 Tøsen DEN 392 Hanse 370 Max Andersen Marselisborg 608,4 6:19:44
296 Maria SWE 75 First 34,7 Anders Mohlin Trelleborgs 606,6 6:15:35
269 Deep Blue DEN 17 Dehler 36 Rene Hougaard Brejning 606,0 6:14:13
270 Sinjale DEN 5435 Bavaria 35 Match Henrik Lange Århus 603,7 6:08:55
196 Svalin DEN 31 Dehler 34 SV Jacob Svendsen Aalborg 599,8 5:59:57
271 Mary DEN 71 X-372 Kim Andersen Horsens 598,1 5:56:02
272 Krys DEN 74 X-37 John W. Schmidt Egå Sejlklub 595,1 5:49:08
273 Anna DEN 31 DYNAMIC 35 Niels Dolberg Skive 595,0 5:48:55
197 Grynet SWE 43 Dehler 34 SV Anders Nilsson Malmø 593,1 5:44:32
274 Monkey Business DEN 91 X-37 Ruben Knudsen Skive 588,1 5:33:02
275 Iffe DEN 3700 Elan 37 Henrik S. Pedersen Middelfart 586,2 5:28:40
276 Myrna DEN 91 Jeanneau SUN OD 3 John Holst Vallensbæk 583,8 5:23:09
278 SkovheXen DEN 4287 X-382 Allan Skovby Horsens 583,3 5:22:00
279 Careline DEN 92 X-382 Bent Jensen Dyvig 579,3 5:12:48
280 Sixtus DEN 43 X-382 Harry Laustsen Struer 578,6 5:11:11

söndag 17 maj 2009

127.6 Nm till Bogense - vad gör man inte för ett race med nästan 400 båtar anmälda


Imorgon drar vi mot Bogense och Palby Fyn Cup. 387 båtar är anmälda och det ska bli vårens höjdare.
Transportseglingen ser ut att kunna ge vilket väder som helst. Har vi flyt får vi kryss först efter Själland Odde. Kracergänget kör på onsdag-torsdag.
Racet är en övning i lokalkännedom. Fantastiskt nyttigt att vi är tre som i alla fall var med i fjol. I år verkar det bli hyfsad hård västvind. I fjol var det sydost som rådde så förutsättningar blir väl helt annorlunda i år. Vi får nog alla vindar över de 20-24 timmar som racet varar.
Som i båda bälten och Öresund så är det segling i strömt vatten som gäller. Svendborgsund är i sig en utmaning. I fjol handlade det mycket om att klara sig igenom bron där många fick problem med svag vind och stark ström. Tufft att ta sig igenom i bäckmörker.
Vi fastnade i ett fenomen när landvinden mötte gradientvinden och ett stort vindhål uppstod. Tur att vi tränat på detta både i torsdags och på Trim Cup. :-)
Det är lite ont om båtar från svenska sidan:
Sofia J-133 Lars Meijer från Halmstad
Kracer 40r Anders Hansen från Malmö
Dehler 34 SV Anders Nilsson från Malmö
First 34.7 Anders Mohlin från Trelleborg
Minimize Rasmus Larsen från Råå
Det är däremot många från danska sidan av Öresund.
Vi får se vad som gäller i år. Återkommer när vi kommit dit.
Här är 2008 års race i ett referat:

lördag 16 maj 2009

MSS-Cup samlade 8 H-båtar och 7 J-24or idag

Idag hade vi årets största J-24 fleet i MSS seglandes i MSS-cup. Det börjar arta sig även i J-24 klassen. SWE 5330 Schoke nyss hemkomna från VM i Annapolis knep första platsen.
Per-Håkan Persson som blev 7a i fjol på EM på Balatonsjön tog andra platsen.
I H-båtsklassen tog Uno Gren första platsen följd av Henrik Edman på andra platsen.
Jacob Jacobsson med besättning seglade jämnt och blev 3a.
Björn ligan var idag uppe och stötte i de två första racen men föll tillbaka i sista och slutade 5a efter Janne Gustafson som knep en andra plats i sista och slutade fyra.
Robert Nifelts gäng var också bra med i sista som blev en tredje plats men hade två sämre med sig i de två första.
Fantastikt kul att ha 35 J-24 seglare ute på sjön och också bra att se hur H-båts seglarna som är nya då och då kan ge de gamla rävarna en match.
Det bådar gott framåt och nu gäller det att köra i de stora fälten som klassen erbjuder för att få upp rutinen.
För att få upp fleet känslan startade båda klasserna samtidigt.

Nästa helg är det Pokalsegling i Lomma. bara att anmäla sig:
http://www.lbs.nu/2009-Pokalsegling-Inbjudan.pdf

fredag 15 maj 2009

Nu är vi anmälda till Kullaseglingen 2009 den 13e juni

Anmälningarna är nu öppna för Kullaseglingen den 13-14/6 - 2009 i Helsingborg.

Svenska sidans bästa respit race på vårsäsongen.

Vi är anmälda nu.
Gör ni det också:
http://www.hyc.nu/kullasegling/

torsdag 14 maj 2009

Vi var 20 idag på Torsdagsseglingen i MSS - Hur många var ni?


Idag hade Christer lagt en perfekt bana 10 minuter innan start. Kryss-läns babordsrundning. Sen vred vinden mot ost och det blev mest halvvind.
Vi hade bestämt oss för att prova att köra fock långt ner i registert. Lägsta vindstyrkan innan start var 3.5 m/s.
Självklart hade genua varit rätt val men det gick förvånansvärt bra med fock. Magnus jobbade bra med fock trimmet och var alert hela tiden. Ante var bra med på storen och Andershoppade bra in på fördäck. Göran bra med på lovart spinnaker och skötte backstagen kanon. Bertil kom med kvällens tips.
Slagna av en Starbåt, Express och en Melges 24 så blev vi fyra.

onsdag 13 maj 2009

MSS Cup körs i helgen

MSS-cup i Malmö, Pokalseglingen i Lomma och Halloween Race utgör en miniserie för H-båtar och J-24or.

http://www3.idrottonline.se/templates/Page.aspx?id=276462

Vi blev 2a i klassen på North Sails Trim Cup

Resultaten är då äntligen klara.
Man hade strul med mätbrevsdatabasen och fick ta hjälp av Dansk sejlunion för få ut något.

En andra plats får vi vara nöjda med eftersom vi satt 4-5 minuter i vindhålet som fältet bakom slapp. Svårt fall doktorn grät. Gänget på Sutten är väl ändå att betrakta som en av Öresunds snabbaste Luffe 37or. Svårt race.
Totalen är omöjlig att bry sig om.
I utlottningen av priser så lyckades vi dessutom vinna en Thule cykelhängare modell laglig. :-)

Nästa race är Fyn Cup i Bogense. 370 är anmälda just nu. :-)
Imorgon är Torsdagssegling i Malmö Segel Sällskap.

måndag 11 maj 2009

Swan Club Danmark bjuder upp till dans enligt IRC regeln. Öresunds först IRC race

Kære sejlervenner,

Det er mig en fornøjelse at invitere til årets Baltic Sea Challenge.

Det er første gang Swanklub Danmark i samarbejde med Skovshoved Sejlklub inviterer ALLE bådejere med både over 35’ og med gyldigt IRC certifikat. Se vores hjemmeside www.balticseachallenge.dk

samt hjemmesiderne

http://www.ircrating.org/ og http://www.ebooksolutions.tv/irc/yearbook-2009/

Spørgsmål og hjælp til ansøgning om certifikat kan rettes til mig. I de fleste tilfælde vil DH målebrevet indeholde de fleste oplysninger til brug for ansøgningen

Stævnet var tidligere udelukkende forbeholdt Swan-yachts men nu er det hensigten at dette årlige tilbagevendende stævne skal være et ”Baltic Sea mesterskab”, helst med både fra alle lande omkring Østersøen.

Kom og vær med. Vi lover skarp kapsejllads og godt kammeratskab i dejlige omgivelser. Vi har vores eget party-telt hvor alle deltagerne fejrer dagens triumfer med hyggesnak og billeder.

Startgebyret inkluderer gratis havneplads under stævnet, morgenmad og middag i 2 dage, samt fri bar efter sejlladserne.

Fredag aften er der velkomst med fri pølsevogn og øl.

Med venlig hilsen

Erik Berth/Swanklub Danmark

Det blir gott om Dehler 34or på Palby Fyn Cup

Just nu är det enligt hemsidan 340 anmälda till Palby Fyn Cup och då är väl fortfarande inte alla inbetalningar inne.
Det blir en hel del Dehler 34 som ställer upp i år. Nu vet vi inte hur många som kommer av Simonis&Voogd design men det blir minst en till.
Det finns åtminstonde 3 modeller av Dehler 34 byggda.

Dehler 34 Kalif Ole Jessen Lynetten
Dehler 34 SD Ventus Alex Toksvig Fåborg
Dehler 34 SV Grynet Anders Nilsson Malmø
Dehler 34 Thetis Jørgen B. Larsen Sønderborg
Dehler 34 Mouse Kurt F. Jacobsen Uggelhuse
Dehler 34 SV Svalin Jacob Svendsen Aalborg
Dehler 34 Gavmild Steen Rosenstand Vejle

Kollade in vad Pronavia som vann Lidingö Runts "bloggklass" var för en typ av båt

Kan någon förklara hur en IRC-optimerad båt på 38 fot med 2.8 ton i blybulbköl och med 40 m2 storsegel, 45 m2 genua och 125 m2 spinnaker kan få 1.27 i SRS?
Känns inte detta orimligt lågt?
Båten bygger på Reflex 38 som mäter 1.065 i IRC. En X-35 som mäter 1.055 har 1.33 lika mycket som en Seaquest 36 som mäter 1.060 och den hr också 1.33.
Nu kan ju båtar vara olika konfigurerade men känns inte 1.27 vara lite lågt? Man kanske inte hade spinnaker? Vem vet?

Dags för att SSF att publicera mätbreven så sådana funderingar och diskussioner kan försvinna.
Grattis till segern - snyggt jobbat.

Pronavia 38 ser riktigt snygg ut.
Länk till teknisk data:

2.4 möter 100 fot - Årets seglarbild ska den ha blivit tagen på Lidingörunt?

Undrar om de skriker Styrbord på Hyundai? Läcker eller hur?
Återkommer med vem som tog bilden när jag får reda på det men den måste väl bli årets seglarbild eller?

North Sails Trim Cup 2009

Årets samtliga väderprognoser slog nog in till 100% på årets North Sails Trim Cup i Skovshoved. Det blåste allt från 0-8m/s och ordentliga vrid i 30 graders häradet.
Skovshoved Sejlklub tog tag i och gjorde det möjligt att köra årets race trots att Vedbäck backade ur ganska sent. Tackar - bra gjort Skovshoved. Över 40 båtar slöt upp och många stora åk från danska sidan.
Vi fick en kul distansbana med 7 rundningar ute i Öresund. Vädergudarna var medarrangörerna.
Start och sen en kort kryss innan första rundningen. Här har vi precis rundat och har bakom oss ett koppel X-99 och anders Mohlins First 34.7.
Vi bestämde oss för att starta en 4-5 båtlängder från lovartsflaggen för att få en hyfsat säker start. Vi lovade upp och tryckte upp en X-99 och skapade en luck i lä för att ha plats att accelerera. I lä hade vi Anders Mohlin i sin nyinförskaffade First 34.7.
Vi kom bra iväg på skottet och kunde köra loss hyfsat på fart i vår lucka.
En kort kryss och sen en babordsrundning och läns ut i Öresund. Banan bestod sen av två halvindar några ytterliggare kryssar och en ytterliggare läns.
Första länsen blev vi täckta bakifrån av Sutten och en X-99. Det kostade oss tid att komma ifrån dem i den lätta vinden. Vi bytade till genua på halvvinden och behöll den på andra kryssen. Båten tuffar på i den lätta vinden. När vi närmar oss land friskar vinden i och det blir väldigt bändigt med genua. Över 5.5 m/s är det fock som gäller. Nu var vi för nära rundningen för byte och fick leva med genuan tills vi rundade.
På en av halvvindarna ut mot en gul boj i Öresund ligger vi först av båtarna i startgruppen. Bakifrån kommer de snabbare båtarna i fatt oss. Mumm 30 och Farr 40 gör en mycket märklig rundning. Plötsligt börjar de kryssa mot bojen som vi enligt GPSen ska runda. Bertil får kolla så det verkligen är rätt boj. Det är det men vad är det som de snabbare båtarna har rundat för något om det är rätt boj.
Inte förrän vi närmar oss bojen förstår vi att det är ett fruktansvärt vindhål. Det går inte att runda bojen. Strömmen är starkare än vad det går att få fart i båten. Vi åker förbi Yxi, X-35an från Lomma, i lä men vad hjälper det. Vi gör ett slag för att komma upp till bojen. Då vrider vinden emot och vi kör tillbaka. Ett slag till och vi är på spåret men då har X-99 klungan kommit ifatt och har vind med sig och rundar. Snopet att tappa så mycket när vi jobbat så hårt. Vi tappar massor med minuter i vindhålet.

X-99 gängen körde otroligt snyggt race. Väldigt samlat gäng och med fullständig kontroll över de andra "cioks.com".

Nu är det bara att börja om igen och tugga om. Inför sista kryssen bytade vi till fock vinden ligger nu stadigt och pendlar mellan 5-7 m/s. Vi seglar om en X-99 men missar i ett av de kraftiga skiften och den kommer om igen.


Martin Strandberg och ett gäng från loftet hade toppat X-35 besättningen på Yxi från Lomma.
Resultaten är inte klara än men det bör ha gott hyfsat i klassen. Snyggast race gjorde absolut segraren i X-99 klassen. En god dag som gav oss "det hele". :-)

Team Kracer var ute och finåkte med Kracer 40r medan vi andra var på North Sails Trim Cup

Team Kracer provkörde nya storseglt i helgen. Testade av grejer. Nu börjar det bli brått att bli färdiga inför Fyn Cup. Idag är förövrigt sista anmälningsdagen.
Söndagskörare? 4 knop i 1.5 m/s


Endast Kracer rör på sig

lördag 9 maj 2009

J-24 Worlds - Anna Gunnarsson med besättning slutar på 33e plats

Brasilianarn Mauricio Santa Cruz tog hem VM i Annapolis 2009. Malmö Segel Sällskaps Anna Gunnarsson landar på en 33e plats som Sveriges enda representant.
Årets VM fält lär vara några av de tuffaste på senare år med många före detta världsmästare i fältet. VM samlade 79 deltagande besättningar.

Nästa år 2010 kommer VM att avgöras i Malmö.

Lidingö Runt - Leif Englund blev 3a i sin Dehler 34SV i "bloggklassen" kring 35 fot

Leif Englund med besättning tog hem tredjeplatsen på Årets Lidingö Runt (preliminärt resultat). Vann gjorde en Pronavia 38 med Lars Billström bakom rodret och tvåa blev Richard Göransson i sin Corby 33 som gick fint i det hårda vädret. Mot Richard Göransson handlade det till slut om 10 sekunder.

Leif med sin besättning på Dehlta från i fjol på Byxelkroken.

I den hårda och byiga vinden körde Leif med genua hård #3.

- Båten gick bra i det hårda vädret rapporterar Leif. Den har potential.
Leif vann Lidingö Runt tidigare i den förra modellen av Dehler 34a så förväntningarna är stora i besättningen. Vinnaråret var också det ett år med mycket vind.


Hur som hellst så går det inte att skylla på båten i morgon. :-)

North Sails Trim Cup - Prognoserna just nu



København og Nordsjælland

Lørdag den 9. maj 2009.
Vejrudsigt, der gælder til søndag aften, udsendt kl. 14.30.

Resten af dagen en del sol, mulighed for enkelte byger, og jævn til frisk sydvestlig vind, der aftager til svag til jævn vind mod aften.

I nat mest klart. Temp. ned mellem 5 og 8 grader, og vinden aftager og bliver svag skiftende. Søndag en del sol. Temp. op mellem 14 og 18 grader, og vinden tiltager til let til jævn fra vest og nordvest.
Det ser ut som det blir fock igen. Tidigare prognoser visade på 4 m/s och skiftande vind - vi får se. Strömprognosen visar på svag sydgående. Ökande framåt eftermiddagen.
Vi får se vad det blir. :-)
I fredags kväll låg redan Farr 40 och Mumm 30 på plats. Riktigt heta holkar. Ska bli spännande att se vad som är hetaste åket i år.

A-Cat - Vårfyren Kullavik


Hemmaseglaren Thomas Persson från KKKK tog hem Vårfyren 2009 i A-cat före Öresundsseglarna Pontus Johnsson TBS på 2a plats och Kristian Malmsjö MSS på 3dje. Gött! Ska ni ta hem Round Texel i år också?

torsdag 7 maj 2009

Resultaten från Hvidovre - Høj Jensen Sails Trim Cup

1st DEN 597 Good Speed Roskilde Claus Høj Jensen 7.0
2nd DEN 598 Hellerup Morten Reinhold 14.0
3rd SWE 561 Fregatta MSS Jan Gustafson 19.0
4th DEN 578 CEAndersen Onsevig Pater Dan Petersen 23.0
5th DEN 572 Haps Horsens Morten Stoy 24.0
6th SWE 583 MSS Jacob Jacobsen 25.0
Här är hela listan:
http://www.hvidovre-sejlklub.dk/

Gött att se att Janne och Jacob är med i topp. Bådar gott inför Nordiska Mästerskapen och Svenska Mästerskapen i Malmö.
http://www3.idrottonline.se/templates/Page.aspx?id=276471

Leif Englund kör sin Dehlta på Lidingö Runt i helgen - Vi kör Trim Cup -Vad gör ni andra?

START 5 10:50 SIGNAL = vit flagga
LYS 0 Grupp 2 LYS 1,27-1,31

BAVARIA 47 JÄRVSÖVICTORIA Gelin/Österman KSSS 1.31
BENETEAU Evo. 39 290 ABSOLUTELY Forsmark Ingemar GÖSS 1.31
DUFOUR 40 HR 428 HELL Henriksson Jonas LSS 1.31
DUFOUR 40 HR 545 SEAVIEW Lindqvist Erik TÄBK 1.31
GAMBLER 40 9138 MODINTRYCKOFFSETMarnell Carl Johan KSSS 1.31
JOULE 44 13 JOULINA Thuresson Jan SUB 1.31
ONE OFF 9049 Lindström Olle TRBS 1.31
SIRENA 44 8 JARRAMAS Haponen Kari KSSS 1.31
X-37 103 SECOND RECOVERY Zetterström Seth VIBK 1.31
CORBY 33 3305 Inga from Sweden Göransson Richard KSSS 1.30
FARR 31 6 FARR AHEAD Lidqvist Robert KSSS 1.30
J/109 5709R MATADOR Grandér Jonas LSS 1.30
LINJETT 40 37 Amorina Gustavsson Johan NOSS 1.30
LINJETT 40 40 AMORINA Montalvo Carl BOBK 1.30
ARCONA 370 8 MA VIE Peilitz Carl Henrik KSSS 1.29
DEHLER 34 SV 38 DEHLTA Englund Leif SSSV 1.29
FIRST 36.7 442 SKIDBLADNER Rickman Johnny SBS 1.29
FIRST 36.7 10900 GISELLE Witt Peter VIBK 1.29
J/105 610 BLIXEN Sasnauskas Kestutis KSSS 1.29
BAVARIA 35M 10835 Vikingprodukter Trange Urban KSSS 1.28
SWEDESTAR 370 30 OUT OF SIGHT Göran Carlsson TRBS 1.28
SWEDESTAR 370 11 EMINENTA Fjälling Joakim ÄBK 1.29
WASA 40 R 9444 DOCTORS DELAY Ström Johan ÖTBK 1.29
X-37 83 XANADU Fredholm Anders KSSS 1.27
X-37 134 FLATLINER Fryksborn Matthias HJS 1.27
PRONAVIA 38 117 Skoglund Sverker BOBK 1.27
PRONAVIA 38 126 EllvAnn Billström Lars BOBK 1.27

Nu gäller det Leif. Verkar bli en hett startfält!

Idag fick vi vårt DH2009-mätbrev


Vi fick vårt DH-brev idag och vårt:

TA=593.1

Vad har ni andra fått?
Rättvist eller tokigt?
Det har ju varit en del diskussioner kring DH2009.

Första Torsdagseglingen genomförd


Vi var alla överens om att det var skönt att vi gjorde misstagen ikväll och att vi börjar hitta var vi var i höstas.
Första torsdagsköret tillsammans och en man kort var nyttigt.
Idag blev vi 300 sekunder efter bästa H-båt som vann, Henrik Edman. I år har Henrik verkligen hittat den där extra skruven. Svårt fall doktorn grät.
Vi hade svårt med båthanteringen på 5 man. Stackars Micke fick sköta både att släppa focken i slagen, hem på backstagen och justera storen. Magnus släppte backstagen och drog hem focken själv. Hur gjorde vi i höstas när det flöt så snyggt? Tävlingsmomentet gör säkert sitt men nu gäller det att vi hittar var vi var.
Vi gjorde en del sjömansmässiga räddningar av situationer som att spinnakergajerna var kopplade genom säcken, Gajer felträdda etc. Det bådar dock gott att vi fixar lägena. Nu ska vi bara undvika dem. :-)
Jag måste fokusera på att driva båten och inte se på allt som händer. Det gäller för oss att komma ifrån "knattefotbollen" - alla på bollen till att lita på varandra.
Fanstastiskt bra genomkörare inför Trim Cup på söndag i Skovshoved. Vi blir över 40 båtar enligt Martin Strandberg. Härligt.
Extra kul idag var att vi var många för att vara Torsdagsseglingspremiär. Dubbelt så många som i fjol trots att vädret var grått. 8 m/s ifrån sydväst med sydgående ström gav en kort och krabb sjö. Christer Frennert och Pelle Allroth fixade en kanon kväll till oss.
Extra kul var det att se de tre Expresserna som hängde på. Ola Andersson och gänget på hans Express var helt nya på klubbracen. Nu gäller det att folkbåtar och Melges 24 också kommer med. Pelle Borgström i sin B&R 23? De upphottade Maxi 77orna var är ni?

Vad hände i Lomma? Ni körde också ikväll!!

Idag börjar Torsdagsseglingarna

Igår körde Råå-Helsingborg sin Onsdagssegling. Idag är det dags att komma igång med Torsdagsseglingarna i Lomma och Limhamn. :-)

söndag 3 maj 2009

Vi fick en tur idag med Grynet i alla fall


Med masten justerad efter förra helgen såg allting riktigt kul ut idag. Fantastiskt vad riggen svarade på att vi släppte lite på mellanvanten.
Att Åke har gjort mästerverk med storen börjar stå klart. Nu har vi bara kört med den under 6m/s så lite tidigt är det kanske.
Det blåste väldigt lite idag. 2.3 m/s och vi gjorde 3.5 knop med genuan uppe.
För första gången slutade propellern på vindinstrumentet att snurra. Ingen vind. Strömmen drog iväg med oss söderut i 1.3 knop. Frågan är om en VMG-spinnaker i AirX hade kunnat rädda oss från att ha kasta ankar i strömmen? Lite jobbigt att bara känna att vi åker söderut istället för österut när vi gippat.
Tydligt är att i 0.2-0.5 m/s och medström är spinnakern lite för bukig att få igång. Vad tror ni?

fredag 1 maj 2009

82 J-24 besättningar tävlar om VM-medaljerna i Annapolis


Svenskbesättningen som är på plats är Anna Gunnarsson, Sailing Planet SWE 533.
Racen börjar på måndag.

29 H-båtar ställer upp på Hvidovre Sejlklub Suset Trim Cup 1-3 Maj


5 Svenska besättningar är med och kör. Nu får vi se om vår eftersäsongsträning i höstas och försäsongsträningen har gett effekt.
Janne Gustafson, Björn Olsson, Jacob Jacobsson, Robert Nifelt från MSS och Magnus Leeman från Ängelholm är med.
Stort intresse i Danmark för klassen. Det bådar gott inför Nordiska Mästerskapen i Malmö den 12-14 juni i år.

Hanse förvärvar varumärket Dehler


Det är tänkt att tillverkningen av de större modellerna ska flyttas till Greifswald och de medelstora modellerna ska fortsätta att tillverkas i Freienohl.
Produktion och försäljning av Dehler startas upp igen och förblir alltså tyskt.

Här är hela pressmeddelandet:

PRESSEMITTEILUNG / PRESS RELEASE
HanseYachts AG is setting course to Dehler

HanseYachts AG has announced today that the preliminary board of creditors at the insolvent Dehler shipyard has agreed to its bid to acquire the traditional Dehler brand.

More than 45 years ago, the yacht-builder Willi Dehler not only developed Germany's largest yacht yard of the time – he also realised innovations in the construction and fitting of sailboats which were so revolutionary that they still prevail today. He was also responsible for the fact that the Dehler brand made sailing as a sport affordable and therefore available to a broader public.

Nowadays however, it is very difficult for niche producers to maintain production with maximum demands on quality and fittings. Under HanseYachts Group management, the Dehler brand has the opportunity to benefit from the purchasing and manufacturing advantages offered by a large-scale producer. At the plant in Meschede-Freienohl in Sauerland, there are plans to produce mid-size Dehler yachts. Bigger Yachts will be manufactured in a separate production facility in Greifswald.

One other aim of the restructuring measures is to develop the Freienohl site as an exhibition and service centre. Its convenient geographic location is ideal for creating Germany’s first water sports centre featuring a permanent exhibition of various sail and motor boats, yacht insurance and financing, manufacturers of water sports accessories, sail-makers and other businesses specialising in the area of water sports.

This combined concept is expected to create several new jobs.

Ende der Pressemitteilung / End of press release